Danas je u Šipovu obilježena 12. obljetnica otvorenja džamije: CENTAR UPRAŽNJAVANJA VJERSKOG, KULTURNOG I SVEKOLIKOG IDENTITETA BOŠNJAKA

Posted: 16. Jula 2017. in Intervjui

Danas je u džamiji u Šipovu, nakon podne namaza, u povodu obilježavanja 12. obljetnice otvorenja iste, izveden prigodan mevludski program u kojem su sudjelovala djeca-polaznici mektebske nastave tamošnjeg džemata. Program je vodio imam džemata Šipovo Sadik ef. Đulabić.

Prisutnima se obratio i vakif te džamije Asim Hamidović koji je podsjetio na njegove temeljne motive koji su ga opredjelili da uloži svoja sredstva za obnovu te džamije i pripadajućih drugih sadržaja a oni su da to hair djelo služi narodu toga kraja. Istakao je da je u Šipovu po popisu iz 1991. na području opštine Šipovo živjelo nešto preko 2.800 Bošnjaka, da ih je u vrijeme otvorenja džamije, dakle prije 12 godina bilo 640, a danas oko 400.

Potom je o značaju džamije, posebno za Bošnjake džemata opštine Šipovo, govorio glavni imam Medžlisa IZ Jajce prof. Zehrudin ef. Hadžić. Iskazao zahvalnost vakifu džamije, imamu, višegodišnjem predsjedniku Džematskog odbora i današnjem muteveliji Nakibu Musagiću kao i svim džematlijama koji su dali svoj doprinos obnovi ove džamije i njenoj višestrukoj funkciji svih proteklih 12 godina.

Nakon programa proučena je hatmenska dova za roditelje vakifa Asima Hamidovića i njegove hanume Aide Hamidović, rođ. Dedić. Vakif je podijelio i prigodne poklone mektebskoj djeci – izvođačima programa.

Bedrudin GUŠIĆ


 

 

 

Evo još fotki: 

 

komentara
  1. damir kaže:

    e jadna je ta Allahova kuca koju samo naprave da imaju gdje hodze raditi,inace druge koristi nema prvo svega narod neuk,hodze slijede sektase novotari.kakve hatme i ucenje zakoga kakvi mevludi bolan bedro to nepostoji u Islamu.i islam je cist od toga i takvi koji toprave.zato ije takvo stanje.jer takonam je bilo u komunizmu udbasi vladali munaflikluk a sada jos gori.i dodje opomena a i kazna Allahova 1992.sve do 1995.godijne.i toje osrednja opomena kakava sad moze biti jos puno zesca i jaca.euzubillah.hvala Allahu kojinas je spasio ispod cetnickog noza i pokazo put da pobjegnemo i udaljimose od ti logora i mucenja ubijanja.elhamdulillah.e moj bedro nema tuj njima nikakvog prosperiteta,cisto sumnja da ima i 400 sada.jer mladji odose,a pemzioneri samo ostaju.licno znam na Sipovckim barama je zivjela moja tetka.i njezini sinovi su imali ,vulkanizersku radnju.i dosta zemlje,jer je stari Pipic bio bogat.a sada sruseno i oni vise nisu tamo.i kaze onaj Ilija odozgo Grahovac,dasu najurili pipice i oteli sve i da se nebi slcajno predomislili dase vrate.a i nedo Allah bolje im je u Svedskoj jer njihova djec nebi imala sta tmo traziti.a sa vakom vlasti i tim munafliklukom mozda bi injima bilo isto ko i njihovim rodieljima bjezanje ili nebi prezivjeli.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s