Senad Pršić, predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre (NZBI): U FUNKCIJI OČUVANJA NAŠE KULTURE, OBIČAJA, TRADICIJE I IDENTITETA

Posted: 13. Septembra 2018. in Intervjui

Dakle, Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre osnovana je prije 23 godine i slobodno možemo reći da je najstarija civilna udruga jedne nacionalne manjine na području Istre. Isto tako, ona je preteča Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske čije je sjedište u Zagrebu….. U ovom mandatu predsjedavam i Bošnjačkom nacionalnom  zajednicom  Hrvatske čija smo članica i na taj način surađujemo sa drugim bošnjačkim zajednicama županijskih organizacija na nivou RH koje su također članice BNZH…..Festival bošnjačke kulture u Istarskoj županiji održao se već trinaest (13) godina zaredom. Uspostavljena je njegova tradicija. Festival je „putujući“, naime, održava se u gradovima i općinama u kojima djeluju ogranci Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre (NZBI). Program Završne svečanosti Festivala bošnjačke kulture u Istri tradicionalno je u gradu Puli koncem godine……Od mnogobrojnih aktivnosti koje smo odradili u prethodnom mandatu, od Festivala bošnjačke kulture u Istri, Obilježavanja bitnih datuma kao što su  državni praznici (Dan državnosti BiH i Dan nezavisnosti BiH), izdali smo i dvije knjige u prethodnom mandatu i to Kulturni identitet nacionalne manjine Bošnjaka u Istri čija je autorica profesorica dr.sc. Aida Muradbegović. Knjiga govori o doseljavanju Bošnjaka u Istru, ali i organiziranosti na očuvanju svoje kulturne baštine s posebnim osvrtom na aktivnosti NZBI. Ovo je jedni pisani trag o dolasku Bošnjaka na područje Istre. Isto tako, izdali smo i knjigu Obrazovni, kvalifikacijski i gospodarski resursi Bošnjaka u Istarskoj županiji ( Tko je tko u Bošnjaka u Istarskoj županiji) autora Jusuf Šehanović, Mirela Čaušević i Senad Pršić te nekoliko godina ranije izdali smo i knjigu Bosanska kuharica, autora Saliha Agića…..Prof.dr. sc. Jusuf Šehanović  bio je viši znanstveni suradnik i izvanredni profesor, rođen je u Tuzli gdje je s odličnim uspjehom završio gimnaziju, matematički smjer……Imamo i brojne druge istaknute članove kao što je Salih Agić (rahmetli), Sajto Salković, mr.sc. Aida Muradbegović, prim.dr. Šefko Dervović, ali i brojni drugi članovi koji svojim doprinosom sudjeluju u očuvanju naše kulture, običaja, tradicije i identiteta…..

Kada je osnovana Zajednica i s kojim temeljnim ciljem? 

U teškim ratnim vremenima, u prvoj polovini 1993. godine, jedna skupina Bošnjaka iz Pule pokrenula je inicijativu za osnivanjem Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre. Koliko je poznato, to je bio prvi pokušaj organiziranja neke nacionalne zajednice ovakvog tipa sa bošnjačko-muslimanskim predznakom u Republici Hrvatskoj. Zajednica je bila zamišljena kao nestranačka građanska udruga koja ima za cilj zaštitu i promociju nacionalnog identiteta, kulture, tradicije i običaje te razvijanje suradnje sa domicilnim, ali i ostalim narodima i nacionalnim manjinama u Istri. Tada nismo uspjeli osnovati Zajednicu zbog dilema i nesloge kod nekih pripadnika naše manjine oko prirode i značaja, zajednice kao neovisne u svome djelovanju. Nakon nekog vremena ponovno se okupila, sada još veća skupina Bošnjaka, i nakon više sastanaka i priprema 1995. godine uspješno smo organizirali Osnivačku skupštinu. Skupština je održana u prepunoj kino dvorani uz prisustvo ambasadora Bosne i Hercegovine, gospodina Kasima Trnke.

Dakle, Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre osnovana je prije 23 godine i slobodno možemo reći da je najstarija civilna udruga jedne nacionalne manjine na području Istre. Isto tako, ona je preteča Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske čije je sjedište u Zagrebu.

Osnovni ciljevi NZBI su:

Zaštita specifičnih prava i zadovoljavanje svekolikih nacionalnih, kulturnih, političkih, ekonomskih i društvenih interesa svojih članova i svih pripadnika Bošnjačke nacionalne manjine.

Afirmacija subjektivnosti Bošnjačke nacionalne zajednice i njenih struktura, očuvanje, promidžba i razvitak nacionalnog, kulturnog i jezičnog identiteta svojih članova i općenito Bošnjačke nacionalne manjine na području Istre.

Postizanje jednakosti ustavno – pravnih propisa, međunarodnih ugovora kao i stečenih prava Bošnjaka i Bošnjakinja i svih svojih članova u Republici Hrvatskoj

Razvijanje i podupiranje dobrih odnosa između bošnjačkog naroda i hrvatskog naroda i drugih naroda u Republici Hrvatskoj.

Povezivanje i razvijanje dobrih odnosa i suradnje sa bošnjačkim asocijacijama u RH i iz matične države, Bosne i Hercegovine.

Sve ove aktivnosti provodimo kroz stalne programske aktivnosti, kao što su Festival bošnjačke kulture u Istri kojeg ove godine održavamo 13. godinu te kroz razne okrugle stolove, znanstvene skupove, izložbe fotografija, projekcije dokumentarnih filmova, itd.

Kako izgleda organizaciona shema Zajednice i u kojim mjestima imate ogranke?   

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre djeluje kroz ogranke i to kroz ogranak u Puli, Poreču Rovinju, Raši, Labinu i Svetoj Nedelji.  Odnosno gdje god postoji interes pripadnika naše manjine osnovan je ogranak. Isto tako, surađujemo i sa drugim pravnim osobama, odnosno udrugama koja se kao i mi bave promocijom i očuvanjem bošnjačke kulture i tradicije na području Istre, ali i Republike Hrvatske.  Sa nekim udrugama, kao što su Nacionalna zajednica Bujštine Umag, Nacionalna zajednica Bošnjaka Vodnjan, BKUD Vodnjan i Nacionalna zajednica Bošnjaka Rovinj i Udrugom Bošnjaka branitelja domovinskog rata provodimo i zajedničke projekte i programe. Imamo i dobru suradnju i sa Islamskom zajednicom. U ovom mandatu predsjedavam i Bošnjačkom nacionalnom  zajednicom  Hrvatske čija smo članica i na taj način surađujemo sa drugim bošnjačkim zajednicama županijskih organizacija na nivou RH koje su također članice BNZH.

Koje su vaše uobičajene aktivnosti?       

Naš stalni programski sadržaji ostvaruju se kroz Festival bošnjačke kulture u Istri. Najstariji je to Festival jedne nacionalne manjine u Istri, a bio je i uzor drugim manjinama, kao i bošnjačkim zajednicama izvan Istre. Zasigurno smo uspjeli u nakani da kroz ovaj festival upoznamo i naše sugrađane sa dijelom naše kulturne baštine.

Festival bošnjačke kulture u Istarskoj županiji održao se već trinaest (13) godina zaredom. Uspostavljena je njegova tradicija. Festival je „putujući“, naime, održava se u gradovima i općinama u kojima djeluju ogranci Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre (NZBI). Program Završne svečanosti Festivala bošnjačke kulture u Istri tradicionalno je u gradu Puli koncem godine.

Festival bošnjačke kulture u Istri organizira NZBI sa svojim ograncima u Puli, Labinu, Raši, Rovinju i Poreču.

Osnovni cilj Festivala je predstaviti dio kulturne i povijesne baštine u prvom redu Bošnjaka, ali i ostalih naroda koji žive u Republici Bosni i Hercegovini. To predstavljanje namijenjeno je pripadnicima naše nacionalne manjine kako bi se tradicijska kultura njegovala i očuvala. Programi Festivala, ne manje važno, namijenjeni su i našim susjedima u Istri radi boljeg razumijevanja i građenja kvalitetnijeg suživota.

Kroz odvijanje Festivala upriliče se mnogobrojni susreti predstavnika općina, gradova i države te privrednih i kulturnih radnika iz Bosne i Hercegovine i njihovih kolega iz Istarske županije. Rezultati tih susreta je uspostava njihove suradnje.

Stalne programske postave Festivala su bosanske pjesme sevdalinke i narodna kola te degustacija autohtonih bosanskih jela uz prikaz tradicijskih običaja i tumačenja istih. Kroz to se posjetitelji upoznaju s narodnim nošnjama i priborom za pripremu i konzumiranje jela. Sastavni dio Festivala u nekim općinama i gradovima su izložbe slika, fotografija, keramike, promocija knjiga, recitali i nogometna natjecanja.

Vama osobno je u maju ove godine produžen mandat. Šta biste bitnoga izdvojili kao realizirane aktivnosti Zajednice u razdoblju 2014-2018., odnosno u prethodnom Vašem mandatu?   

Prepoznatljivi smo u Istri kao jedina bošnjačka organizacija koja svoje program izvodi na visokoj organizacijskoj razini, transparentnom radu, sukladno pravilima postavljenim od stane organizacija i institucija koje nas prate i financijski podržavaju. Slobodno možemo reći da danas uživamo dobar ugled ne samo u Istri već i u Hrvatskoj.

Od mnogobrojnih aktivnosti koje smo odradili u prethodnom mandatu, od Festivala bošnjačke kulture u Istri, Obilježavanja bitnih datuma kao što su  državni praznici (Dan državnosti BiH i Dan nezavisnosti BiH), izdali smo i dvije knjige u prethodnom mandatu i to Kulturni identitet nacionalne manjine Bošnjaka u Istri čija je autorica profesorica dr.sc. Aida Muradbegović. Knjiga govori o doseljavanju Bošnjaka u Istru, ali i organiziranosti na očuvanju svoje kulturne baštine s posebnim osvrtom na aktivnosti NZBI. Ovo je jedni pisani trag o dolasku Bošnjaka na područje Istre. Isto tako, izdali smo i knjigu Obrazovni, kvalifikacijski i gospodarski resursi Bošnjaka u Istarskoj županiji ( Tko je tko u Bošnjaka u Istarskoj županiji) autora Jusuf Šehanović, Mirela Čaušević i Senad Pršić te nekoliko godina ranije izdali smo i knjigu Bosanska kuharica, autora Saliha Agića.

Posebno bi naglasili originalan i vrlo dobro ocijenjen pristup pomoći ugroženima od poplave koja se 2014. godine  dogodila u  RH i BiH.  Naime,  osim klasične pomoći u prikupljanju hrane i ostalih potrepština, organizirali smo i 7 dnevni boravak djece iz Sanskog Mosta, Prijedora, Gunje i Županje u Puli i Istri. Boravak smo organizirali skupa sa Istarskom županijom, Učeničkim domom iz Pule te Crvenim Križom.

Krajem jula ove godine održan je XIII po redu Festival bošnjačke kulture Istre. Kako je protekao i da li su to nadlezne institucije te Županije prepoznale kao dio turističke ponude? 

Naš Festival je već godinama dio turističke ponude gradova u kojima djelujemo budući da se održava na otvorenom, a sve sa ciljem što boljeg upoznavanja i razumijevanja. Svi naši programi usmjereni su na kvalitetnu integraciju naše manjine, ali i na međusobno uvažavanje i upoznavanje naših sugrađana sa našom tradicijom i običajima. Upravo u tom smjeru, naša posebna  gošća na ovogodišnjem Festivalu bila je poznata  istarska kantautorica Elis Lovrić koja je na istarskom dijalektu pjevala svoje pjesme.  Isto tako, valja naglasiti da imamo veoma dobru suradnju sa predstavnicima Grada Pule kao i Istarske županije. I ove godine na našem Festivalu prisustvovao je zamjenik gradonačelnika te zamjenica župana Istarske županije.

Ali, prije toga, odrzan je i V Festival multikulturalnosti, u kojem ste participirali. SŠa biste rekli o tom kulturnom događaju?     

Festival multikulturalnosti u Istri je prilika  da sve manjine koje žive u Istri kroz program prezentiraju dio svoje kulturne baštine, odnosno da pokažu kako čuvaju i njeguju svoju kulturu i običaje. Ovaj Festival obilježava se povodom Dana Europe, a zamišljen je da pokaže multikulturalnosti i suživot u Istri različitih naroda koji žive na ovom području, Mi smo od samog početka uključeni u ovaj Festival i aktivno sudjelujemo u kreiranju ove manifestacije. Ovo je i rezultat izuzetno dobre suradnje naše udruge sa Upravnim odjelom za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine u Istarskoj županiji. Ovaj odjel je ustvari nadležna institucija za manjinska djelovanja u Istarskoj županiji. Našu udrugu (NZBI) doživljavaju kao partnera čiji se rad i mišljenje u manjinskom djelovanju posebno cijeni.

Koliko je postojanje i djelovanje vaše Zajednice doprinjelo očuvanju i zaštiti identiteta Bošnjaka Istre, odnosno koliko je doprinjelo sprječavanju asimilacije većeg dijela naše populacije u tom dijelu Hrvatske?       

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre ima i posebne programe usmjerene na jačanje i očuvanje našeg identiteta kako bismo se izborili za ravnopravnost. Na taj način se štitimo od moguće diskriminacije, posebno kod zapošljavanja u javnom sektoru. Diskriminacija kod zapošljavanja dovodi do neravnopravnosti i najbrži je put k  asimilaciji.

Asimilacija se ne može spriječiti, ali može se usporit. Za to je najbolji put kvalitetna integracija u društvo. Smatram da smo u značajnoj mjeri doprinijeli sprečavanju asimilacije kroz očuvanje našeg identiteta i usporili  proces asimilacije posebno uključivanjem većeg broja mladih Bošnjaka u rad naše zajednice.

S kojim Zajednicama iste ili slične provenijencije u Istri, Hrvatskoj i BiH imate najučinkovitiju suradnju i u čemu se ona ogleda?     

Kao što sam već naveo u jednom od prethodnih pitanja osim zajednica u Istri i RH razvili smo dobru suradnju i sa brojnim udrugama, ali i lokalnim i regionalnim vlastima u BiH. Iz raznih krajeva naše BiH kod nas su gostovala kulturno – umjetnička društva, ugledni pojedinci, profesori i književnici, ali i predstavnici vlasti. Na taj način se uspostavio i određeni oblik suradnje osim na kulturnom i na gospodarskom nivou između gradova u Istri i gradova i općina u BiH.

Koje aktivnosti ili događaji u ostatku godine slijede koje cete eventualno organizirati ili participirati u njima? 

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre već tradicionalno predstavlja projekte čiji je osnovni cilj razumijevanje, suradnja i povezivanje manjinske zajednice sa većinskim narodom u Istri i Hrvatskoj. Prezentacija stvaralaštva i kulture naše matične domovine najvažniji je korak ka razumijevanju, a zatim i suradnji na svim drugim poljima.

Do kraja godine ostaje nam za odraditi završnu svečanost 13. Festivala bošnjačke kulture u Istri, „Sevdalinka…alkemija duše“, sastoji se od književne tribine i projekcije dokumentarnog filma „Sevdalinka, alkemija duše“ nastala prema knjizi prof.dr.sc. Esada Bajtala. Film je prikazan i na 23. Sarajevo film festivalu, režiju filma potpisuje Sali Saliji.

I Znanstveni skup: „Izazovi bošnjačke zajednice u procesu integracije u hrvatsko društvo“

Dostignuti stupanj integracije i organiziranosti bošnjačke zajednice u procesu integracije u hrvatsko društvo nameću nužnost stručne analize stanja i položaja u kojem se nalazimo. Razloga za zadovoljstvo na suživotu imamo dosta, ali imamo i dosta prostora za unaprijeđenije prava u ostvarivanju zajamčene kulturne autonomije. Izazovi s kojima se nosi bošnjačka zajednica prije svega su organiziranost i stanje u našim redovima, pa tek onda u odnosima sa vladajućim strukturama na lokalnom i regionalnom nivou.

Jačanjem identiteta bi se izbjegle ili umanjile mogućnosti diskriminacije, a posebno kod zapošljavanja jer nezaposlenost stvara nesigurnost  i dovodi do zatvaranja, odnosno getoizacije.

Na ovaj način pripadnici manjine postaju ranjivi i izloženi raznim oblicima omalovažavanja pa sve do mržnje i nasilja.

Jačanjem identiteta treba postići da se dosljedno primjenjuju zakoni koji reguliraju  pravo pripadnika manjina na zapošljavanje, ali i pravo na kulturnu autonomiju. Isto tako, ostvaruje se  i pravo na medijsku zastupljenost u sredstvima javnog priopćavanja

Vaša Zajednica je i izdavač knjige “Ko je ko u Bošnjaka Istre”. Iako je nezahvalno govoriti parcijalno o imenima, hoćete li ipak barem spomenuti neka od njih, uz ispriku drugima koji neće biti spomenuti?   

Uz ispriku ostalima koje sada neću, zbog nedostatka prostora, spomenuti, moram istaknuti našeg prof.dr.sc. Jusufa Šehanovića. Rahmetli profesor Šehanović dao je nemjerljiv doprinos našoj zajednici kroz osobni angažman, ali i poticaj nama ostalima, a posebno napominjem da je vlastitim ugledom doveo do podizanja svijesti u lokalnoj zajednici o nama Bošnjacima kao ravnopravnim građanima u Istri. Inače, profesor Šehanović bio je predsjednik Programskog savjeta NZBI (Savjet mudraca), član Glavnog odbora Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske, član Hrvatskog helsinškog odbora (HHO), Društva informatičara Republike Hrvatske (RH), Lions cluba Poreč, Library cluba UK i guverner Lions kluba.

Prof.dr. sc. Jusuf Šehanović  bio je viši znanstveni suradnik i izvanredni profesor, rođen je u Tuzli gdje je s odličnim uspjehom završio gimnaziju, matematički smjer.

Jusuf Šehanović živio je i radio u Poreču od 1983. godine. U svom radnom vijeku obnašao je poslove profesora matematike i direktora u srednjoj školi, profesora predmeta “Primijenjene matematike” na višoj školi, te profesora predmeta “Management ugostiteljsko-turističkih poduzeća” na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” u Puli.  Na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču bio je predstojnik  Zavoda za ekonomiju i razvoj u poljoprivredi. U znanstvenoistraživačkom radu bio je istraživač na šest dugoročnih projekata i glavni istraživač na jednom takvom projektu. Sve projekte financiralo je Ministarstvo znanosti i tehnologije Republike Hrvatske. Osnovni zadaci Jusufa Šehanovića na tim poslovima bili su: obrada podataka i informacija, postavljanje metodologije i organizacije istraživanja, te upravljanje dugoročnim projektima. Profesor Šehanović je sam ili u suautorstvu napisao brojne znanstvene i stručne radove iz matematike, organizacije, menadžmenta i informacijskih znanosti.

Imamo i brojne druge istaknute članove kao što je Salih Agić (rahmetli), Sajto Salković, mr.sc. Aida Muradbegović, prim.dr. Šefko Dervović, ali i brojni drugi članovi koji svojim doprinosom sudjeluju u očuvanju naše kulture, običaja, tradicije i identiteta.

Hvala Vam velika za ovaj razgovor. 

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (991)

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s