Kolindi Grabar-Kitarović, javno: NEŠTO VAM FALI!

Posted: 26. Juna 2017. in Intervjui

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je na prijemu na Pantovčak, prilikom obiljezavanja Dana drzavnosti Republike Hrvatske  da ” u žarištu nacionalnih i državnih interesa moraju biti Hrvati u Bosni i Hercegovini gdje su konstitutivan povijesni narod, ali im prijeti da postanu manjina, kazala je. Insistiram i uvijek ću insistirati na jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. Zato treba najozbiljnije pristupiti rješavanju političkih pitanja kao što je hitna promjena izbornog zakona”, poručila je te dodala da je BiH nužno što prije “povući” prema euroatlantskim integracijama.

Prije svega koristim priliku da građanima Republike Hrvatske čestitam njihov Dan državnosti.  Takođe im čestitam i 22. juni,  Dan ustanka, dan kada su se građani nama susjedne zemlje jasno rekli NE fašizmu i domaćih kolaboracionistima i slugama. Zaista mi je žao da o ovom danu u sredstvima javnih medija gotovio nista nije reklo, mada je to jedan od najsvijetlijih dana njihove moderne historije!  No vratimo se ”brizi” gospođe Kolinde za Hrvatima u Bosni i Hercegovini!

Nekoliko  sasvim normalnih pitanja koja se doimlju, jesu: ”Draga godpođo Kolinda, dokle više floskulama nacionalpatriotizma ”hraniti” hrvatski narod? Smatrate li da u vašoj zemlji kao i u susjednoj BiH nema normalnih ljudi koji razmišljaju svojim glavama i  koji vaše obraćanje gledaju kao pucanj u prazno?  Zašto BiH ne tretirate kao i svaku drugu zemlju u kojoj imate hrvatsku dijasporu, drugim riješima kao međunarodno priznatu državu? Da li u svijetu postoji neka druga država gdje je ”hrvatska dijaspora” jednakopravna sa domicilnim građanima nego  što je to u Bosni i Hercegovini? Hoćemo li ponovo tražiti isprike u tzv ”konstitutivnosti” i  ”lažama i paralažama”?

Najveću odgovornost za masovno iseljavanje Hrvata iz Bosne i Hercegovine snosi upravo HDZ politika i njen mentor Čović, jer se želi  načiniti poseban rezervat za Hrvate  što je više nego pogubno za nase sugrađane. Čovića zanima vlast, a najmanje Hrvati u BiH!  Jer da ga zanima narod koga predstavlja, BiH bi bila funkcionalna zemlja sa visokim stepenom zaposlenosti i nivoom ekonomskog razvoja gdje bi Hrvati ostajali, a ne išli trbuhom za kruhom!

Čovićeva politika ”humanog preseljenja” u rezervat nazvan Herceg –Bosna pripada najmračnijim ideologijama nacionalfašizma koji ne samo da ne prijete opstanku Hrvata, već i države Bosne i Hercegovine! Insistiranje na tećem entitetu i  izjmenama Izbornog zakona je nešto čemu se svjesno teži. Vi kao i gospodin  Čović te politika HDZ-a svojom ”brigom” otvoreno iskazujete teritorijalne pretenzije  prema  susjednoj i nezavisnoj državi, čiji suverenitet svjesno potkopavate! Vi želite drugim riječima  nestanak Bosne i Hercegovine što jasno ukazuje vaša politika i postupci!

Jedina politika koja nama svima može pomoći je spoznaja da vi kao predsjednica Hrvatske morate jednom zauvijek raščistiti sa zaostavštinom NDH i utemeljiti vašu državu na antifašističkim vrijednostima na čijim se osnovama može graditi povjerenje i mir.  Dok god Tita i ostale hrvatske velikane trpate u isti koš sa Pavelićem, Stepincom, Artukovićem, Francetićem i drugim zločincima, Hrvatska  neće ići naprijed! Jer, zaboga, znate li što se događa sa  kućom  koja se gradi na lošim temeljima? Prazno kmečanje, dok zemlja iz dana u dan tone u kaos, sramotne su isprike za masovno iseljavanje, koje je preostalo bosanskohercegovačkim Hrvatima.

 

Mr. sci. Edin Osmančević


Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s