Савез антифашиста Војводине – Саопштење за јавност: Матица српска и промовисање неонацизма

Posted: 3. Avgusta 2017. in Intervjui
  1. август 2017. годинe

 

Савез антифашиста Војводине осуђује најновије промовисање немачког неонацизма у Матици српској, сматрајући да је то срамота и шамар свим антифашистички оријентисаним грађанима Новог Сада, Војводине и Србије, а посебно је увреда свим жртвама нацистичког терора током Другог светског рата.

            Гостовање у Матици српској, најпре високог функционера екстремно десничарске Алтернативе за Немачку, Марка Јонгена, а неколико дана касније и Геца Кубичека, водећег идеолога ове профашистичке партије у Немачкој, није и не може бити случајност. Питамо се да ли је реч је свесној намери руководства Матице српске да нормализује у јавном простору националистичке и екстремно десничарске ставове и оријентацију, стављајући их у европски контекст.

На овај начин Матица српска себе свесно искључује из система научних и културних институција, злоупотребљава свој привилегован положај („најстарија културна и научна институција српског народа“), избегава да остварује функцију јавног интереса и активно ради на испуњењу елементарних хуманистичких вредности.

Уколико врх Матице српске настави са промовисањем неофашизма на територији Новог Сада и АП Војводине, Савез антифашиста то неће посматрати скрштених руку. У Војводини то неће проћи!

Председник Савеза антифашиста Војводине

проф. др Душко Радосављевић

 

           

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s