O Dodikovoj kandidaturi i čuvaru “tisuću kilometara hrvatske granice” iz mostarskih Bara: APSURDISTAN, NE ZBOG NJIH DVOJICE, NEGO ZBOG ONIH KOJI ŠUTE ILI SU DIO TALA

Posted: 30. Maja 2018. in Intervjui

Treba razlikovati zemlju Bosnu koju volimo kao majku, jer smo njen neodvojivi dio, i državu sklepanu i prihvaćenu u Dejtonu u kojoj je moguće da se u njeno Predsjedništvo mogu kandidirati i dvojica njenih otvorenih neprijatelja, koji joj prizivaju nestanak i koji otvoreno podrivaju njen suverenitet i teritorijalni integritet. Dakle, država (ne zemlja) BiH je najeklatantniji primjer apsurdistana, ne zbog onih koji je ubijaju a hoće u njeno Predsjedništvo, nego onih koji šute, počev od svih političkih patuljaka u Sarajevu do Valentina Inzka, kao i onih koji su dio tala, bilo sa Dodikom, bilo sa Čovićem, bilo sa obojicom. 
 
Antibosanskohercegovački, zapaljivi govor Dragana Čovića na Općem saboru HDZ-a u Zagrebu
 
To što su za potpisnika ovih redova Republika Hrvatska i njeno društvo taoci Dragana Čovića i po hrvatski narod i ostale štetočinskog HDZ-a BiH, problem je hrvatskih građana i ne bih da se u to miješam. Ali, taj ruski akademik i počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu, nekadašnji gonič robova u mostarskom “Sokolu”
je na nedavnom Općem saboru HDZ-a u Zagrebu je u svome zapaljivom govoru između ostalog poručio da će oni (valjda bh. Hrvati i vjerovatno bez njega) “čuvati tisuću kilometara hrvatsku granicu sa BiH…” jeste prešlo crtu preko koje trebaju reagirati tužilaštava, sudovi, samozvani probosanski političari u Sarajevu te Valentin Inzko. Od koga će to bh. Hrvati čuvati hrvatsku granicu? Od Bosne i Hercegovine u kojoj je član Predsjedništa i hoće opet da to bude? Kako to da niko iz Sarajeva, bilo od strane političara, tužilaštava ili iz Ureda visokog predstavnika nije reagirao kada je taj isti Čović prije nekoliko dana organizirao pokušaj državnog udara ispod Ivan sedla, kada je policijom Kantona u kojem je on suveren, pokušao da uspostavi sjevernu granicu pravomoćno osuđene zločinačke tvorevine “HR Herceg-Bosne”?  Ne, politički patuljci iz Sarajeva, impotentni Inzko i korumpirano tužilaštvo šute na sve grublje nasrtaje Dragana Čovića na suverenitet države BiH i ovakvi kakvi su dopustit će da se ponovo kandidira za člana Predsjedništa države koju svakodnevno ubija i u konačnici joj želi nestanak. 
 
Dodik, umjesto u zatvor, slavodobitno gazi prema Predsjedništvu države koju negira i koju također ubija
 
Očekivano, Milorad Dodik je i službeno kandidat za člana Predsjedništa BiH iz manjeg entiteta. Njegove izjave date tim povodom su za svaku normalnu državu i njene pravosudne institucije dovoljne za hapšenje i procesuiranje. Dakle, Dodik nije ništa rekao novoga, nego i ovog puta ponovio toliko puta izrečene otrovne žaoke na račun države BiH, kao naprimjer da “on tamo ide da zastupa interese Rs-a…”, da ga “BiH kao država ne interesuje”, da ide u utrku i siguran u pobjedu za člana Predsjeništva BiH “samo da bi prisustvovao sastancima..”, da je “Republika srpska država, a Bosna i Hercegovina nije…”, dakle govori sve najgore o državi iz čijeg budžeta pristaje da prima plaću. I, nikom ništa! Kako to?! Halo, Sarajevo, kako to da niko takvom Dodiku još nije opalio šamar, a kamoli da je tražio da ga se strpa u zatvor?! Halo, kako to može!? I još nešto: naime, jednom sam već pisao da Dodik ni iz protokolarnih razloga ne bi mogao biti kandidat za člana Predsjedništva BiH jer je pod sankcijama USA, a moguće su takve i od nekih zemalja članica EU. Pa kako bi izgledalo da član Predsjedništva jedne suverene države ne može putovati u Ameriku ili neke druge zemlje demokratske zapadne Evrope? Je li moguće da nam se i on desi? A desit će se, ne zato što je on jak (ne mislim samo fizički), nego što su drugi slabi – što nisu državnici već politički patuljci i državu vide samo na pravcu od Baščaršije do Kozje ćuprije. Treba li crtati najgori mogući scenarij po našu domovinu a on je ako se dese Čović i Dodik u Predsjedništvu?! Ako se to desi, kasno će biti za sve – nema lijeka za taj karcinom. Zar nije onda bolje spriječiti nego liječiti!? A može se, čak i pravno!
 
Bedrudin GUŠIĆ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s