Balkanski Hamlet

Posted: 3. Maja 2018. in Intervjui

Winston Churchill  je bio veoma dobar futorolog i elokventni logičar . Balkan je, kako ga je nazvao, još uvijek  isto ono mjesto gdje se proizvodi više povijesti nego što je sam može konzumirati. Od vremena u kojem je jedan od najpoznatijih svjetskih državnika živio pa do danas čini se na Balkanu nije toga puno mijenjalo. Znao je Churchill da je balkanski  princip nacionalističke vladavine kod nas i u našem regionu naše prokletstvo sa konačnim ciljem  stvaranja novih krugova radikalizacije i stalnih mobilizacija na etničkom principu. Nepisano pravilo koje karakterizira Balkan a uvijek funkcioniše ;  „Što radikalniji riječnik – to bolji zaštitnik nacionalnog interesa!“  

Politička scena Balkana   liči na  tragikomični teater  u kojoj se najviše igra Shakespear  i u kome je glavni junak tragičar Hamlet. Naravno da su glavni režiseri nacionalne stranke čija nastojanja da učvrste svoju vlast prelazi sve granice dobrog ukusa. Građanima se  još od   prvih poslijeratnih izbora 1996. godine sprema „drama“ ,koja po mnogo čemu nalikuje na fabulu  „Hamleta“ u kojoj je baš on glavna koleteralna šteta. Logično pitanje koje se name će  je; „Da li je narod dovoljno intelektualno jak da „čita“ Shaksespeara ili je ovo djelo preteško za „čitanje“?  Nisam siguran da smo u stanju shvatimo sto nam je Shakespear želio reći , jer  je činjenica da su mnogi  naši „Hamleti“ izginuli  kao rezultat nacionalističkog divljanja i sljepila u različitim vremenskim periodima sa  kulminacijom u 90-im.

Pred svaki naredni izborni krug  se širi strah od drugog naroda. Ista matrica nam se servira iz jednog izbornog ciklusa u drugi kako nam se sprema nova podjela već podijeljene zemlje ili kako nacionalni lideri imaju planove o drugačijem uređenju BiH.  Ova taktika je dobro poznata kao „discipliniranje etnosa“ valjda što poput loših daka pravimo stalno iste greške koje nas skupo koštaju. Dobro oprobanim i učinkovitim  receptom za osvajanje glasova birača! Plaše nas raznim nebulozama kako će se BiH raspasti , kako će biti podjeljena na tri djela,  kako nije održiva.  Plaše nas kako bi sakrili svoj vlastiti strah i kriminal  od vremena u kome će se morati odgovarati za svoja nedjela! Tragedija je u spoznaji da su  građani uprkos svojoj bijedi više vjerovali liderima iz „svog naroda“ nego vlastitom siromaštvu, bijedi  i obespravljenosti. Naša mentalna nelogičnost je najbliža šizofreniji! A da bi se suočili sa šizofrenijom moramo bit hrabri i  reći dosta!

Predstava „Hamlet u selu  Mrduše Donje“ napisana 1965. od  Ive Brešana. Reklo bi se da  je uvijek aktuelna u našem  balkanskom geopolitičkom podnevlju bitisanja. Prvenstveno zamišljena kao  obračun sa  totalitarističkim režimom svoj puni smisao je našla danas  kada se obračunavamo s nemoralom i licemjerstvom, društvenim devijacijama i postratnom preobrazbom ljudi.

Da li smo sposobni da jednom zauvjek skinemo Hamletovu odoru i budemo ono što jesmo je pitanje svih pitanja!

Mr. sci. Edin Osmančević

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s