Srpski referendumi, memorandumi, deklaracije i halucinacije

Posted: 9. Avgusta 2017. in Intervjui

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija i bosanski Srbin

Sveta Petka i Sv. Trojice i svi sveci ovozemaljski, molite gospoda Boga, da nas normalne Srbe iz Bosne i Hercegovine oslobodi od ovoga  guslara i luđaka iz Laktaša i da briše Milorada Dodika iz svih njegovih svetih knjiga. Ovaj nas uljez i čovjekomrzac, razbijač naše domovine Bosne i Hercegovine i djelitelj srpskoga roda, samo sramoti.  Izdiže se na pijedestal srpskih  svetaca u nastojanju da se okiti i oreolom sveca, kako bi se predstavio velikim  Srbinom, te mogao ovozemaljske Srbe podijeliti na njegove „dodikovce” i one druge ili ostale ili rezervne Srbe, unoseći na taj način razdor  među njima, sijući neslućenu mržnju i prema drugima, organizujući neke njegove referendume i deklaracije, po uzoru na one iz 90-tih, iz Srpske Akademije i pera Dobrice Ćosića.

Bože dragi i svi tvoji ovozemaljski sveci, da li to može izroditi na dobro?

Taj čuvar i čobanin svoga stada, kako napisa da čuva i Republiku Srpsku, poremećenog je uma i veliki psihopata, deklariše se velikim Srbinom i u kontinuitetu želi da nastavi promociju svoga velikosrpstva i njegovih nadzemaljskih vrijednosti.

Smatrajuči i ovo stado kao zajedničko biće svojih sunarodnjaka u RS-u, koje može redovno  izgoniti na ispašu, davati im soli i vode po potrebi, a za naredne izbore pridobiti i njihove glasove. Želi im se nametnuti kao ekskluzivni njihov predstavnik i zaštitnik, od koga ili čega, to samo on zna.

Nesreća je što ovaj srpski drvosječa nastoji i dalje premještati Slobine „balvane” sa Gazimestana i nastavljati sjeći i naše bosanske šume, koje i nisu njegove, već države Bosne i Hercegovine, kao što su i one na Kosovu, već se uknjižile u normalno vlasništvo tih Kosovara. Sve te Miloradove zablude i lažni osjećaji nekog velikog Srbina, vanzemaljca, u lutajućim i zamišljenim neprimjerenim nebeskim visinama, već poodavno padaju na zemlju, topeći  se poput mjehura od sapunice.

Preostala mu je još verbalna Gebelsova retorika u njegovim halucinacijama, nedavno izgovorenim na nekom skupu, da će se pobrinuti o položaju svih Srba, te će deklaracijom prezentirati taj zamišljeni scenarij kako bi svi Srbi živjeli u jednoj državi. Bojim se da će ova deklaracija svakako pojačati strasti i tenzije, jer je po mirisu i ukusu iz 90-tih godina.

Nažalost, cjelovita farsa i negativnosti se ovih dana ovim povodom i očituje u dva ključna faktora i događaja. Prije svega je, činjenica da su ovom skupu prisustvovali i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić sa svojom svitom, ne reagujući na ovakve zlokobne nakane i slutnje, pa zar se i može pomisliti da bi se suverena i međunarodno priznata država Bosna i Hercegovina i mogla tako jednostvno dijeliti i pripajati drugoj državi, makar se ona zvala i Republika Srbija.

Druga žalovita konstatacija je svakako zbunjujuća šutnja Sarajeva na najavu deklaracije Srbije i bh. etniteta Republika Srpska o “djelovanju za opstanak Srba”. Dodik je jučer izjavio da će Beograd i Banja Luka uskoro formirati timove stručnjaka koji će doprinijeti pisanju teksta “zajedničke deklaracije”/citat književnika Filipa Davida /.

Primjerenije bi bilo predsjedniku Aleksandru Vučiću da iskreno nastavi svoje susrete i razgovore sa čelnicima vlasti u Bosni i Hercegovini, kako bi se uspješno riješavali odnosi između Bošnjaka i Srba, odnosno dviju država Republike Srbije i Bosne i Hercgovine. Svakako je krajnje vrijeme da mi, građani, posebno normalni Srbi u ovoj državi, osjetimo vidne pomake i svojim gestom i djelima, ne samo retorikom, u svakoj prilici, radnoj ili svečarskoj, da vidimo pomake pomirenja, međusobnog poštovanja i krajnjeg zajedničkog suživota. Krajnje je i vrijeme, da se obostrano eliminišu i svi uljezi i trovači na putu zajedničke plodne saradnje i putu za Evropu.

Više bih i volio da uskoro ponovo  vidim našeg „Vučka” ali ovoga iz Beograda, da na Baščaršiji, u mome rodnome gradu Sarajevu, nastavi drugi šahovski susret sa našim Bakirom i da povoljno odaberu jednu miroljubljivu varijantu, za njihov sistem razgovora i odlučivanja.

C:\Users\User\Desktop\SRBIJA.jpg

Bićemo im na raspolaganju, prije svih mi malobrojni, normalni Srbi-Bosanci, šahovski teoretski potkovani, a iskreni ljubitelji i Sarajeva i Beograda i Bosne i Hercegovine i  Republike Srbije.

Neka naš Bakir istovremeno ne pita ovoga guslara za bilo kakav hairli iskorak u njegovim suludim razmišljanjima, već da mu pošalje poruku, sadržaja: „Čobanine Mile, odjebi”!

C:\Users\User\Desktop\LUKOLUKAVI.jpg

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s