Erdogan u Sarajevo, Erdogan iz Sarajeva

Posted: 21. Maja 2018. in Intervjui

20 maj – datum slučajno izabran za Erdoganovu promociju ?

Ramazan je 9.  sveti mjesec u islamskom kalendaru, kada čovjek preispituje sam sebe, duša nalazi  svoj smiraj i vraća onom ljudskom duševnom. To je vrijeme  kada se vjernik uzdržava od  zlih i loših misli i radnji. Niti Erdogan niti Izetbegović nisu bili naivni kada su početkom aprila planirali Erdoganovu posjetu Sarajevu  baš u ovom mjesecu! Ramazan je u stvari zloupotrebljen u manipulaciji nacionalnih osjećaja Bošnjaka   jer, kako je to već naučen,   Izetbegović   obilato daje sebi za pravo da religiju  zloupotrebljava kao legalni instrument u demonstraciji svoje vlasti.

Je li Bosna i Hercegovina , juče u vrijeme Erdoganove posjete bila više demokratičnija nego druge EU? 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan obratio se prisutnim na 6. Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD) u Olimpijskoj dvorani Zetri. On je iz Sarajeva poslao jasnu poruku vladama evropskih zemalja da su za razliku od BiH danas pale na ispitu iz demokratije.

I zaista , nameće se pitanje da li je Bosna i Hercegovina juče  više bila demokratičnija od ostatka Europe, kako nam to spočitava  turski lider? Zabranjujući Erdoganov nastup u Njemačkoj glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Martin Schaefer je rekao da bi čak i Erdoganovo pojavljivanje u turskom konzulatu ili putem videosnimka “bilo napad na jasno izraženu volju vlade i kršenje njemačkog suvereniteta”.   Njemačka Vlada, kako se tvrdi , ne želi da se turski državljani i dvojni državljani koji žive u Njemačkoj antagoniziraju. Zasigurno bi od njemačkih predstavnika bilo poštenije da su bili iskreniji a to je prije svega narušeni stubovi turske  demokratije  poput vladavine prava, autokrativne  vlasti, nezavisnog sudstva, poštovanja prava manjina, slobode govora, slobode medija i slobode okupljanja. Činjenica je da EU ima svoju odgovornost čija je politika uveliko rezultirala pojavom Erdogana na političkoj sceni Republike Turske, neopravdanim odugovlačenjem procesa njenog  pridruživanja EU i širenjem nezadovoljstva medu Turcima.

Birači u inostranstvu za turske stranke mala, ali veoma interesantna grupa birača. U Evropi živi oko 2,5 miliona Turaka s pravom glasa, od toga 1,4 miliona samo u Saveznoj Republici Njemackoj. To nije mnogo u odnosu na 55 miliona birača. Birači u inostranstvu su posebno omiljeni kod predsjednika Erdogana. Zasto ?

Turci koji žive u inostranstvu bi mogli odlučiti ko će pobijediti na izborima 24. Juna. Za uspjeh u prvom krugu je Erdoganu potrebno 50 posto glasova birača. Ako pogledamo na izbore održane 2015 i 2017. godine, kada je Erdogan osvojio 51, odnoso 50 % glasova birača, taj  procenat glasova Erdogan već ima u Turskoj.  50 % glasova birača mu je posebno važno u slučaju da mu na izborima protukandidat bude bivši predsjednik Abdullah Gül.

Na pitanje što je to demokratija danas, jednostavno bi se moglo reći po sljedu događaja u svijetu,  da je to naše pravo da biramo vlastite dikatore???  Koncept demokratije  sveden je na puko višestranačje, dok ostale temeljne komponente za pretpostavku funkcioniranja demokratskog društvenog uređenja pokušava ugušiti ili institucionalno marginalizirati.

Budućnost Evrope mogu samo biti otvorena, pluralistička i tolerantna društvo u kojem se ljudska prava štite, poštuju i promiču.

 Državna politika BiH ne može se zasnivati na ličnom odnosu Izetbegovića prema Erdoganu!

Izetbegovićev lični odnos sa Erdoganom pripada njemu samom. Izetbegović ima za pravo, ako tako osjeća, da  naziva Erdogana “bratom”,  da prisustvuje porodičnim proslavama turskog predsjednika što je stvar njihovog ličnog odnosa . Ono što kompromituje Izetbegovića  je gubitak kontrole  nad „ličnim i državnim“,    nad  ukusnim i neukusnim, gubitak tananosti koja briše granicu jednog ozbiljnog i jednog neozbiljnog  političara. Jer kako drugačije tumačiti  Izetbegovićeve senzacionalističke izjave  poput one  da je „Erdogana poslao Bog“ te predstavljajući ga  zaštitnikom „ne samo balkanskih muslimana“ nego dolijevanjem ulja na vatru. Dodikovo  blagonaklono gledanje Erdoganove posjete Sarajevu govori sam po sebi!  Jer kad Izetbegović može dovesti Erdogana zašto i ja ne bih mogao Valentinu Matviyenko, predsjednicu Gornjeg doma ruskog parlamenta i ženu sa crne liste SAD-a,  koja otvoreno zaziva raspad naše zemlje.

Zaključak

Dobro izrežirani politički teatar u Izetbegovićevoj  režiji  posjetom turskog  predsjednika praktično  bi trebao ‘dati vetar u leđa’  SDA na izborima, posebno njenom kandidatu za izbor bošnjačkog člana Predsjedništva.  Dinastiranje BiH u ime  demokratije nije demokratija već njena zloupotreba. Koliko god se Erdogan trudio da negira  miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, činjenica je da mu je to Izetbegović omogućio.

Pogubne su sve  one politike koje u ime demokratije dozvoljavaju nedemokratskom režimima da nam spočitavaju lekcije iz demokratije.  Neosporno je da političari poput Izetbegovića, Erdogana, Covića, Dodika, Orbana  i njima slični ne mogu biti personifikacija europskih vrijednosti kojima Europa danas  teži. Europa mora sa svoje strane  i dokazati da je konsekventna na tom putu!

Mr. sci. Edin Osmančević

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s