III Karlovački dani slobodne misli: Hronika skupa

Posted: 9. Juna 2017. in Intervjui

Proteklog vikenda u Sremskim Karlovcima priređeni su III Karlovački dani slobodne misli,

III Karlovački dani slobodne misli (KDSM) čija je glavna tema glasila Jezik i (pseudo)osobenost okupili su tridesetak studenata osnovnih, master i doktorskih studija sa Univerziteta u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Banjaluci, Sarajevu, Krakovu i Poznanju, a koji su predstavili rezultate svojih naučno-teorijskih istraživanja u sklopu studentske konferencije koja je činila okosnicu skupa.

U okviru III KDSM-a bila su priređena i predavanja dr Dragana Kujundžića (Univerzitet Države Florida, SAD) Liquid Archive. Mediji i muzeji u digitalnoj epohi, dr Dušice Filipović (Visoka škola za vaspitače strukovnih studija Gnjilane sa privremenim sedištem u Bujanovcu) Muški i ženski princip u prozi Miloša Crnjanskog: Eros tela, jezika i mišljenja i dr Andree Ratković (Centar za afirmaciju slobodne misli, Sremski Karlovci) Hermeneutika jezika tela: O ekstralingvističkim aspektima komuniciranja u savremenoj kulturi.

Premijerne projekcije dokumentarnih filmova Cinemuse: Selfi sa Sokurovim i В Питере петь. Сергей Шнуров čiji je autor dr Kujundžić, kao i promocije publikacija Iz Interkulturalnosti (dr Kujundžić) i Hermeneutička kritika jezika medija (dr Ratković) u izdanju Zavoda za kulturu Vojvodine iz Novog Sada takođe su bile upriličene u sklopu III KDSM.


Zahvaljujući uspostavljenoj saradnji između CEZASM-a i Ive Nedeljkov Žigić, III KDSM je kao svoj prateći sadržaj imao izložbu odabranih radova ove perspektivne grafičarke likovnih umetnosti iz ciklusa INTROSPEKTIVA.

Bitno je istaći i da je u okviru III KDSM-a realizovana i Mala škola medija kojom su bila obuhvaćena predavanja, okrugli sto, studentske sekcije, kao i otvorene diskusije, pri čemu su svi navedeni sadržaji za svoj cilj imali sagledavanje fenomena medija iz širokog spektra naučnog, kulturnog i umetničkog delovanja.

III Karlovački dani slobodne misli
realizovani su se zahvaljujući finansijskoj potpori Opštine Sremski Karlovci, te podršci Zavoda za kulturu Vojvodine, Vojvođanske politikološke asocijacije, Pokreta gorana Vojvodine, Karlovačke gimnazije i portala iSerbia.

Galeriju fotografija sa ovogodišnjeg skupa možete pogledati na CEZASM-ovoj web prezentaciji: http://cezasm.wixsite.com/cezasm/kdsm3-galerija-fotografija

Reportaža sa III KDSM-a dostupna je na: https://www.youtube.com/watch?v=_Vp-rz9h9Vg

Ovom prilikom želim i da se zahvalim svima koji su nam u proteklom periodu uputili reči podrške, pohvale, ali i konstruktivne kritike. Takođe, veliko hvala svima koji su svojim prisustvom podržali mlade koji su za svoj poziv izabrali nauku, kulturu i umetnost!
 
S poštovanjem,
dr Andrea Ratković
 

CEZASM
Centar za afirmaciju slobodne misli
Sremski Karlovci
web: http://www.cezasm.wix.com/cezasm
e-mail: afirmacijamisli@gmail.com

https://www.youtube.com/watch?v=_Vp-rz9h9Vg&authuser=0

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s