Slijedom reizdanja Ljubibratićevog prijevoda “KORANA” (KUR'ANA) te Kadićevog osvrta, za dobrobit IZ: INSTITUCIONALNO PODANIŠTVO S PREDUMIŠLJAJEM

Posted: 30. Juna 2017. in Intervjui
Nedavno je na ovom mjestu objavljen vrlo znakovit, opominjući i stručan osvrt prof. Safeta Kadića pod naslovom “Svešteni ‘Koran’ za Srbe muhamedance”, kao reakcija na reizdanje prijevoda “Korana” sveštenika i jednog od vođa “Nevesinjske puške” Miće Ljubibratića iz 1875. Ne bih ponavljao ono što je uvaženi prof. Kadić elaborirao u rečenom tekstu, ali imam potrebu da se osvrnem na motive, protagoniste i sponzore reizdanja “Korana” (“Kur'ana”) od prije nešto više od godinu dana te povučem neke paralele.
 
Inicijativa za reizdanje iz IZ Banja Luka, kao logičan slijed nekih događaja
 
Samo nezainteresirane, neobavještene i nedobronamjerne može da začudi da je ideja za reprint izdanja prijevoda Kur'ana Časnoga potekla iz IZ Banja Luke, odnosno njenog aktuelnog vođstva personificiranih u muftiji banjalučkom i glavnom imamu Medžlisa. Čemu ta inicijativa u situaciji kada se zna da je SPC duhovni generator genocida i drugih brojnih zločina nad muslimanima BiH i kada ta ista SPC te političko rukovodstvo i tzv. opozicija u manjem entitetu negiraju počinjeni genocid nad muslimanima BiH? Čemu dodvoravanje bilo kome od takvih? Nemam problem ako prijevod Kur'ana načini bilo koji nemusliman, uključujući i Srbe, nemam problem ni sa ćirilicom, ali za tako nešto treba da su ispunjeni neki temeljni preduvjeti:
 
– da se autor prijevoda ni nakakav način nije ogriješio o muslimane;
 
– da su motivi prevoditelja dobronamjerni i da nisu motivirani politički;
 
– da nam autor prijevoda ne nameće neku drugu etničku pripadnost koja se ne podudara sa našim identitetom i protiv naše volje;
 
– da je prijevod 100% korektan, uključujući i naslov i da se o tome odredi struka IZ BiH…
 
… i tako dalje, i tako dalje.
 
Da li je ijedan od ovih preduvjeta ispunjen? Nije! Da li je IZ Banja Luke vodila računa o ulozi SPC-a u počinjenom genocidu i drugim zločinima nad muslimanima BiH, o njenom i aktuelnih vlasti Rs i opozicije stavu o počinjenom i sudski verificiranom genocidu nad muslimanima Srebrenice, danas? Nije, naravno! Upravo ga uporno negiraju. Ne može se ovdje govoriti ni o kakvom ekumenizmu, “pomirenju” i sl. otrcanim frazama ako druga strana nije povukla prvi potez. A nije ga povukla. Povukli su ga ovi iz Banja Luke iz samo njima poznatih razloga. Ja, iz svog iskustva s njima, mogu realno pretpostaviti te javno reći da nisu časni i nisu u interesu muslimana Banja Luke i šire. Njihovo podaništvo je prešlo svako razumnu mjeru, a pohlepa, kojoj svjedočimo posljednjih mjeseci, upućuju na realnu procjenu da itekako doprinose da Banjalučani ne samo da nemaju motiva da se vrate u svoj grad i ostatak života provedu u njemu, nego ne žele ni umrijeti jer će ih takvi bihuzuriti i u haremima u kojima bi bili pokopani.
 
“Zar i ti sine Brute” (Enese)?
 
Da bih ilustrirao poveznicu s Kadićevim tekstom, postiram ispod ovog osvrta članak iz NN od prije više od godinu dana. Da, El-Kalem, izdavačka kuća Rijaseta IZ BiH je stala iza ovog reprinta, što znači sami vrh IZ BiH. Ne zna se da li je i ko financijski pomogao ovaj podanički projekt. Na slici se, osim nezaobilaznog muftije Kozlića vidi i Hilmo Neimarlija (gdje bi ovako nešto bez njega?) te prof. dr. Enes Karić. Kada sam njega vidio, zastao mi je dah. A toliko sam prije želio da nam on bude reis. Ne, ništa nas više ne može iznenadit. Ništa, ama baš ništa!!!
 
Drugovi iz banjalučke IZ i IZ BiH, budite podanici čiji hoćete, samo bez mene, molim! A kompletna IZ BiH, čim prije se oslobodite patronstva bilo koje političke stranke, bit će bolje i za vas i za Narod.
 
Evo teksta iz NN:

U Banjaluci promovisan “Koran”, prevod Kur'ana na ćirilici (FOTO)

Vanja Stevanović, Foto V. Stojaković 05.05.2016 18:25 BANJALUKA – U Banjaluci je večeras promovisan prevod Kur'ana na ćirilici odnosno “Koran”, Miće Ljubibratića Hercegovca, u izdanju “El-Kalena” Izdavačkog centra Rijaseta Islamske zajednice BiH i Muftijstva banjalučkog. Uz ovo reizdanje, prvo izdanje Kur'ana na ćirilici poslije više od 120 godina, objavljeni su i “Svjetovi Kur'ana”, svezak eseja akademika Enesa Karića. Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić izjavio je da je ovo reizdanje Kur'ana na ćirilici veoma značajno za Bošnjake i Srbe te da je autor Mićo Ljubibratić (1839-1889) pri prvom objavljivanju Kur'ana na ćirilici radio na razumijevanju i poštovanju između ova dva naroda. Večerašnjoj promociji u Vijećnici Banskog dvora prisustvovao je Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, značajan broj Banjalučana i kulturnih radnika, kao i predstavnika Srpske pravoslavne crkve.Sadržaj ovog članka kopiran je sa portala Nezavisnih novina, a original se nalazi na linku: http://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/U-Banjaluci-promovisan-Koran-prevod-Kurana-na-cirilici-FOTO/368325

NAPISAO I PRIPREMIO: Bedrudin GUŠIĆ


 

 

komentara
  1. damir kaže:

    e moj bedro bolje namjeso onog gore ne nistanas vise nemoze iznenaditi dasi,napiso ne nistanas vise nemoze spsiti dok nedodje opet 1992.g.jer takvi nisu ni udbasi bili u komunizmu.kostosu danas ti munafici pohlepni prodani za sitnis.a taj Enes karic zajedno sa onim Kadricem a i Hafizovicem kao i sa Silajdzicem to su sije sitski igrci i oni haraju nutar te ne iz nazalost.i sa neukim narodom su udaljili i sejhove ucenije i bogobojaznije i jos ih nazivaju neke vehabije.a isu uceniji i na istini i posteniji i bogobojazniji i slijede taj kur'ana Allahahov zakon o kojem i i pseis i prics.a dobrosi bez mene kada kazes ijasam davno rekao bez mene i radje ostajem i u Australiji i Kanada i Americi nego tamo.nema sa takvim liderima napredka nikakvog jeroni samo unazadjuju itako unazaditi j neuk narod.kojem jos samo dijaspora pomaze radi striji roditwlja vjeruj cim pomru odnas sviju roditelji nema vise toga nitice neki i slati a slabo i ici posebno,iz daleka svojeta.a vec ih ima koji i kaze nemam kome tamo ici nitimi se ide.e tako ija isto itd.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s