Umjesto katarze, glavni grad manjeg entiteta još uvijek slavi genocid: BANJA LUKO, STIDI SE!

Posted: 9. Jula 2017. in Intervjui
 
Moj nekadašnji komšija i vrli prijatelj, čovjek, humanista, pisac i Banjalučanin par excellence, pokojni Anto Ćosić je 2000. godine izdao knjigu Vrijeme mraka, Banjalučki dnevnik. Naravno, radnja u vremenu mraka se odvija u gradu mraka – njegovoj, mojoj i našoj Banja Luci. Ako je tada još uvijek bila naša?!
Naš dobri Anto je otišao u vječnost ostavivši nama djela koja nadživješe i njega, ali će i nas i one poslije nas. Često ga se sjetim i pitam se: Da li je u Banja Luci konačno svanulo? U istom trenutku i odgovaram, sam sebi: Nije, niti će se to desiti brzo!
Evo, dok čitav normalan svijet suosjeća sa žrtvama genocida u Srebrenici, dok Marš mira dobija međunarodni karakter, Banja Luka, koja je protjerala mene i svih 80-ak hiljada nesrba ostaje dosljedna samoj sebi iz ranih 90-tih: slavi počinjeni genocid nad Bošnjacima Srebrenice! Da, jer dajući podršku krvoloku Mladiću daje podršku i njegovom djelu a ono se zove na svim jezicima svijeta – GENOCID! Banja Luka morbidno slavi genocid. Mrak se tamo itekako udomaćio, fašizam se u njemu najkomotnije osjeća. Vremenski mjeriti potrebnu katarzu kod većine banjalučkih Srba moglo bi samo u svjetlosnim godinama. Postoji li neka druga, nemladićevska Banja Luka? Ako postoji, zašto šuti? Pa u onom Beogradu se mogu naći organizacije, pojedinci pa i političke opcije koje dižu svoj glas razuma da se prizna genocid počinjen u Srebrenici i da se distancira zdravi dio srpskog naroda od onog bolesnog-fašističkog, odnosno da se skine koletivna krivica sa jednog naroda a procesuiraju pojednici. U Banja Luci je još uvijek mrak! Kako u svim političkim partijama, tako i u društvu. Slušam svog novog banjalučkog komšiju Branisalava Borenovića, predsjednika PDP-a, stranke koja se odaziva na “opoziciona”, koji lamentira o tome da “neka to protekne u najboljem redu, bez incidenata…”, da “nijedna politička opcija ne treba iz ovog izvlačiti neku političku korist…” Naravno, nijednom rječju ne osuđuje suštinu, odnosno podršku zločincu Mladiću kojemu se sudi za počinjeni genocid. Znači, slaže se sa suštinom, odnosno sa podrškom, odnosno sa genocidom! A još otvoreniji je bio Mile Dodik koji je, ne trepnuvši, rekao u mikrofon i kameru, onako zakrvavljenih očiju, da će i on doći da uputi podršku “našem generalu”. Fašizam tamo cvjeta na svim nivoima, kao ruže u maju.
 
I ovoga puta, kao i ranih 90-tih, imaju saveznike u onima koji daju podršku Prliću i društvu. I kao biber po pilavu najavljuje se dan nakon Srebrenice i banjalučke podrške zločincu Mladiću, ama na Petrovdan, posjeta Karadžića Bobanu, pardon, Dodika Čoviću. Da nastave gdje su stali. U cijeloj ovoj priči genocidašima vidno nedostaje stila i novih-autorskih ideja, jer ni za jotu nisu odmakli od svojih uzora Karadžića i Bobana, ponavljaju ih kao papagaji.
 
No, da se vratim Banja Luci. Eno im, izabrali su daljnji mrak i ono što najbolje uspijeva u njemu – najcrnji fašizam koji naravno da proizvodi posljedice po Bošnjake i Hrvate u Banja Luci ili izvan nje, ne ostavlja spokojnim antifašiste generalno, ali će biti i ostati jedna od najcrnjih mrlja na tkivu srpskog naroda. Neko će, nadam se, dočekati, da se djeca, unuci i praunuci ovakvih “Banjalučana” stide svojih predaka. Nije neka utjeha za Ovaj, prolazni svijet, ali jeste za Onaj – vječni!
 
Bedrudin GUŠIĆ
 
 
komentara
  1. damir kaže:

    MA REKOSAM JA DAVNO BEDRO DA NEMA SATIM SUZIVOTA VISE NIKADA.A OSEBNO NAMA KOJISMO PRIPALI DOLI TIM GENOCIDASIMA U RS.SA OVAKVOM POLITICKOM ELITOM MI NESMIJEMO N DA POMISLIOMO DA IDEMO DOLI EOIM TAMO DZABAIM VISE.NEKA SLAV SAM MIJE KRIVO STO NECE T KAO IZETBEGOVICE ILI CERICE KAVAZOVICE DA NJIH PROVOCIRAJU I PONIZAVAJU.A NE OBICNOG COVJEKA KOJISE JE VRAIO TMO I MORE SA KRITI DA NEBI NAISO NA TU NJIHOVU PROSLAVU JOSCE DOBITI I BATINE.MA STO DALJE OD TE BAKRE TOJE COVJEK BLZE BOGU.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s