HISTORIJA BEŠČAŠĆA

Posted: 5. Jula 2017. in Intervjui

 Latić: Islamska zajednica potpisuje nečastan ugovor sa REŽIMOM

04.07.2017. u 14:38

KOLUMNA

U sjeni smjene Hasana Čengića režim sprema novu sramotnu aferu ravnu onoj koju su SDA i Islamska zajednica priredili svom narodu sa podnošenjem aplikacija za reviziju Tužbe BiH protiv Srbije

Piše: Nedžad Latić, thebosniatimes.ba

Dođe mi da napišem pismo Mladenu Ivaniću i zamolim ga da spriječi potpisivanje Ugovora Islamske zajednice i države jer je nakon niza godina otkad je, za mandata dr. Harisa Silajdžića kao člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, spriječeno potpisivanje ugovora između države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice, ovih dana je gosp. Bakir Izetbegović najavio „ultimativno“ ratificiranje toga sramnog dokumenta u Predsjedništvu. „Kao aktualni predsjedavajući Predsjedništva – budući da Vi predstavljate sve građane ove države – i političara koji se godinama bori za mir i sigurnost ove zemlje i regiona, molim Vas da spriječite potpisivanje ovog ugovora“, napisao bih u pismu.

 

Totalitarni ustav

A evo zašto:

Zato što taj ugovor nije ni bio na javnoj raspravi i, pošto su ga pisali manje-više isti manipulatori isključivo za svoje egoistične ciljeve, on je u suprotnosti sa osnovnim ljudskim pravima koja su zagarantirana aneksima Dejtonskog mirovnog sporazuma, a prije svega mislim na pravo na slobodu izražavanja i pravo na izražavanje svoga vjerskog uvjerenja, vjersko organiziranje i djelovanje u skladu sa Ustavom ove države.

Oni u ugovoru uzimaju sebi za pravo da primaju u službu IZ-e  koga oni hoće, ali i da izbace iz službe koga oni hoće – a to znači da mogu svakoga ko se usprotivi njhovim potezima lišiti radnog mjesta, odnosno pravo na rad.

Oni uvode verbalni delikt, a jedino IZ-a u ovom  društvu nema sindikata; Udruženje ilmije je vodio šef kabineta reisl-uleme, a sada ga vodi poslušni(k) imam iz Fojnice. Nikad nijedan od njih nije progovorio ni o jednoj nepravdi nad imamima, niti o standardu imama, niti o ucjenama novih imama koji rade na crno, ili bez stalnog radnog odnosa i sl.

Oni ne daju državi da istražuje bilo kakav eventuani kriminal u IZ-i, nego prvo oni provode vlastitu istragu u tom slučaju, pa tek onda dozvoljavaju državi da vrši istragu u IZ-i, što znači da je naš, narodni novac, ovdje nezaštićen i da IZ-a želi sakriti sav kriminal koga je njezin vrh počinio tokom ratnih i poratnih godina, negdje između 20 i 25 miliona KM. Neke od tih afera dokumentirali smo na našem portalu. Tako niko ne zna zašto cca 4 miliona dolara koje su u Švicarskoj od Salih-ef. Čolakovića uredno preuzeli Hilmo Neimarlija and comp. Do danas nisu položeni na službeni račun IZ-e; niko u procesu sukcesije Jugoslavije ne traži 7 miliona dolara koje je Vlada Ante Markovića nasilno oduzela iz kase Vrhovnog starješinstva IZ-e; nikada nije završena istraga o dvije velike krađe cca nekoliko stotina hiljada direktno iz kase Rijaseta i sarajevskog Medžlisa

Čengić je efemerna pojava

Oni ovim legitimiraju svoj totalitarni Ustav koga po četvrti put prekrajaju Hilmo Neimarlija, Fikret Karčić, vjerovatno i Hasan Čengić…, po kome su svi muslimani lišeni prava da učestvuju u izborima na najviše funkcije u IZ-i, da kanidiraju programe, projekte itd, a u kome istodobno svaki režimski poslušnik može doći na mjesto reisa koji opet postavlja muftije, predsjendika Sabora i sl. Sve ovo govori da je ovo i dalje režimska zajednica koja služi održavanju jedne stranačke oligarhije a ne vjeri i narodu.

Islamska zajednica brižno baštini verbalni delikt u ovom društvu jer sankcionira i kažnjava svakoga ko pisne o Bakiru Izetbegoviću i reisu Huseinu Kavazoviću, a izvitoperujući načelo ogovaranja i klevete, instalirala je moralnu policiju među džematlije da bi se žigosao svako ko se usudi kritizirati režim!

Zato je za stanje islama i muslimana/Bošnjaka – to je potpuno irelevantan sukob; kako god da se završi, to što zovemo Islamskom zajednicom – a ovdje mislim isključivo na njezin vrh u Sarajevu –  nastavit će da se urušava; u takvoj IZ-i i od nje kao takve, sa gosp. Čengićem ili bez njega, ne treba očekivati nikakvog dobra za islam i muslimane, u njoj može doći samo do novih afera, do daljnjeg pada njenog sve manjega kredibiliteta u očima muslimanske i opće javnosti… Dakle, nakon sramtone afere sa aplikacijom za reviziju Tužbe Bosne i Herecegovine protiv Srbije, “historija beščašća” se nastvalja. Govorim o kontinuiranom beščašću vrha IZ-e koji je od 1945. do danas, u saradnji sa ovim ili onim režimom, pokosio vizije i planove, intelektualnu kreaciju ili idžtihad svih naših alima koji su pokušali da našu jugoslavensku i bošnjačku vjersku organizaciju utemelje na islamskim osnovama!

Čengić je samo efemerna pojava koja će svakako biti i proći, sa manjim ili većim potresom, ali kriza u IZ- traje već blizu 70 godina, od 1945.do danas, i za sada nejma izgleda da se ona riješi. A rješavanje te krize – to je ono što bi konačno moralo zanimati svakog muslimana naše zemlje i svakog Bošnjaka ma gdje on živio ukoliko ne želimo sami sebe – i svoje potomstvo! – „svojim rukama baciti u propast,“ kao što se kaže u Kur'anu

 

 

 

komentara
  1. damir kaže:

    pa sta cekate vi kojiste tuj blizu te vlasti organizujte i objasnite narodu prvo tuj u bih jer neznaju neukisu i pljackaju jih prvo sa novotarijama koje nemaju veze sa islamom niti vjerom.a drugo okrecu pritiv uceniji iskreni i bogobojazni insana.koji su pravedni i posteni i zele istinu.kao i mi grupa za povratak ustava bih.zasto stalno potim sarajevu gostujete po emisijama i samo se racate objasnite narodu i probudie narod da ustane i krene najihja daih sruse jednom auvjek.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s


%d bloggers like this: