Nedžad Latić, urednik portala “The Bosnia Times”: KAVAZOVIĆ SE PONAŠA KAO PROVINCIJALNI MUFTIJA, A NE KAO REIS, ODNOSNO PRVA GLAVA U BOŠNJAKA

Posted: 25. Maja 2017. in Intervjui

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović djeluje kao dirigent dobro raštimanog orkestra. Nakon lokalnih izbora ima probleme zbog nekoliko izgubljenih općina, potom odmetnutnim poslanicima, i na koncu raštimanom koalicijom koju ima sa SBB-om….. Odavno SDA preko IZ-e vlada na način da je stvorila uvjetno rečeno bošnjački režim. To i nije bilo tako betno i loše dok je lider bio rahmetli Alija, jer se znalo ko „drži bank“ i ko je glavni za stolom. Nakon njega problem ja nastao u trokutu kojeg su sačinjavali Tihić, Silajdžić i Cerić…..Čengić je najmisterioznija poslijeratna figura bošnjačke politike. Ima veoma jake veze u islamskom svijetu i on je na neki način iz sjene uticao na mnoge procese u Islamskoj zajednici i u vrijeme Cerićevog mandata. Uporedo je posredovao u mnogim finansijskim transakcijama, poput osnivanja BBI banke, i stvarao kadrovsku mrežu od bivših malezisjkih studanata poput Amera Bukvića i Semira Efendića. On je bukvalno izlobirao i izrežirao pobjedu Kavazovića da bi sebe postavio za predsjednika Sabora IZ-e odakle je usmjeravao neke investicione projekte, ali i izvršio „bibiaizaciju“ IZ-e…..Neimarlija je ideolog bošnjačkog režima. Kao takav on preko Halida Genjca i Šefika Džaferovića već odavno djeluje u SDA-u, a Kavazović je, kao njegov student, njemu podređen…..Cerić je sigurno kivan na svog najodanijeg bivšeg muftiju Kavazovića koji mu je šurovao iza leđa sa Čengićem i Neimarlijom. Ali, Cerić je odvano autsajder i malo ko je na tako jeftin način proćerdao svoju harizmu kao on. Nažalost, Cerić i nije vodio tako rigidnu politiku kao što je radi Kavazović pod utjecajem „Socijalističkog stroja“. Cerić je bio, mogu reći, galantan i nikoga nije bihuzurio personalno…..Nažalost, Zapadna Hercegovina je njaustaškiji ćošak u regionu! Ta ustaška zmija sikče poput poskoka diljem hercegovačkog kamenjara. Kad-tad ćemo morati „udariti tu zmiju u glavu“ ako mislimo graditi demokratsko društvo u BiH!…..

Gospodine Latiću! Da podsjetim, ovo je naš drugi intervju u relativno kratkom vremenu. Naravno, i za ovaj je bilo nekih neposrednih povoda i svježih tema zanimljivih za našu javnost. Dakle, u međuvremenu se desilo hapšenje generalnog sekretara SDA, pa onda trojica istaknutih članova te stranke su dobili crvene kartone, jedan još “igra” sa žutim. Komentar?

LATIĆ:Mislim da je koleteralna šteta cjelokupne te priče neusvajanje Zakona o akcizama. Jer manje je bitno da li je ovaj zakon dobar ili loš koliko nam je potreban zbog toga što na njegovom usvajanju insistiraju predstvanici EU. Nužno nam je činiti i mravlje korake prema EU. Usljed toga odmetnutni poslanici SDA Šepić, Sokolović i Ahmetović nisu efektuirali svoj odlazak iz SDA u onoj mjeri u kojoj se to zasad doima u javnosti.

Hapšenje Zukića unijelo je nervozu u tajkunske lobije, poput tuzlanskog kojeg kontrolira Mirsad Kukić Kukan. Zbog toga su se pojavile tenzije u odnosima Tuzle i Sarajeva, a na lokalnom nivou počele su frakcijske borbe. Tako da se još ne nazire šta se tačno iz prevoja Karaule dešava.

Kako se u ovim stranačkim turbulencijama snalazi predsjednik SDA?

LATIĆ: Predsjednik SDA Bakir Izetbegović djeluje kao dirigent dobro raštimanog orkestra. Nakon lokalnih izbora ima probleme zbog nekoliko izgubljenih općina, potom odmetnutnim poslanicima, i na koncu raštimanom koalicijom koju ima sa SBB-om.

Da li ova SDA kontrolira IZ BiH i ako je to tako, ko od toga ima koristi a ko štetu?

LATIĆ: Odavno SDA preko IZ-e vlada na način da je stvorila uvjetno rečeno bošnjački režim. To i nije bilo tako betno i loše dok je lider bio rahmetli Alija, jer se znalo ko „drži bank“ i ko je glavni za stolom. Nakon njega problem ja nastao u trokutu kojeg su sačinjavali Tihić, Silajdžić i Cerić.

Na neki način se vejrovalo da se to premostilo dovođenjem Kavazovića za reisa što je rezultiralo vrlo dobrim izbornim rezultatom na izborima 2014. Već danas imamo „konceptualni“ sukob Čengića i Kavazovića unutar IZ-e, što bi moglo rezultirati dodatnim raštimavanjem režima jer je Čengić bio kopča izmešu SDA i IZ-e.

Kako je, nakon svega viđenog (i neviđenog) Hasan Čengić mogao postati predsjednik Sabora IZ BiH? Ko ga je, zapravo, gurao i ko i dalje stoji iza njega, makar i iz pozadine?

LATIĆ: Čengić je najmisterioznija poslijeratna figura bošnjačke politike. Ima veoma jake veze u islamskom svijetu i on je na neki način iz sjene uticao na mnoge procese u Islamskoj zajednici i u vrijeme Cerićevog mandata. Uporedo je posredovao u mnogim finansijskim transakcijama, poput osnivanja BBI banke, i stvarao kadrovsku mrežu od bivših malezisjkih studanata poput Amera Bukvića i Semira Efendića. On je bukvalno izlobirao i izrežirao pobjedu Kavazovića da bi sebe postavio za predsjednika Sabora IZ-e odakle je usmjeravao neke investicione projekte, ali i izvršio „bibiaizaciju“ IZ-e. Zato je doveo nekoliko malezijskih studenata za direktore Uprava pri Rijasetu IZ-e. Mislim da je Kavazović „dobio mig“  od međunarodnih struktura da se riješi Čengića i da će stoga ovaj sukob biti žestok. Ali Kavazović preko muftija, odnosno imama, kontrolira sabornike i vjeruje u svoju pobjedu.

Da li je Hilmo Neimarlija na bilo koji način utjecajan faktor na neke institucije ili pojedince u IZ BiH?

LATIĆ: Neimarlija je ideolog bošnjačkog režima. Kao takav on preko Halida Genjca i Šefika Džaferovića već odavno djeluje u SDA-u, a Kavazović je, kao njegov student, njemu podređen. Tako da će on svim svojim autoritetom pokušati izgladiti sukob sa Čengićem, jer, zapravo, Neimralija će i biti najveći gubitnik u ovom sukobu.

 

A bivši reis Mustafa ef. Cerić?

LATIĆ: Cerić je sigurno kivan na svog najodanijeg bivšeg muftiju Kavazovića koji mu je šurovao iza leđa sa Čengićem i Neimarlijom. Ali, Cerić je odvano autsajder i malo ko je na tako jeftin način proćerdao svoju harizmu kao on. Nažalost, Cerić i nije vodio tako rigidnu politiku kao što je radi Kavazović pod utjecajem „Socijalističkog stroja“. Cerić je bio, mogu reći, galantan i nikoga nije bihuzurio personalno.

U svojoj posljednjoj kolumni ste, između ostalog, napisali i ovakvu rečenicu, citiram: Ali, zato nemam nikakvih sumnji da u ovakvom ambijentu kad ološ vlada gradom može biti ubijen svako ko se drzne „barnuti“ u njihovo osinje gnijezdo. Ko čini to “osinje gnijezdo” i zašto šuti tzv. intelektualna elita, zašto nije solidarna i zašto je režim nemaran?

LATIĆ: Da je Cerić reis, vjerujte, da bih mu se mogao obratiti i on bi sigurno osudio nasilje nad pojedincima. Međutim, Kavazovića drže u šaci bivša grupa „Ljiljanovaca“, poput Veladžića, Hodžića, Brdara itd., i ne daju prići njegovom kabinetu. Zaista ćemo imati problem sa Kavazovićem jer se ponaša kao provincijalni muftija, a ne kao reis, odnosno prva glava u Bošnjaka.

Zadržimo se još malkice na spomenutoj kolumni, a naslovili ste je: Lakše bih halalio metak ubici nego glas muslimana za vladajući režim! Koga podrazumjevate pod onim “režim” i na koje nivoe vlasti ste mislili? I, da li je Alijin sin zaista ubica, makar i metaforički?

LATIĆ: Imam problem sa pojašnjenjem ovog naslova jer mi je motiviran ubistvom Dženana Memića, mladića sa Ilidže, kojeg zataškavaju pravosudni organi. Tako da ne mogu biti eksplicitan u odgovoru. Ali, nakon što sam ukazao na nešto o čemu cijeli grad bruji, natovario mi se mafijaški ološ na kosti i odašilja prijetnje smrću. Taj ološ kontrolira režim i narod ih zove „čistačima“. O svemu je upoznat i Bakir Izetbegović, pa preme tome odgovoran je za ubistva sarajevskih mladića!

U Mostaru, na nekadašnjem “Veležovom” stadionu pod Bijelim brijegom, Marko Perković Thompson i Dragan Čović će pjevati “serenade” Jadranku Prliću i društvu. Hoće li biti belaja u vrijeme i nakon održavanja tog koncerta, hoće li Mostar i BiH zadobiti još jedan udarac i kako komentirate činjenice da tom ustaškom pjevaču zabranjuju koncerte u jednoj Sloveniji i nekim zemljama u Evropi, a u Bosni ili nema ko da mu zabrani ili i ako ima, nema želju ili moć da to učini?

LATIĆ: Nažalost, Zapadna Hercegovina je njaustaškiji ćošak u regionu! Ta ustaška zmija sikče poput poskoka diljem hercegovačkog kamenjara. Kad-tad ćemo morati „udariti tu zmiju u glavu“ ako mislimo graditi demokratsko društvo u BiH!

I, na samom kraju, kako biste prokomentirali posjetu Trumpa Saudijskoj Arabiji i Izraelu?

LATIĆ: To će rasplamsati sektaški sukob između selefija i ši'ija tako da u nekoj formi „bojne otrove“ te propagande očekujem i među Bošnjacima.

Hvala.

LATIĆ: Hvala Vama!

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (896)

 

 

 

 

 

 

 

komentara
  1. damir kaže:

    TUJSU ONI ODAVNO,SAMO STO PARE UZIMAJU TI U IZ.I JOS SE DODVARAJU I KAO OPTUZUJU NEKE SELEFIJE ITO UCENIJE OD TI LOPOVA SEKTASA HILMI I TOG CENGICA KOJI NIJE JEDNOM KUDUZOVICU NI DO KOLJENA SA ZNANJEM A TOSE I VIDI STANJE NA TERENU KAO I SATIM IZETBEGOVICEVCEM NEZNALICOM A I MUNAFIKOM KUKAVICOM.PLUS LOPOVOM.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s