ZNAMO TE ČOVIĆU KAD SI MAČEK BIO

Posted: 23. Juna 2017. in Intervjui

Član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović je najavio reorganizaciju države i izjavio kako će Hrvati u reorganiziranoj Bosni i Hercegovini živjeti na prostoru kojeg je “oslobodio i odbranio HVO“.

Čović je drugim riječima i večeras javno potvrdio da ga Hrvati sa područja u kojima su manjina, poput Posavine i srednje Bosne, ne interesiraju te da ne postoje za politiku koja ih navodno predstavlja. Ukoliko žele biti jednako vrijedni, po Čovićevom bi se receptu trebali preseliti na područja koja je u ratu kontrolirao HVO i politika Herceg-Bosne.

Upravo je ovakvu politiku vodilo rukovodstvo Herceg-Bosne  iz vremena 91′ – 95′ kada je Hrvate sa “ovih prostora” preselila u hercegovačke krajeve, obećala im kule i gradove te izgradila nova naselja i domove, a koji danas žive u bijedi ili odlaze vani.

Čović važi kao političar koji zna da strogo važe i kontrolise  svaku svoju riječ. Zato je njegova prethodna  izjava gotovo iznenađujuće  ”transparetna”. Nismo naučili na ovoliku dozu transparentnosti od majstora marifetluka. Ili, bolje rečeno, “znamo te puško kad si pištolj bila”!  Ja bih to ovako: Znamo te Čoviću kad si Maček bio! Znamo te da se zamišljaš poput malog poglavnika sa ambicijom da san postane java, da bolesne ideje tvojih učitelja  iz dalje i bliske prošlosti ugledaju vidjelo dana! Treba li da te podsjetim, Dragane, na jedan od tih iz blize historije? Na   sastanak u Grazu od 5. maja 1992. kada su Mate Boban i Radovan Karadžić vodili detaljnu raspravu o razgraničenju hrvatskog i srpskog područja u Bosni i Hercegovini. Karadžić je tada pristao na Bobanov prijedlog da glavna mostarska ulica – Ulica maršala Tita, bude granica između Herceg-Bosne i Republike Srpske. SDS je granicu veće Srbije vidio na rijeci Neretvi, što bi razdvojilo Mostar na dva dijela. Između Republike Srpske i Herceg-Bosne bila bi minorna bošnjačka država. Jeli ovo tema tvojih ”ljubavnih” sastanaka sa tvojim ahbabom Dodikom?

Ili te nešto boli, Dragane, pa si na zub uzeo Haški tribunal, ”savjetujući” ih da ne bi trebali koristiti institut udruženog zločinačkog poduhvata u kvalifikaciji događaja na području BiH 92-95? Pa zar misliš Dragane da je Haški tribunal kao  bh. pravosuđe pa da se ”izgube” dokazi kao dokazi protiv tebe  preko noći u nekoj tamo ladici!?  Nisu ovo prave rane Dragane! Prava rana je konstantno iseljavanje mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine i to je ogledalo tvog nerada i etnošovinističke politike!

Ne, neće moći ove noći, Dragane! Neće se moći historija krivotvoriti nit će se među ljudima podizati nevidljivi zidovi u srcu Evrope! Ja želim povratak  mojih komšija Hrvata i Bosnjaka u našu Banjaluku, Doboj, Bijeljinu, Srebrenicu… Ali i povratak  Srba u našu Hercegovinu! I mnogo  je više nas koji tako žele, na tvoju veliku žalost!

Mr. sci. Edin Osmančević


komentara
  1. Nije problem u Zagrebu ili Mostaru! Nisu problem Čović i co. , klaronacisti, ustaše iz Hercegovine i Hrvatske; problem je u minderaškoj velikorpskoj i velikohrvatskoj politici Sarajeva koju danas oličavaju B. Izetbegović i H. Kavazazović i divizije plaćenika, čankoliza, bezkičmenjaka, munafika, šibicara, neznabožaca, veleizdajnika, srbalija… naoko tuhafa, ali vrlo svjesnih i sofisticiranih boraca za muslimansku fildžan-državu u kojoj će utopiti državu Bosnu i njen najbrojniji narod. Nema muslmanije ni bez RS ni bez HB. Skinimo tu bagru na slijedećim izborima. Do nas, mi njih biramo, a ne oni nas!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s