Edin Osmančević Srđanu Puhalu: GARANT OPSTOJNOSTI SVAKOG GRAĐANINA MORA BITI BOSNA I HERCEGOVINA, A NE NJENI ENTITETI

Posted: 23. Jula 2017. in Intervjui

Garant opstojnosti građana srpske nacionalnosti u BiH je građanska BiH i nekorumpirana vlast!

U današnjem intervjuu za Al Jazeru Balkans gospodin Srđan Puhalo tvrdi da RS treba da opstane. On dalje u svojoj izjavi tvrdi da Republika Srpska ”nije problem, problem je kad ona postane sama sebi dovoljna, kada ne radi u interesu Bosne i Hercegovine i ne vodi računa o njoj!”

Srđan Puhalo je doktor socijalne psihologije, rođen u Kalinovniku, srednju Elektrotehničku školu završio u Sarajevu, a studije psihologije u Beogradu i Banjaluci. Danas radi i živi u Banjaluci gdje radi u marketinškoj kući Prime Communicatons, analizira duštveno-političku sliku Bosne i Hercegovine. Istraživanja javnog mnijenja, socijalna i politička psihologija su polja njegovog interesovanja.

Srđana redovno pratim u njegovim saopštenjima nekoliko zadnjih godina. Smatram ga razboritim, razumnim i hrabrim analitičarem i kritičarem današnje političke vlasti u RS-u. Sa njegovim stavovima se u uglavnom slažem kao što je to bilo i u poslednjem tekstu datom Al Jazzeri.

Zato sam ostao i iznenađen njegovom izjavom po kojoj Republika Srpska treba opstane, iz jednog jedinog razloga – što je garant Srbima da će ostati u Bosni i Hercegovini. On dalje tvrdi da ”Srbi ne mogi zamisliti Bosnu i Hercegovinu bez Republike Srpske i bilo kakavo ukidanje Republike Srpske je kontraproduktivno!

Poštovani Srđane, garant opstojnosti svakog građanina mora biti država Bosna i Hercegovina i to je onaj ideal na kome moramo istrajati! Od koga to danas dolaze prijetnje Srbima u BiH ako ne od kriminalnog i nefunkcionalnog društveno-političkog sistema u kome su sve očitije i izraženije socijalne razlike između siromašnih i bogatih? Ako je RS garant opstojnosti srpskog naroda u BiH zašto trend crne kuge sa negativnim prirodnim priraštajem traje već 22 godine? Zar Srbi ne trebaju da opstanu i žive u Mostaru, Sarajevu, Travniku, Livnu i drugim gradovima van RS-a? Istovremeno se logički postavlja pitanje da li RS moze biti garant opstanka nesrpskog stanovništa i povratnika na njihova ognjišta? Presude Sejdić-Finci, Dr Pilav i drugi, su najjasniji signal međunarodne zajednice u kojoj se od Bosne i Hercegovine traži građanski koncept države i uvažavanje ljudskih prava svih njenih građana na svakom pedlju njene teritorije. Bošnjacima, Hrvatima i drugim manjinama u Srbiji upravo Republika Srbija treba biti garant opstojnosti! To je ono što  danas međunarodna zajednica traži i od Bosne i Hercegovine kako bi postala ravnopravni partner u velikoj europskoj familiji!

RS već duže vrijeme svjesno proizvodi problem, kako sami navodite ” u kojoj je ona sama sebi dovoljna, u kojoj ona ne radi u interesu Bosne i Hercegovine i ne vodi računa o njoj!” RS je danas šegrt Republike Srbije iza čijeg se paravana kriju separatističke težnje Beograda i Srbima u BiH šalju lažne  poruke i nade o jednom narodu u jednoj državi! Dakle iste one poruke iz 90-tih.

Upravo ovakvi parametri koje navodite su razlog više ukidanja entiteta i kantona i svih podjela među njenim građanima na kojima moramo istrajati.

Svi mi trebamo raditi na pomjeni percepcije i svijesti građana Bosne i Hercegovine svih nacionalnosti u kojoj je domovina Bosna i Hercegovina jednako njihova koliko i moja ! I u kojoj nam je aerodrom i autoput u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru važniji od onih u Beogradu i Zagrebu!

Mr. sci. Edin Osmančević

 

komentara
  1. Hamdija Todorovac kaže:

    Aferim Edine. Stvarno dobar odgovor na propagandu kojom neki jos uvijek zele da uniste Bosnu i Hercegovinu. Krajnje je vrijeme da se situacija pocne mijenjati narocito u Banja Luci.

  2. damir kaže:

    a vi morate znati da nesmijete nikada vise nasjedati niti vjerovai bilo kojem nebitno st itaj puhalo kaze neki rijeci koje pasu ivama i drugima.on je niko i nista i on se nepita ali kad treba navija zato sto on utome i prolazi i zaradjuje sebi.i vuce svojima.daje hman rekobi da se o treba ukinuti genocidno ime i prezime.a ne braniti te barbare zlobnike pa i zlocince koj sa om rs hoce bas da bosnu ukinu.koda o djete vise nezna da hoce spoje srbiji i hrvati hrvaskoj.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s