Bildt nema što da traži u Bosni i Hercegovini!

Posted: 6. Jula 2017. in Intervjui

Delegacija Evropskog savjeta za vanjske odnose, koju je predvodio kopredsjedavajući odbora ovog savjeta Carl Bildt, u posjeti je Bosni i Hercegovini, a Bildt se u Banjaluci susreo s predstavnicima bh. entiteta Republika Srpska. Uoči susreta, Bildt je na svom zvaničnom Twitter profilu objavio mapu entiteta RS, što je izazvalo burne reakcije korisnika ove društvene mreže.

Ja zaista ne razumjem sto to Bildt traži u Bosni i Hercegovini? On u  stvari nema što da traži tamo i ne zaslužuje ni po kojem osnovu da bude medijator evropske zajednice čija jalovost upravo proizilazi iz  ovakovog izbora političara da je zastupaju! Kao što je poznato, Carl Bildt je kao  visoki predstavnik mežunarodne zajednice 1995. godine  sjedio sa Mladižem i Miloševićem na zajedničkom ručku na samo 50 km od najveće klaonice u agresiji na BiH u Srebrenici! Ovaj kontroverzni političar mogao je da spriječi genocid da je htio, očito da to nije želio! Ovdje se kao prvo pitanje postavlja njegova moralna (ne) odgovornost koju on očito nema ili bolje rečeno njegov dupli moral!

Svijestan sam zato  da Bildtov ironičan stav nikakva kritika ne može promjeniti. Kao i do sada ovaj grlati političar će puno toga reći a malo kazati  sa konkretnim efektima na terenu! Kao i svaki demagog izbjeći će ovu temu poručujući javnosti kako je  ”nezadovoljstvo ratnim dešavanjima prirodno!”

Kao da u Srebrenici u vrijeme njegovog ručka na hiljade ljudi nisu ubijani! Za njega vrijedi zlatno pravilo; ”Važno je učestvovati i biti dobro plaćen!” Nije važno koliko glava će platiti za Bildtov neuspjeh! Kako god da bilo Bildtov dolazak u Bosnu i Hercegovinu treba da nas zabrine jer se nešto iza brda valja!

Mr. sci. Edin Osmančević

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s