Lorena Žunić, dipl. oec., v.d. ravnateljica JUNP Brijuni: POTAKNUTI BROJNE ČITATELJE DA NAS POSJETE I UŽIVAJU U BLAGODATIMA OVOG ZAISTA RAJSKOG OTOČJA

Posted: 11. Avgusta 2017. in Intervjui

Nacionalni park Brijuni jedan je od najposjećenijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj, bilježi oko 160.000 posjetitelja godišnje. Specifičnost Brijuna je da osim prirodnog bogatstva i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, obiluje kulturno-povijesnim objektima i zaštićenim dobrima….. Žuto-kukmasti kakadu Koki otočna je legenda koja dugi niz godina nasmijava i uveseljava posjetitelje svojim dobacivanjem. On je vrlo inteligentan, druželjubiv i umiljat,  najsimpatičniji žitelj otoka, priča samo kad je dobro raspoložen, a poklon je Josipa Broza Tita svojoj unuci Aleksandri za deveti rođendan…..U stalnom je postavu i izložba fotografija Josip Broz Tito na Brionima. Ona prikazuje političko djelovanje  predsjednika Jugoslavije na otoku, od njegova prvog dolaska 20. lipnja 1947. godine do posljednjeg dana boravka 29. kolovoza 1979. godine, kada je s brijunskog mola krenuo na šesti summit nesvrstanih u Havanu. Fotografijom su zabilježeni mnogobrojni Titovi susreti s raznim delegacijama, uglednicima, suradnicima i prijateljima, kao i ličnostima iz kulturnog, umjetničkog i znanstvenog svijeta….. NP Brijuni jedno je od najznačajnijih odredišta znanstvenog turizma upravo zbog brojnosti i  značaja geološko-paleontoloških nalaza. Na četiri lokaliteta Velikog Brijuna pronađeno je više od 200 otisaka stopala dinosaura, koji su tu živjeli u razdoblju krede, prije 145 do 65 milijuna godina….. Obzirom na krajobraznu ljepotu otočja i kulturno-povijesnu vrijednost i atraktivnost određenih lokacija, za ceremonije vjenčanja uvijek ima velikog interesa. Najviše u proljeće te u jesen, posebno su zanimljive lokacije poput Mediteranskog vrta, stare masline, uvale Verige i ostale lokacije, koje osim svoje posebnosti i ljepote pružaju mogućnost organiziranja sve popularnijih tematskih vjenčanja, uz vrhunsku ugostiteljsku uslugu i stručnu podršku našeg iskusnog osoblja…..JU NP Brijuni ne upravlja državnim rezidencijalnim objektima koji se nalaze na području parka. Njima upravljaju Državne nekretnine d.o.o. iz Zagreba…..Park u zadnjih pet godina bilježi prosječno 160.000 posjetitelja godišnje. Najbrojniji su izletnici iz njemačkog, engleskog i talijanskog govornog područja, a dolaze ponajviše iz susjednih nam zemalja regije…..

“Stvoritelj je dio Zemlje naumio oblikovati prema slici Raja. Tako je nastala Istra, nalik vrtu obraslom predivnim drvećem i prostranim livadama, koji oplakuje plavo more i poziva ljude sretnom životu.  No ljubomorni vrag uništio je njegovo djelo razrezavši vreću u kojoj je anđeo nosio ostatke neiskorištenog kamenja, te se tisuće kamenih stijena prosulo po istarskoj zemlji, zemlji kontrasta, u isto vrijeme pitomoj i surovoj, plodnoj i škrtoj, sunčanoj i oblačnoj. Rastuženi anđeli su prikupili djeliće Raja preostale među rasutim kamenjem  i zaštitili ih morskim valovima. Tako su nastali Brijuni”. Posjetio sam ovaj Park prije nepune dvije sedmice i moje impresije viđenog i doživljenog na tom “rajskom otočju” bile bi nepotpune bez razgovora sa v.d. ravnateljicom istog koja je imala mnogo toga za reći, a ja sam imao mnogo toga za pitati. Sve to želim podjeliti s vama, poštovani čitatelji.

Svjestan sam da je nemoguće u jednom razgovoru, ma koliko bio  dug, obuhvatiti čak i dio onoga što krasi taj Nacionalni park i po čemu je jedinstven, usuđujem se kazati, u svijetu. Ali ipak, smatrajmo ovo zajedničkim pokušajem da približimo čitateljima barem neke bitne informacije i sličice sa jedinstvenog Brijunskog otočja. Dakle, za početak, hoćete li reći nekoliko općih podataka o Brijunima?

ŽUNIĆ: Brijunski arhipelag od 14 otoka i otočića proglašen je nacionalnim parkom i spomen područjem 1983. godine, rasprostire se na površini od 33,9 km², a 80% ukupne površine je akvatoriji, čime je Nacionalni park Brijuni prvenstveno morski park. Dva najveća otoka su Veliki Brijun (7 km²) i Mali Brijun ( 1,7 km²), a manji su Sveti Marko, Gaz, Obljak, Supin, Supinić, Galija, Grunj, Vanga, Madona, Vrsar, Kozada i Jerolim. Nacionalni park Brijuni jedan je od najposjećenijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj, bilježi oko 160.000 posjetitelja godišnje. Specifičnost Brijuna je da osim prirodnog bogatstva i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, obiluje kulturno-povijesnim objektima i zaštićenim dobrima.

Šta biste posebno izdvojili iz prebogate prirodne baštine Parka?

ŽUNIĆ: Svakako bih izdvojila bioraznolikost podmorja. Zahvaljujući povijesnom ograničenom pristupu otočju i sadašnjoj zaštiti u obliku no take zona, brijunsko je podmorje uistinu sačuvano od prekomjernog izlova i drugih vanjskih prijetnji morskom ekosustavu. Redovno se provodi praćenje stanja podmorja, a podaci pokazuju da je biomasa riba unatar zaštićenog područja devet puta veća od biomase riba izvan granica parka. Također, riblji je fundus u parku dvaput brojni od vanjskog fundusa. Brijunski je akvatorij značajno mrijestilište riba za tipične morske organizme sjevernog Jadrana. Ističu se zakonom zaštićene periske, prstaci, morske kornjače i dupini. Podmorje obiluje raznim vrstama spužvi, školjkaša, ježinaca, rakova i riba. Među ribama najzastupljeniji su lubini, orade, cipli, listovi, škarpine, ugori, zubaci, kavale…

Za kopneni su dio karakteristične prostrane livade, mediteranska makija, šuma hrasta crnike i pejzažni parkovi, trag antropogenog djelovanja. Poznata je više od 1.600 godina stara maslina, jedna od najstarijih na Mediteranu, koja se posebno pazi i još uvijek daje plodove. Mediteranski vrt predstavlja vrtnu atrakciju na površini od 17 000 m2, gdje na posebno dizajniranim plohama raste 170 vrsta različitih autohtonih biljaka i egzota.

Jeleni aksisi, lopatari, mufloni, zečevi i paunovi dio su brijunskog identiteta, a njihovo okupljanje na livadama čest je motiv razglednica i fotografija. Oni i ptice žive u slobodnoj prirodi, dok domaće životinje istarskog seoskog gospodarstva poput koza, ovaca, magaraca i boškarina (istarskog goveda) obitavaju u Etno parku. Uz njega se nalazi i Safari park sa egzotičnim životinjama koje su razni državnici donosili Titu na dar. Najveća je indijska slonica Lanka, zanimljive su fotogenične zebre, južnoameričke deve, indijske svete krave i nojevi. Žuto-kukmasti kakadu Koki otočna je legenda koja dugi niz godina nasmijava i uveseljava posjetitelje svojim dobacivanjem. On je vrlo inteligentan, druželjubiv i umiljat,  najsimpatičniji žitelj otoka, priča samo kad je dobro raspoložen, a poklon je Josipa Broza Tita svojoj unuci Aleksandri za deveti rođendan.

Koji su stalni postavi u sklopu kulturno-povijesne baštine?

ŽUNIĆ:  U crkvici Sv Germana iz 15. st. nalazi se Izložba kopija fresaka i glagoljičkih natpisa Istre i Kvarnera. Tu je kroz kopije fresaka iz Berma, Huma, Rakotula i Lovrana te kamene natpise na glagoljici predstavljena srednjovjekovna kulturna baštinu ovog područja.

Izložba Iz sjećanja starog Austrijanca postavljena je povodom stogodišnjice dolaska na otok Paula Kupelwiesera, nekadašnjeg vlasnika i idejnog tvorca Brijuna, 1993. godine. Izložba prikazuje preobrazbu malaričnog otoka u mondeno ljetovalište i lječilište, središte aristokratske, kulturne, znanstvene, industrijske i ekonomske svjetske elite.

U stalnom je postavu i izložba fotografija Josip Broz Tito na Brionima. Ona prikazuje političko djelovanje  predsjednika Jugoslavije na otoku, od njegova prvog dolaska 20. lipnja 1947. godine do posljednjeg dana boravka 29. kolovoza 1979. godine, kada je s brijunskog mola krenuo na šesti summit nesvrstanih u Havanu. Fotografijom su zabilježeni mnogobrojni Titovi susreti s raznim delegacijama, uglednicima, suradnicima i prijateljima, kao i ličnostima iz kulturnog, umjetničkog i znanstvenog svijeta. Brijune su posjetili brojni ministri i predstavnici vlada, šefovi diplomatskih misija i veleposlanici, te mnogobrojne državne i partijske delegacije. Dugim nizom zastava označeno je 60 zemalja svijeta čiji su predsjednici, njih 90, s četiri kontinenta, posjetili Brijune. Prvi državnički posjet na najvišem nivou bio je onaj etiopskog car Haile Selassie  1954., a posljednji posjet Luisa Kabrala, predsjednika Gvineje Bisao 1979. godine.

A koji geološko-paleontološki lokaliteti se ne bi smjeli propustiti na Brijunima?

ŽUNIĆ: NP Brijuni jedno je od najznačajnijih odredišta znanstvenog turizma upravo zbog brojnosti i  značaja geološko-paleontoloških nalaza. Na četiri lokaliteta Velikog Brijuna pronađeno je više od 200 otisaka stopala dinosaura, koji su tu živjeli u razdoblju krede, prije 145 do 65 milijuna godina. Brijunski kredni park obuhvaća paleontološke lokalitete sa otiscima stopala dinosaura na rtu Pogledalo, Ploče, Kamik i Trstike. Provedena paleoihnološka istraživanja pokazala su način kretanja dinosaura, njihovu veličinu, da li su bili biljojedi ili mesojedi, dvonožni ili četveronožni, da li su trčale ili se polagano šetale, sami ili u krdu. Na rtu Pogledalo može se razgledati velika skulptura dinosaura u prirodnoj veličini i cijeli niz otisaka stopala u stijenama duž obale. No već se pri silasku s broda, na molu luke Velikog Brijuna, u vapnenačkom kamenom bloku donesenom iz nekog od brijunskih kamenoloma, jasno vidi troprsti otisak stopala dinosaura mesojeda iz skupine Theropoda.

Znamo kakav su status Brijuni imali do 1983. godine. Kada su otvoreni za posjetitelje?

ŽUNIĆ: Područje je 1983. proglašeno nacionalnim parkom, a prvi su organizirani posjetitelji stigli na otočje u travnju 1984. godine.

Koliko imate smještajnih kapaciteta i da li isti zadovoljavaju opseg turističke potražnje? Da li biste, barem ovlaš, iznijeli i poneki podatak o cijenama smještaja, naprimjer?

ŽUNIĆ: Javna ustanova Nacionalni park Brijuni u svojim smještajnim kapacitetima ima 150 soba, odnosno 250 kreveta. Dugoročni je cilj podizanje kvalitete postojećih smještajnih jedinica s eventualno minimalnim povećanjem kapaciteta smještaja kako bi se zadovoljio opseg turističke potražnje.

Cijena noćenja ovisi o vrsti smještajnog objekta i terminu boravka. Cjenik smještaja dostupan je na

http://www.np-brijuni.hr/smjestaj/cjenik

Jedan od vaših posebnih programa koje nudite potencijalnim konzumentima jesu i vjenčanja. Kakav je interes za tu vrstu posebnog programa, kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva te da li biste naveli neke parove sa “zvučnijim” imenima koji su se vjenčali na Brijunima?

ŽUNIĆ: Obzirom na krajobraznu ljepotu otočja i kulturno-povijesnu vrijednost i atraktivnost određenih lokacija, za ceremonije vjenčanja uvijek ima velikog interesa. Najviše u proljeće te u jesen, posebno su zanimljive lokacije poput Mediteranskog vrta, stare masline, uvale Verige i ostale lokacije, koje osim svoje posebnosti i ljepote pružaju mogućnost organiziranja sve popularnijih tematskih vjenčanja, uz vrhunsku ugostiteljsku uslugu i stručnu podršku našeg iskusnog osoblja. Svaka je ceremonija jedinstveni događaj kojemu se posvećuje pažnja, a ponuda prilagođava željama mladenaca i uzvanika, bili oni iz Hrvatske ili inozemstva, više ili manje zvučnog imena. Profesionalno i diskretno štiti se privatnost svakog gosta.

Šta biste, u najkraćem, mogli reći o edukativnim programima za hotelske goste?

ŽUNIĆ: Cilj edukativnih programa za hotelske goste je približiti život i sve što se radi u parku, upoznati ih sa specifičnim vrijednostima i zanimljivostima našeg parka kroz priču, šetnju ili bicikliranje, stručno vođenje i izravan kontakt s djelatnicima službe koja provodi aktivnosti zaštite i održavanja nacionalnog parka. To je prilika za upoznavanje parka iz drugačijeg kuta, izvan turističkih ruta, prilika da se nauči nešto više, primjerice koja je riba najbrojnija u brijunskom podmorju ili koja je omiljena poslastica slonice Lanke. Edukativni programi za goste hotela su besplatni, provode se na hrvatskom i engleskom jeziku, od utorka do petka, u trajanju od sat vremena, a svaki je dan posvećen drugoj temi. Tako se utorkom obilazi poučna staza Zelenikovac uz upoznavanje ljekovitog i aromatičnog bilja. Srijedom je na rasporedu mala škola podmorja , upoznavanje s bogatim životom brijunskog podmorja maskom i disalicama. Četvrtak je dan potragu otisaka stopa dinosaura i učenje o geološko-paleontološkoj prošlosti otočja. Petkom je uzbudljivo hranjenje životinja u Safari parku u pratnji timaritelja i veterinara.

U ponudi su i posebno prilagođene, također besplatne, edukativne radionice za hotelsku djecu. Na kreativan i zabavan način djeca uče o dinosaurima, biljkama i životinjama brijunskih šuma, travnjaka i parkova, domaćim i egzotičnim životinja, podmorju i čemu god im je za vrijeme boravka na otočju zapelo oko pa žele saznati nešto više. Sve se to provodi iz razloga što su edukirani i informirani gosti, najbolji gosti, koji svojim djelovanjem ne ugrožavaju prirodu, već štite i promiču vrijednosti nacionalnog parka, a naši su najbrojniji izaslanici diljem svijeta.

Da li neke rezidencijalne objekte na Brijunima koriste članovi hrvatskog državnog vrha, bilo u svrhu susreta sa stranim državnicima i zvaničnicima, bilo za lični odmor?

ŽUNIĆ: JU NP Brijuni ne upravlja državnim rezidencijalnim objektima koji se nalaze na području parka. Njima upravljaju Državne nekretnine d.o.o. iz Zagreba.

Koliki je prosječan broj posjetitelja Parka na godišnjem nivou u posljednjih pet godina, naprimjer i kakav je trend posjete? Iz kojih zemalja su najbrojniji posjetitelji?

ŽUNIĆ: Park u zadnjih pet godina bilježi prosječno 160.000 posjetitelja godišnje. Najbrojniji su izletnici iz njemačkog, engleskog i talijanskog govornog područja, a dolaze ponajviše iz susjednih nam zemalja regije.

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

ŽUNIĆ: Hvala Vama, uvijek sa zadovoljstvom popričam o ponudi i aktivnostima NP Brijuni. Vjerujem da smo ovim razgovorom potaknuli brojne čitatelje da nas posjete i uživaju u blagodatima ovog zaista rajskog otočja.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (912)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s