MOŽE LI DEMOKRATIJA DA ZAUSTAVI MARŠ FAŠIZMA?

Posted: 3. Jula 2017. in Intervjui

Sutra će se u zemljama bivše nam drzave obilježiti 4. juli, Dan ustanka naroda i narodnosti Jugoslavije. Dan na koji smo nekad svi bili tako ponosni kao i  na lik i djelo Josipa Broza Tita i Narodnooslobodilačke Vojska Jugoslavije jedine organizovne antifašističke  snage, priznate od strane saveznika, koja se suprostavila fašizmu i nacizmu.  Paradoks današnje države je što će se vijenci na taj dan polagati, na pojedinim mjestima, upravo od onih   fašističkih idolopoklonika i onih   snaga koje su poražene u Drugom svjetskom ratu. Danas imamo otvoreno  promoviranje ustaških ideja u samom Jasenovcu, okupljanja četničkih organizacija po istočnoj Bosni i druga okupljanja fašističkih grupa, a da strukture vlasti i institucije ne poduzimaju baš ništa da onemoguće njihovo djelovanje. Slike masovnih grobnica u BiH iz devedesetih godina 20. veka potvrdile su da fašizam nije pobeđen u Drugom svetskom ratu. Godinama se selektivno tumače historijske činjenice, javnosu ističu  fašističke ideje, relativiziraju  zločini. Negira se  direktna saradnja sa okupatorom i fašizmom u Drugom svjetskom ratu.  Tako na primjer na  Kozari, tačnije na  platou Mrakovice, gdje se nalazi spomenik učesnicima Bitke na Kozari, je prije neki dan obilježen Dan borca. Organizator manifestacije i ove godine je Vlada RS-a, odnosno njen odbor za obilježavanje “datuma iz oslobodilačko-odbrambenih ratova” koji politikom historijskog revizionizma NOR pokušava prikazati na način da su i četnici bili antifašisti!!!

Proces fašizacije društva u BiH zajedno sa njenim susjednim zemljama poprima sve ozbiljnije razmjere. To nas ne treba da čudi kada se zna sramotna nespremnost Parlamenta BiH usvoji zakon o zabrani delovanja fašističkih i neofašističkih organizacija. Znači, fašizam nam „puše“ već iz najviše institucije države BiH pa se stoga postavlja logično pitanje ; „Jesmo li zemlja koja otvoreno podržava fašizam ili antifašizam?“ Čak ni isticanje fašističkih simbola na javnim priredbama, poput koncerata i sportskih natjecanja nije dovoljno jak znak institucijama da zaustave eskalaciju fašističkih ideja dok još nije kasno. Kao da smo zaboravili sto nam se desilo 90-ih pravdajući  da „neće nas“.! I dok se parlamentarci snebivaju da li nam treba ili ne ovaj zakon a obezglavljene antifašističke organizacije okupljaju samo kada je 9. maj – Dan pobjede,  povampirene snage fašizma marširaju danas po šumama i gorama! To  pokazuje i događaj od 2. jula kada je na planini Čemernici, nedaleko od Banje Luke, otkriven spomenik četničkom vojvodi Lazaru Tešanoviću. U povijesnim dokumentima Tešanovićevo ime veže se za direktnu saradnju s pripadnicima ustaškog pokreta s kojima je tokom Drugog svjetskog rata vršio odmazdu nad svima za koje je postojao i trun sumnje da su antifašisti.

BiH je jedina zemlja u Evropi gde se čitavim narodima i etničkim grupama oduzimaju osnovna ljudska prava, da se kandiduju i budu birani, i to odredbama državnog i entitetskih ustava. Posle nacističke Nemačke i fašističke Italije Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u svijetu u kojem Jevreji i Romi po ustavu ne mogu biti članovi Predsedništva.  Da li je javnost uopšte svijesna  opasnosti koja prozima svaku poru društva gladajući na ovo divljanje sa  apatijom i indolentnošću?

Zašto vjerske zajednice danas šute i ne osuđuju historijsku reviziju NOR-a ? Mozda zato što se antifašistički pokret ne može odvojiti od komunista? A komunizam se veže za ateizam i „neoprostive greške“  poslije `45.?

Kako god da bilo krajnje je vrijeme da se sve organizacije bivših jugoslovenskih republika koje gaje antifašističke  tradicije NOR-a tješnje povežu i usko surađuju! Fašizam se tiče svakog od nas!  Više se ne radi o stranačkoj pripadnosti, vjerskim i drugim podjelama u društvu već o „povratku otpisanih“! Država se ne može graditi na vrijednostima koje prijete da potkopaju njen temelj!  U protivnom će slike masovnih grobnica u zemlji „mlijeka i meda“ biti naša svakodnevnica a naša indolentnost i apatija mjera ljudske gluposti!

Mr. sci. Edin Osmančević

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s