Savez antifašista Vojvodine – SAOPŠTENJE

Posted: 9. Jula 2017. in Intervjui

 

  1. jul 2017. godine

Savez antifašista Vojvodine (SAV) podseća da se navršava 22 godine od genocida u Srebrenici. Nakon zauzimanja grada od strane vojske bosanskih Srba pod komandom Ratka Mladića, ubijeno je preko 8.000 bošnjačkih muškaraca, dečaka i staraca, zbog svoje nacionalne pripadnosti. Bio je to vrhunac jedne nacional-fašističke politike ogrezle u zločin, koja je vođena u ratu u BiH. Podsećamo da su masakr u Srebrenici i Haški tribunal i stalni Međunarodni krivični sud okarakterisali kao genocidnu radnju izvan svake razumne sumnje.

Republika Srbija, bez čije logističke, vojne i materijalne podrške masakr ne bi bio moguć, presudom Međunarodnog krivičnog suda osuđena je kao odgovorna zbog nesprečavanja i nekažnjavanja genocida. Međutim, iako je Skupština Srbije 2010. godine donela rezoluciju o prihvatanju presude, vladajuće nacionalističke strukture u Srbiji i danas su pre svega posvećene relativizaciji i negiranju srebreničkog genocida. SAV smatra da narodi ne mogu biti zločinački, ali ideologije i politike mogu. Zbog toga je potrebno napraviti diskontinuitet sa fašistoidnom politikom zločina koja je primenjivana u ratovima 90-ih, a čiji nosioci i danas vladaju Srbijom.

Razgraničenje sa fašizmom i njegova osuda, bilo da je reč o Drugom svetskom ratu ili o ratovima iz 90-ih godina prošlog veka, prvi su uslov ozdravljenja i moralne obnove našeg društva.

Predsednik Saveza antifašista Vojvodine

                        prof. dr Duško Radosavljević

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s