Vrijednosti ramazana, posta i ibadeta u njemu

Posted: 31. Maja 2017. in Intervjui

Od Selmana radijallahu `anhu prenosi se slijedeći hadis: Održao nam je Poslanik, alejhi selam hutbu na kraju mjeseca ša`bana i tom prilikom rekao: ”Ljudi, dolazi vam veličanstveni mjesec, mjesec pun bereketa, u kojem ima jedna noć vrjednija od hiljadu drugih mjeseci.”

Allah Subhanehu ve Teala, odredio je u tom mjesecu post kao strogu obavezu, teraviju-namaz koji se obavlja u tim noćima kao dobrovoljni vid ibadeta. Ko se

Allahu, Subhanehu ve Teala, približi kakvim dobročinstvom, računat će se kao da je obavio strogu obavezu u nekom drugom mjesecu. Ko obavi strogu obavezu (fard), računat će mu se kao da je obavio sedamdeset fardova u nekom drugom mjesecu.

To je mjesec strpljivosti, a nagrada za nju je Džennet. To je mjesec pomaganja, mjesec kada se povećava nafaka vjernika.

Ko u njemu priredi iftar i nahrani postača, bit će mu to oprostom grijeha i oslobađanjem od vatre, a dobit će nagradu kao i postač bez umanjenja njegove nagrade. Tada prisutni ashabi povikaše:”Poslaniče! Nismo svi u mogućnosti nahraniti postača”.Muhammed alejhi selam, im je na to odgovorio:Ta nagrada pripada i onome ko ponudi postaču hurmu (datulu) ili ga napoji vodom ili gutljajem mlijeka”.

To je mjesec čiji je početak milost, sredina oprost, a kraj – oslobođenje od vatre. Ko olakša onome što je pod njegovom komandom u tom mjesecu, Allah Subhanehu ve Teala,tome će oprostiti grijehe i osloboditi ga od vatre.

Poslanik nas savjetuje kao postače:“Nastojte u ovom mjesecu raditi četiri stvari: dvije kojima ćete steći Allahovo Subhanehu ve Teala, zadovoljstvo, i dvije kojima ste potrebni i koje su vam neophodne. Dvije stvari kojima ćete steći Allahovo Subhanehu ve Teala, zadovoljstvo jesu šehadet – svjedočenje da nema drugog boga osim Allaha Subhanehu ve Teala, te da od Njega Subhanehu ve Teala, tražite oprost. Dvije druge stvari, koje su vam neophodne, jesu da Allaha Subhanehu ve Teala, molite za Džennet i tražite zaštitu od vatre.“ U drugom hadisu Muhammed a.s. kaže: “A ko napoji postača, Allah, Subhanehu ve Teala, napojit će ga sa Svoga havda (izvora), tako da neće ožednjeti do ulaska u Džennet”.

 Od Ebu-Hurejre se prenosi da je Poslanik alejhis-selam, rekao:”Pet dnevnih namaza, džuma do džume, a ramazan do ramazana, brišu grije između, ako se izbjegavaju teški grijesi”.

Također se prenosi od Ebu-Hurejre slijedeća dva hadisa:”Ko isposti ramazan s imanom, iskreno tražeći i želeći Allahovo zadovoljstvo i nagradu, Allah Subhanehu ve Teala, oprostit će mu prijašnje grijehe”.

 “Allah Subhanehu ve Teala, kaže: Sve aktivnosti čovjeka su njegove, osim posta; post je Moj i Ja za njega dajem nagradu. Post je štit pa kada neko od vas posti, neka ne govori ružne riječi i neka se ne dere. Ako ga neko napadne i uvrijedi, neka kaže ja postim, ja postim. Tako mi onoga u čijoj je ruci moja duša, dah iz usta postača je kod Allaha Subhanehu ve Teala, na sudnjem danu ljepši od mirisa miska. Postač ima dvije radosti; prva radost mu je ona pri iftaru a druga kad sretne svog Gospodara.”

Iz ovih nekoliko navedenih hadisa Poslanika, alejhi selam, o postu, može se vidjeti izuzetno velika vrijednost ramazana i ramazanskih ibadeta. U svjetlu tih vrijednosti jasan nam je hadis koji prenosi Ebu-Hurejre, a u kojem se kaže: ”Ko se iftari (ne posti) i jedan dan ramazana, bez opravdanog razloga; kao što je olakšica (musafiru) ili bolest, nemože ga nadoknaditi makar i čitav život postio”.

 Zato se obraćamo svima koji se boje Allahove Subhanehu ve Teala, kazne, a žude za Njegovom nagradom, da ovome mjesecu posvete posebnu pažnju, da ga ne smatraju teretom i teškom obavezom, nego najmilijim gostom. Takvima se obraća i Poslanik alejhis-selam, u svom hadisu, koji prenosi Džabir bin Abdullah el-Ensari, radijallahu anhu: “Kada zapostiš; neka poste uši tvoje, i oči tvoje, i tvoj jezik neka posti od laži i zabranjenih stvari, i ostavi se uznemiravanja i ezijeta komšije. Neka se na tebi ogleda post i smirenost. I učini da ti dan posta nebude kao dan kada ne postiš.” Takvima se Allah Subhanehu ve Teala, na poseban način obraća: ”Post je moj i ja za njega nagrađujem.”

 Mjesec posta je mjesec svakovrsnih ibadeta, iz kojih se izdvaja dnevni ibadet – post, i noćni – klanjanje teravih – namaza te učenje Kur`ana, zikr-spominjanje i veličanje Allaha Subhanehu ve Teala. Poslanik alejhi-selam rekao je:
”Allah Subhanehu ve Teala, propisao vam je post ramazana kao strogu obavezu, a noćno klanjanje vam je sunnet. Ko ga isposti i isklanja s imanom, iskreno tražeći i želeći Allahovo zadovoljstvo i nagradu, izići će iz ramazana čist od grijeha kao na dan kada ga je majka rodila.”

 Dakle, po danu se ibadeti postom. Postom tijela i duše. A posti se uzdržavanjem od hrane, vode i drugih prohtjeva, dok se noći krunišu neobaveznim, dobrovoljnim ibadetom, klanjanjem teravih – namaza, nastojeći da se provede što duže noći na kijamu, rukuu i oživljavanju ramazanskih noći ibadetom.

komentara
  1. damir kaže:

    E MOJ BEDRO SVAKI DAN JE IBADET.A NE SAMO TERAVIJA KADA SE SKUPI NAJ VISE.A NA SABAH NEUCENJE KUR'MA NI TRECINA.A JEDAN SABAHSKI SUNET JE VRIJEDNIJI OD CJELOG DUNJALUKA.A DALJE DA NEPRICAM O FARZU OBAVEZNOM NAMAZU I OSTALIM NAMAZIMA.KAO STO SE KAZE KO PROPUSTI IKINDIJU PONISTAVAJUMU SE SVA DJELA.ZNACI SVE OVO PADA UVODU GORE STOJA NAPISANO.DANAS ALLAH SACUVA OD TOGA,TAKO DA ZNA BOSNJO DA NEMA SARANJA I VARANJA JER NEMOZE MELEKE PISARE NIKO PREVARITI.KOSTO TO MOGU LJUDIMA DANAS SAKRITI MNOGIU O PRETVARATI SE I DODVARATI KAO I DOLAZITI DA NAROD VIDI PONEKAD.A NAZALOST TO DANAS RADE MNOGI,I OVAKO KAD PROCITAJU OVAKVE POSTOVE ONDA KAZU STOCU JA TO RADITRI KAD MOGU JEDAN RAMAZAN POSTITI I RADITI SVE TO I BICEMI SVE OPROSTENO I GRIJESI IZBRISANI KO ODMAJKE KADA SAM RODJEN.E PA IMALI TO IKAKVE LOGIKE.I ZNALISE ZA KOGA TO VRIJEDI.I Z KOGA JE POSLANIK GOVORIO.JERSU TADA ASHABI BILI BOGOBOJAZNI VJERNICI I ISKRENI POSLUSNI KOJISU SVE NAREDBE IZVRSAVALI,I NORMALNO DACE ZANJIHA TO I VRJEDITI,ALI ZA DANASNJE MUNAFIKE CISTO SUMNJAM I IMALI TAJ NEKI HODZ ILI NJEGOV VODJA.PA I VECI ODNJIHA DAIJA SEJH KOJI MOZE TO RECI I GARANTOVATI,KOSTO SE OVAKO NAPISE.JA OVO NESMIJEM NI RECI NITI SMIJE POMISLITI KAD ZNAM KAKOSE MUNAFICIMA PRIJETI A I KLANJACIMA KOJI SAMO NISU SKRUSENI U SVOM NAMAZO I KOJI NE IZVRSAVAJU KAKO JE PROPISANO I KAKO JE TO RADIO POSLANIK.A IZ AVIONA SE DANAS VIDI,STASE RADI PO SEKTASKI NOVOTARSKI KAO I MEVLUDI UCENJE KUR'ANA MRTVIMA I PO MEZARJU HATME SEDMINE CETERESNICE GODISNJICE I JOS DA NEPISEM HAMAJLIJE ZAPISI SIHIRBASKI U SIRK VODE I TO ALLAH NEOPRASTA.ITD.SVE TO NEMA VEZE SA CISTIM IZVORNIM ISLAMOM I TO NISTA NIJE POSLANIK RADIO NITI NJEGOVI ASHABI,A TE HADISE NECES NACI ITI IH PISU.NITI TO OVAKO SPOMINJU U OVAKVIM TEMAMA O RAMAZANU ILI BAJRAMIMA,A I DRUGIM DANIMA KAO PETKOM NA DZUMI.A TO MORAJU RECI JER ISTINA JE JEDNA.ONA SE ZNA,JASNA KO DAN.KAO STOJE JASNO DAJE KUR'AN ZA ZIVE I DA JE POSLAN COVJECANSTVU DASE PONJEMU RADI I POSTUPA DASE PRIMJENJUJE U DJELO.A NE DASE UCI CITA PO SJELIMA RAZNIM TAKMICENJIMA,I POLAGANJE HAFIZA.I UZIMANJE PRA ZA UCENJE.ALI NIGDJE DJELA NITI SE SPROVODI U PRAKSU.E TOJE SADA VELIKO IZAZIVANJE ALLAHOVE SRDJBE.JER FINO JE POJSNJENO KOSE SUPROSTAVI ALLAHOVOJ NAREDBI I POSLANIKOVOJ TESKO SE NJEMU.EUZUBILLAH YA RABBI.I POGLEDAJ TOG JEDNBOG MUNAFIKA A ZADRUGOG MOZE RECI DAJE I SEKTAS MURTED,OTPADNIK OD VJERE.KRIMINALAC KRADLJIVAC ZA ZATVOR.A NE DA JOS BUDE PRESJEDNIK JEDNE IZ.BOZE SCUVAJ I UDALJINAS OD TAKVI BUDALETINA.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s