Nekoliko pitanja Upravnom odboru Medžlisa IZ Banja Luka, među kojima i ono najbolnije: DA LI ĆE SE KOSTI ISKOPANIH IZ HADŽI BABINOG HAREMA SMIRITI U SEKUNDARNOJ ILI U NEKOJ TERCIJARNOJ MASOVNOJ GROBNICI?

Posted: 7. Avgusta 2017. in Intervjui
Es-selamu alejkum!
Prije dvije sedmice sam u kancelariji blagajne Medžlisa s puno razloga pitao blagajnicu Fatimu Jusić: “Smiješ li od mene primiti vazifu za ovu godinu”? Nakon što se nasmijala, ali razumjela zašto je to pitam, uzvratila je da smije. Potom smo to obavili.
Znači, i pored svega, ja sam i dalje aktivni član IZ Banja Luka jer to sam bio godinama i decenijama unazad i bez obzira bio ili ne bio zadovoljan sa radom Upravnog odbora Medžlisa ili drugih, ja hoću da budem član Zajednice kojoj od rođenja pripadam.
Prema tome, kao član IZ Banja Luka te osnivač Udruženja za zaštitu vakufske imovine u Banja Luci, pitam vas slijedeće:
1. Da li je prije potpisivanja Ugovora o zamjeni OPU 1015/14 sa SINTEKSOM DOO. Banja Luka, od 21. 10. 2014. kojom se drugoj strani ustupa parcela 90/37 (stari premjer), odnosno 2165/3 (novi premjer), a radi se, naravno, o lokalitetu Hadži Babinog harema na Hisetima, bilo i drugih ponuda i da li je ponuđač s kojim je potpisan ugovor bio najpovoljniji?
2. Šta se, zapravo, firma SINTEKS DOO obavezala prema Medžlisu?
3. Da li je prije potpisivanja tog ugovora postojala suglasnost Vakufske direkcije u Sarajevu te Vijeća muftija?
4. Kako je Brane Janković došao u posjed te parcele te investitor na tom lokalitetu? Zašto se kao investitor na gradilištu ne spominje firma SINTEKS DOO, s kojom je ugovor i potpisan?
5. Da li je aktuelni vlasnik parcele i investitor stambeno-poslovnog objekta Brane Janković preuzeo sve obaveze iz ugovora sa firmom SINTEKS DOO?
6. Da li ste od investitora, ma ko da je on, striktno zatražili da ne ruši nišane i ne prekopava niti jedan mezar u haremu? Ako niste, zašto niste, a ako jeste, šta ste poduzeli da podignete optužnicu protiv odgovornih koji su šutnjom ili neposredno počinili stravičan zločin memorocida i genocida nad mrtvim banjalučkim Bošnjacima?
7. Da li je trenutna lokacija – sekundarna masovna grobnica grubo ekshumiranih posmrtnih ostataka banjalučkih Bošnjaka (vidi sliku) konačna ili je planirano njihovo dislociranje na neku slijedeću – tercijarnu i koju?
8. Da li je planirana kolektivna dženaza iskopanim merhumima iz Hadži Babinog harema, kako nalažu islamski propisi, na trenutnoj – sekundarnoj masovnoj grobnici ili se eventaulno to planira na tercijarnoj?
9. I, na kraju: ko potpisuje ugovore i transakcije sa trećim fizičkim ili pravnim licima kada je riječ o vakufskoj imovini – predsjednik Upravnog odbora Medžlisa ili drugo fizičko lice ovlašćeno po predsjedniku UO Medžlisa? Ako je bilo ko ovlašćen, o tome je trebala biti infomirana javnost pa sada ja pitam: Ko je taj i zašto baš on? Da li je, eventualno, u pitanju ekspert iz oblasti prometa i upravljanja nekretninama ili…?
Dakle, ako ste svjesni odgovornosti koja vam je kao članovima, posebno predsjedniku povjerena, dužni ste odgovoriti meni kao članu IZ Banja Luka te osnivaču spomenutog Udruženja barem na ova pitanja. Ukoliko pak niste svjesni te odgovornosti, to je opet vaš problem i to vas ne može niti će abolirati za posljedice upravljanja vakufskom imovinom čije rezultate vidimo na terenu.
DOSTAVLJENO:
1. Naslovu
2. Vakufskoj direkciji u Sarajevu
3. Rijasetu IZ BiH
4. Vijeću muftija
5. Arhiva
Bedrudin GUŠIĆ
komentara
  1. damir kaže:

    ma neplacaj nista njima tosu nas u komunizmu naucili i po knjizici po 2 clana iz kuce,e nece moci vise nikada.potrudise za zekat stotije vadzib obaveza,to nije. bedro.nedaj mafiji dzabalebarosima.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s