Dom naroda Federacije – džungla za pljačku njenih građana!

Posted: 13. Avgusta 2017. in Intervjui

Rezultati istrazivanja novinara Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) da su 34 delegata Federalnog parlamenta za dvije i po godine naplatili više od 825.000 maraka za smještaj, odvojeni život od porodice i prevoz do kuće su vrijedna naše pažnje. Treba odati veliko prizanje ovim mladim novinarima za profesionalno obavljen posao koji bi trebao da probudi uspavanu B-H javnost! Ne, ne trebamo se čuditi ovoj informaciji jer je po zna koji put potvrđuje da su: ”Upravo ovi političari stvorili sistem vrijednosti i pravila kako bi nas mogli ”legalno” pljačkati, kako oni to vole reći ” sve po zakonu”! Treba li podsjećati da je Administrativna komisija Doma naroda Parlamenta FBiH početkom ove godine povećala je delegatima naknadu za odvojeni život za 200 KM, sa 600 km na 800 KM?

Svaki mjesec za ova tri troška delegati dobiju 800 maraka i sami odlučuju kako će ih rasporediti. I premda znaju da je to kriminal, većina njih svijesno koristi manjkavosti propisa koje su sami donijeli, kako bi izvukli najveću korist. Pojedini delegati ugovaraju najniže kirije kako bi im ostalo što više novca od naknada. U velikom broju stanova koji su plaćeni za delegate u stvari žive drugi ljudi: stanodavci i njihove porodice, djeca delegata ili drugi podstanari. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su otkrili da su ti iznajmljeni stanovi često u starim i neuvjetnim kućama ili u predgrađima, daleko od zgrade Parlamenta FBiH, pa ih najmanje polovina delegata i ne koristi.Oni nakon obaveza u Parlamentu obično putuju kući ili prespavaju u hotelu. Stanodavci su im često prijatelji, poznanici i stranačke kolege.

I premda su novinari CINa svoj posao odradili profesionalno, ova informacija će po svemu sudeći naići na gluhe uši kako javnosti tako i Tužilaštva BiH! Jer, Bože moj, kako će nam Dom naroda funkcionisati ako svi ovi delegati – kriminalci dospiju u zatvor? Od svih ”blokada” nam je puna kapa!

Dom naroda PFBiH ne provjerava da li delegati poštuju pravila o ovim privilegijama jer nemaju mehanizme nadzora niti kapacitete. Saopštenje sekretara Administrativne službe gospodina Izmira Hadžiavdića ”kako ovoj službi nedostaju resursi za kontrolu utroška ovih naknada” je vrhunac cinizma ove vlasti! U Domu naroda su bez sumnje privatni interesi (čitaj kriminal) iznad zakona!

Iz gore navedenog postavlja se logično pitanje :”Da li Srbi, Bošnjaci, Hrvati i Ostali uopšte znaju da iz svog džepa plaćaju ove delegate- kriminalce uplatama poreza, i drugih obaveza prema državi? Indolentnost prema kriminalu i korupciji upravo nas pogađa i čini nas još siromašnijim! Ako ne znamo kako se boriti protiv ove pošasti treba pitati građane Ukrajine koji su ”pokupili” korumpirane političare i pobacali ih u kontejnere!

Dok god imamo ovakav odnos ”samonepoštovanja” dotle će licemjerni političari, sa osmjehom na licu i u skupocjenim odjelima, plaćenim sredstvima poreskih obveznika, nastaviti pljalku!

Mr. sci. Edin Osmančević

komentara
  1. Midhat kaže:

    Naj elitniji dio BH pameti je za 25 posljednjih godina otišao u inostranstvo. Taj dio je sad naša dijaspora koja sve ovo vidi jako dobro te ovako kao Vi opravdano kritikuje stanje morala političara – bandita koje je uglavnom birao samo jedan dio BH naroda koji je ostao u Zemlji.Kažem dio i tog dijela BH naroda jer taj dio BH biračkog tijela ( u Zemlji) redovno ima izlaznost na izborima oko 50%. Međutim BH dijaspora ima zanemarivo mali procenat izlaznosti na izbore! Ovo posljednje donekle ima i objektivno opravdanje pošto su veoma rijetka glasačka mjesta u inostranstvu ili ih uopšte nema. a i radne obaveze dijaspore su ozbiljnije što veoma dobro odgovara našim klero nacionalističkim korumpiranim nemoralnim političarima. Njima su kamen oko vrata pametni i pošteni građani BiH.Zato sve dok ne pokrenemo daleko veće ućešće na izborima u samoj BiH a pogotovo.u našoj dijaspori neće doći do smjene ove bande na vlasti ! Učešće na izborima se najefikasnije može postići uvođenjem glasanja putem informatičke tehnologije ( IT-a ) konkretno putem Interneta tako da građanin može glasati putem svog pametnog mobitela ako treba i sjedeći u “Internet kafiću ili restoranu” ili pak iz svoje kuče/stana. Stariji biraći koji ne znaju koristiti tu tehnologiju ili istu ne posjeduju će svakako dobiti pomoć od svojih mlađih članova porodice, prijatelja i poznanika. Tako bi se samo sa dodjelom ” User name”-a koji je naprosto jedinstveni matični broj građanina (JMBG) od strane Centralne izborne komisije ( CIK-a) svakom biraću i slobodnim ličnim izborom “Password”-a ( lozinke) od strane samog biraća mogla značajno omasoviti i poboljšati izlaznost naših građana na izborima !!! Druga stvar koju takođe treba unijeti u Izborni zakon BiH je mogučnost vanrednih izbora kao u svakoj normalnoj demokratiji u svijetu. Time bi građani ako su prevareni od izabranih politićara koji ne ispunjavaju svoja predizborna obečanja mogli u kratkom periodu kazniti bandu i u kratkom roku izaborom drugih dovesti na vlast političare koji će ispunjavati volju naroda !!! Sve dok se ove dvije stvari ne omoguće BiH neće doći “na zelenu granu” !!!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s