Samoubistvo konja

Posted: 5. Avgusta 2017. in Intervjui

Ne, zaista to nije istina! Čuj narode i počuj: “Zar je moguće da je pas najbolji čovjekov prijatelj”? Vi morate da se šalite? Godina je 2017. I još uvijek živite u utopiji vjerovanja u vjernost. U vremenu poremećenih vrijednosti! Kada je društvena vrijednost “povjerenje” kulminiralo u svojoj “zerosti”!

Naravno da ne želim da povredim psa, kao nedužno biće! I koga je sam Bog stvorio da služi tom istom čovjeku! I pas je danas žrtva društva u kome je vrijednost ”psecost” jača od vrijednost ”ljudskosti”!! Pse lutalice danas ubijaju po ulici! Metak u čelo i ostaviš ga da se pati! Da, pas je danas opasnost po nacionalnu bezbjednost. Jer je čovjek izgubio kompas! Jer je svojom ljenošću ga prepustio ulici da se ulica brine o njemu! Zato ga se vlast u svojoj nemoći riješava dozvoljavajući Glembajevima da svoju pravdu traže na ulici! I koji u delirijumu niskih strasti uživaju u zadnjim samrtnim trzajima najvjernijeg čovjekovog prijatelja! Pas manje ili više u jednoj zemlji krvi i meda! U kojoj Čovjekov život manje znači nego pseći! Pa zašto bi neko trebao da mari za život jednog psa?

Zašto ovi krvnici ne ubijaju konje ? Jeste li možda čuli negdje i katkad da je neko ubio konja? Ne, ja nisam! Možda zato što konji ne šeću u ulicama? Nemojte se iznenaditi kad konj u svojoj tuzi što nije ubijen izvrši samoubistvo! Da, dilema je riješena; ” Konj je najbolji čovjekov prijatelj!” Ne vjerujete?

Pitajte Emina Bektića, mudrog čovjeka od sedamdesetak godina iz Jasenove, sela udaljenog nekih dvadesetak kilometara od Srebrenice! Čiju je porodicu konj prehranjivao i vratio na njegovu zemlju! A on mu u znak zahvalnosti napravio grob! Puno toga je prošlo preko leđa ove ljudine! Nije ga spriječio ni genocid da se vrati na svoje ognjište, kućerak smješten u sumarku, nedaleko od sekundarne grobnice strijeljanih srebreničkih Bošnjaka. Ni njemačko blještavilo i lagodnost života na zapadu zaslijepilo ga nije! Provrila uzavrela ponosna bosanska, srebrenička krv, vratio mu se miris livada, okus meda i zuj vijednih bosanskih pčela! Konj mu omogućio da zasnuje familiju i rodi četiri prekrasne Bosanke vile koje jašu na njegovih petnaest konja po srebreničkim vrletima i dolinama. Hej ljudi moji, konj mu pomogao! Vlast u Srebrenici ga zaboravila! I zato ne recite da je čovjekov najbolji prijatelj pas ili sam čovjek, već konj! Pitajte Emina koga najbolje razumiju i vole njegovi bosanski konji! Koji uživaju u ljepotama bosanskog raja i koji su najljepši kad ih jašu Eminove princeze i bosanske vile! Ljepote pravih konja najbolje odslikanih u likovnim djelima bosanskog velikana, slikara Berbera!

Neki lažni ”konji” su teški težački život zamjenili asfaltom u gradovima. Lakše im sjediti u parlamentima i dijeliti (ne)pravdu! Nije ih više briga ni za koga! Ni za psa, ni za Čovjeka! Osjetili slast betona pa sad misle samo na sebe!

I tako potcjeniše konja jer umjesto njega ubijaju pse po ulicama! U zemlji krvi i meda gdje Čovjekov život je isto toliko vrijedan kao i pseći! Zato me ne iznenadi vijest da su i konji u svojoj tuzi počeli da se samoubijaju!

Mr. sci Edin Osmančević

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s