Savez antifašista Vojvodine – Saopštenje

Posted: 19. Jula 2017. in Intervjui

 

  1. jul 2017. godine

Savez antifašista Vojvodine iskazuje podršku hiljadama fabričkih radnika koji štrajkuju u današnjoj Srbiji. Naše političke elite već decenijama zanemaruju život radnika i trude se da njegov tihi bes preusmere na razne adrese – druge nacije, druge konfesije, kulture i poglede na svet. U pitanju je oprobana taktika nehumanog kapitaliste i njegove države-saveznika – upreti prstom u druge identitete kao krivce za naš socijalni nemir, koristeći moćne medije kao sredstvo obmane, kako bi se zamaglila svest radnika o stvarnom uzroku naših problema. Živimo u društvu u kom je alijansa fašizma i kapitalizma veoma moćno oruđe eksploatacije.

Današnja Srbija nije zemlja „kapitalizma sa ljudskim likom“, u kojoj se vodi računa o kvalitetu života radnika i zaposlenog. Srbija je zemlja korupcije i burazerskog kapitalizma, u kojoj institucije postoje samo formalno kako bi zamaskirale otvorenu pohlepu manjine. U takvom društvu razara se radnička solidarnost sa svih mogućih instanci, kako rečima tako i delima. Jedan od poslednjih primera za ovo bila je izjava predsednice Vlade Ane Brnabić, kojom je ukazala da radnici Fijata imaju navodno visoke plate, od preko 40.000 dinara, te da bi se za povećanja morale smanjiti plate radnicima u drugim fabrikama. Međutim, niti je navedeni iznos plate dovoljan za stanovanje, prehranu, obrazovanje i brojne druge životne potrebe, niti se novac mora uzimati od jednih da bi se dao drugima (primera radi, iskrenom borbom protiv korupcije državna kasa bila bi znatno punija). Savez antifašista Vojvodine osuđuje ovakva i njima slična delovanja.

Izgraditi društvo bez fašizma i mržnje, društvo slobode, nije moguće bez osnovnih pretpostavki za dostojanstven život svih građana naše države. U ubeđenju da nas je nehumanost društvenog i ekonomskog sistema načinila više nejednakima nego što jesmo, u ubeđenju da je antifašista onaj koji razumeva probleme drugog čoveka, Savez antifašista Vojvodine iskazuje punu solidarnost sa našim radnicima, i spremnost da pruži svaku izvodljivu vrstu pomoći.

Predsednik Saveza antifašista Vojvodine

prof. dr Duško Radosavljević

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s