PROGLAS – Ko želi postati članom Udruženja za zaštitu preostale vakufske imovine u Banja Luci?

Posted: 20. Juna 2017. in Intervjui
 
Poštovani Banjalučani, ma gdje bili! Poštovani svi dobronamjerni, istinoljubivi i pravdoljubivi ljudi!
 
Slike užasa sa harema Hadži Babine džamije u Banja Luci jednostavno ne daju za pravo nikome, pa ni meni, da šuti a pogotovo da se miri sa “realnim stanjem na terenu”. Dužnost nam je činiti ono što je u našoj moći da raskrinkamo hobotnicu koja je prethodila ovim slikama i koja radi danas to što radi, ili stoji iza toga. Ali, itekako nam je dužnost da preventivno djelujemo da se sutra ne dogode ovakve slike na našim preostalim mezaristanima u Banja Luci, niti grobljima pripadnika drugih konfesija, naših sugrađana. Jer, ovi neće stati! Naime, ljudska pohlepa je teža i opasnija bolest od karcinoma, ma šta medicina mislila o tome.
 
S tim u vezi, kao što znate, sam se prije nekih dva mjeseca založio za osnivanje Udruženja za zaštitu preostale vakufske imovine u Banja Luci i od tada do danas sam na neki način sondirao teren, ali i načinio radnu verziju Statuta eventualnog Udruženja. Odziv je bio kakav je bio, ali sada smo, opomenuti slikama iz uvoda ovog teksta, jednostavno prisiljeni na brzi slijedeći korak. Taj korak jeste da pozivam sve vas – Banjalučane ma gdje bili i bez obzira na etničku ili konfesionalnu pripadnost, ali i druge koji mogu pomoći savjetima i stručno, da se, ukoliko ste zaniteresirani da postanete aktivni članovi Udruženja,  putem messangera, ili u rubrici “komentari” na ovome blogu ili pak na moju e-mail adresu ferhadija078@gmail.com, javite imenom i prezimenom (ne važe pseudonimi i sl.), te mjestom i državom trenutnog boravka. Oni koji žele postati članovi a iz raznih razloga ne žele da se njihova imena spominju u javnosti, neka to posebno naglase u postupku prijavljivanja. Također apeliram da se ne javljaju oni koji nisu spremni aktivno sudjelovati u konkretnim akcijama i aktivnostima koje proističu iz Plana rada i Statuta Udruženja. Nama treba kvalitet, a ne kvantitet!
 
Nakon ove faze uslijedilo bi održavanje Osnivačke skupštine na mogući način, na kojoj bi bilo izabrano najuže rukovodstvo te tijela Udruženja, usvojen Statut i Plan rada za ostatak ove godine, a potom izvršila njegova registracija kod nadležnog suda u Banja Luci.
 
Možda je suvišno, ali ipak ću naglasiti da Udruženje koje pokušavamo osnovati neće biti nikakva paralelna organizacija bilo kojoj drugoj organizaciji ili instituciji niti je upereno protiv bilo koje druge institucije, ali hoće biti pandan svima onima, pojedincima ili grupama, bez obzira gdje djeluju ili koju funkciju obnašaju, ako budu upravljali vakufskom imovinom netransparentno i na štetu Zajednice, a pogotovo hoće biti pandan korupcijskim i kriminalnim radnjama iz domena upravljanja vakufskom imovinom, ako ih bude bilo.
 
Hoćemo li uspjeti osnovati Udruženje kojem treba lokalpatriotsko, odvažno, hrabro, stručno i aktivno članstvo, zavisi od vas, dragi moji, prije svega Banjalučani, ne od mene. Ovo sve što sam do sada uradio i radim je bilo zato jer me se tiče. Ako se vas ne tiče, onda – ništa! Ali, ne zaboravite, danas se bihuzure kosti nečijih predaka za koje se decenijama mislilo da su našle smiraj na haremu Hadži Babine džamije, a sutra bi mogle doći na red kosti vaših najbližih, na nekim drugim banjalučkim haremima.
 
Bedrudin GUŠIĆ
komentara
 1. Hamidović Asim—-Želi biti član udruženja za zaštitu preostale vakufske imovine u B.Lucj.

 2. edinosmancevic kaže:

  Dragi Bedro,Cini se normalnin da budem dio tog udruzenja. Nisam u situaciji da aktivno ucestvujem ali smatram svojom duznoscu da podzim vas rad! Saljem ti i jedan tekst pa ako zelis mozes ga objaviti, normalno ako smtras da je prikladan za tvoju stranicu!Selam

  U Jajcu neće biti otvorena nova srednja škola koja bi radila po bosanskom nastavnom planu i programu, nego će u postojeće dvije biti uvedeni historija i geografija Bosne i Hercegovine, a učenici će dobiti i mogućnost da izaberu obilježja na svjedodžbama, potvrdila je ministrica obrazovanja Srednjobosanskog kantona Katica Čerkez. Na upit kako je došlo do ovog obrata, Čerkez je istaknula da je do toga, među ostalim, doveo snažan pritisak međunarodne zajednice koja se protivila otvaranju nove škole.

  Dakle učenici iz Jajca su protiv podjela grada.! Oni smatraju da će podjele u srednjim školama od njihovog grada napraviti novi Mostar, ‘u kojem će se svi mrziti’. Slozni iz Jajca oni porucuju; „Za nas, koji se protiv produbljenja segregacije u Jajcu borimo već godinu dana, današnja vijest predstavlja veliku satisfakciju i dokaz da je već načinjene političke odluke moguće okrenuti u svoju korist, ali samo ukoliko smo dovoljno ustrajni i ukoliko verujemo u promenu. Mi smo u našu borbu verovali istim intenzitetom od prvog dana, pa sve do danas !“

  Ova djeca su dokazala da su dostojna divljenja i postovanja! To su ta ista djeca na koje su danas ponosni svi antifasisti, prije svega oni iz 1941 sa Sutjeske, Neretve, Kozare, Drvara, Kadinjace, oni koji su zajedno, rame uz rame, ginuli za ideale slobode, suzivota, ravnopravnosti i jednakosti. Na njih su ponosni i svi oni antifasisti iz 91 koji su vjerovali u ove ideale i za taj ideal dali ono sto je najvrijednije; svoje zivote! I upravo je to ono sto zelim da istaknem u ovom tekstu; „Odbrana tradicionalnih vrijednosti bosansko-hercegovackog drustva koje krase mentalitet i karakter bosanskog bitka“! Zato su ovi ucenici su vrijedni mog pomena i paznje!

  Ovaj genetski kod ili chip ne datira od juce vec je uklesan u bosanskog covjeka davno od vremena dobrih Bosnjana i dobrijih dana Kulin-bana! Dakle, od onog vremena kada se nismo razlikovali på vjeri, religiji, imenima i kada smo utociste pruzali svima onim koji su iz tih istih razloga bili proganjani. To je bilo ono vrijeme kada smo empatijom i razumjevanjem branili tradicionalne bosanske vrijednosti odbrane covjeka i njegovih prava i otvoreno se suprostavljali nepravdi pred razno-raznim osvajacima i krvnicima! Kada smo mislili svojim glavama i kada nam je u centru svega bio covjek kao invidua! Drzava Bosna je od svog nastanka pa do dolazka Turaka upravo bila preteca danasnje Evrope koja ujedinjena je duboko svjesna rizika podjela medju drzavama i kulturama koje nas mogu odvesti i u Treci svjetski rat! Te vrijednosti do danasnjih dana nisu nikada nestale premda je svaki osvajac od Osmanlija, preko Austrougara pa do Kraljevine SHS kao najubojitije oruzje u unistavanju tih vrijednosti koristio (ne)pravdu i podjele! Hocemo li se ikada nauciti lekcija iz nase historije?

  Zato dragi moji ucenici iz Jajca , vi ste danas moji heroji! Vi ste oni koji upravo brane ono na cemu se zasniva nas genetski kod dobrog Bosnjanina iz „dobrijih dana Kulin-bana“. U jednom neformalnom razgovoru sa mojim postovanim kolegom gospodinom Esadom Bejtalom, na njegovu opasku da omladina moze donijeti promjene u ovom drustvu odgovorio sam sa skepsom da su upravo ta djeca ogledalo svojih roditelja, koji danas apaticno cekaju da ce im neko drugi donijeti promjene! Kao Free-rideri na tacni! Upravo su ta djeca shvatila da su najvece zrtve proslog rata, jer im je oduzeto pravo na kvalitetno obrazovanje i buducnost !

  Pogrijesio sam i zelim da vjerujem da oni mogu biti pokretaci promjena u drustvu! A vi koji i dalje cekate na te promjene bez da ste spremni da se zrtvujete i uhvatite u kostac sa problemima, duboko zavaljeni u vase fotelje vas zaista zalim! Negdje ste na tom putu vam se zagubio nas tradicionalni, bosanski genetski kod koji kaze ne nepravdi!

  Mr Sci. Edin Osmancevic
  edinosmancevic@hotmail.com

  _________________________________________________________________________________

  Please note that this message may contain confidential information. If you have received this

  message by mistake, please inform the sender of the mistake by sending a reply, then delete

  the message from your system without making, distributing or retaining any copies of it.

  Although we believe that the message and any attachment are free from viruses and other errors

  that might affect the computer or IT system where it is received and read, the recipient opens the

  message at his or her own risk. We assume no responsibility for any loss or damage arising from

  the receipt or use of this message.

  P Please consider the environment before printing this e-mail!

  ________________________________

 3. Hamdija Todorovac kaže:

  Dragi nas Bedrudine,
  Ima nas mnogo koji radimo podaleko od te nase Banja Luke, ali ipak ovakvu ideju obavezno moramo svi podrzati. Ovo je za svaku pohvalu. Od patriotski nastrojenog bivseg predsjednika IZ Banja Luka nemoze se nista manje ni ocekivati. Tebi mora biti omogucen pristup i ucesce u radu organizacije koju si ranije tamo uspjesno vodio a clanovi dzemata to moraju cijeniti. To je normalan protokol u drugim organizacijama. Sto se mene tice ja cu ti pomoci koliko mogu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s