Pljačka po zakonu!

Posted: 27. Jula 2018. in Intervjui

Dugo sam razmišljao da napišem tekst na temu slanja novca iz dijaspore s obzirom da politički establišment BiH  svijim kriminalno-zločinačkim djelovanjem u skladu sa principom ”sve po zakonu” čini sve da državu koju  predstavljaju, kojeg li apsurda, obogalje i skrenu sa puta ekonomskog razvoja i progresa! Odustajao sam od ove tematike smatrajući da nemam moralno pravo nametati građanima u dijaspori pitanje da li trebaju ili ne pomagati svoju rodbinu u BiH.  Jer, priznat ćete, da sit ne razumije gladnog!

Međutim, odluka Porezne uprave FBiH da oporezuje doznake iz inozemstva je ”prelila čašu” !

Sve ove godine poslije rata bh. dijaspora je svojim novčanim doznakama bukvalno ”spašavala” državu BiH. Inostrani depoziti bh. dijaspore su očuvali konvertibilnost marke, a Centralna banka je njihovim oročavanjem kod stranih banaka ostvarivala velike, kapitalne profite. Želio bih podsjetiti javnost da je svojevremeno i sam Dodik tražio isplatu  kapitalne dobiti Centralne banke na entitetske budžete, što bi još više potkopalo ekonomski suverenitet države. Od Dodika se svašta može očekivati, najviše odluke koje ruše državu koja ga hrani! Ovako se još uvijek mora zadovoljavati  stranim kreditima koji manji bh. entitet drži na infuziji. Sve dok se ne razbiju o glavu običnog građanina i dok sami građani ne shvate da su prevareni zbog svoje nacinalističke zaslepljenosti, nepismenosti, neukosti i ravnodušnosti! Živi bili pa vidjeli! Vidjeti svjetlost na kraju tunela je uspjeh!

Iz inostranih novčanih doznaka se decenijama izmiriva ogromni trgovinski deficit BiH u godišnjem rasponu između 7 i 8 milijardi.

Ali kome to pričati?! Državna mafija to zna i obilato iskorištava dobru volju bh. dijaspore. Njihova deviza je  poznata: ”Dijasporo, šaljite novac, ne tražite ništa od nas i ostanite tamo da vas grije sunce tuđeg neba! ”

Početak oporezivanja novca koji građani dobivaju iz inozemstva nema nikakvo opravdanje. To je diskriminatorska odluka kojoj se čitav svijet smije jer se motor ekonomskog razvoja namjenski guši kako bi se pribavila novčana sredstva koja se neće koristiti kao infrastrukuralni projekti već za finansiranje javne potrošnje, tog javnog servisa koji poput nezasite aždahe ždere sve oko sebe! Još je veće licemjerje pozivati tu istu dijasporu da investira u  domovinu!

Jedini način da se onim koji razvaljuju državu pokažu zubi je da se odgovori na isti način i nađu alternativni načini prenosa novca koji neće završavati u džepovima državne mafije!

Mene nimalo  ne čudi činjenica da se BiH postavlja/skida sa sive liste Odbora za sprečavanje pranja novca Vijeća Evrope (Moneywal-a). Te novčane doznake iz inostranstva su i danas predmet kontrole  jer Evropa zna s kim ima posla! Znamo li to mi?

Možda bi zaključku ovog članka najviše pogodovala poruka Marka Twena (Twain): ”Dva najznačajnija trenutka u životu jednog čovjeka je dan kada se rodiš i dan kada shvatiš zbog čega si se rodio!”

Znaju li to oni koji danas žive od kredita? Znaju li to građani koji su  naučeni da žive u skladu sa minimalističkim zahtjevima državne mafije?

Mr. sci. Edin Osmančević

komentara
  1. Hamdija Todorovac kaže:

    Edine, nasa dijaspora je nesto kao “bosanska nafta” razlivena sirom svijeta. Ustvari, to je bosanska krv prolivena na sve strane danasnjeg vilajeta. Ko od toga dobija najvecu korist? Sta god da se ucini nesmijemo imati pogorsavanje situacije. Prosjecnim gradjanima se mora poboljsati standard zivota jer je to uvijek krajnji cilj i svacija zelja. Ali, ako nasa vlast posluje bez “financijske odgovornosti” bilo sta da se ucini nece mnogo pomoci. Mozda za pocetak trebamo glasati za dr. prof. Hadzikadica na izborima u oktobru?

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s