Kolindi nakon francuskog Lurda i ustašenja u njemu: NEOFAŠIZAM JE VAŠE PRAVO I VAŠ IZBOR, ALI NEMATE PRAVO PRIZIVATI KARCINOM ZVANI HERCEG-BOSNA U DRUGOJ DRŽAVI

Posted: 22. Maja 2017. in Intervjui

Gospođo Grabar-Kitarović!

Ovo je već ne znam ni ja koje po redu javno obraćanje Vama, predsjednici susjedne nam Hrvatske. Ne bih ni ranije a ni sada da niste dali snažne povode za to. A oni ranije, kao i ovaj sada, jesu bili Vaše drsko miješanje u unutarnje stvari moje domovine Bosne i Hercegovine, odnosno atakitranje na njen suverenitet i teritorijalni integritet. Ma kako da je BiH sklepana u Dejtonu i ma šta Vi i oni oko Vas iz hrvatskoga državnog vrha, posebno iz Vama bliskog HDZ-a, mislili o njoj, Bosna i Hercegovina je i de facto i de iure suverena i nezavisna država i niko nema pravo da nasrće na nju. A Vi nasrćete, naprosto u ciklusima i u kontinuitetu. Posljednji nasrtaj ste izvršili prije dva dana u francuskom gradu Lurdu, u povodu Međunarodnog vojnog hodočašća. Ne treba biti previse pismen pa ne zaključiti da pjesmom u kojoj veličate i prizivate fašističku tvorevinu Herceg-Bosnu, zapravo prizivate raspad moje domovine Bosne i Hercegovine, budući da ta dva pojma (Herceg-Bosna i Bosna i Hercegovina, čak i Dejtonska) jedan drugoga isključuju.

Gospođo Grabar-Kitarović!

Marko Perković Tompson je proustaški pjevač, odnosno njegova ideologija koju upražnjava u svojoj muzici je nedvojbeno neonacistička i to su potvrdile i neke države-članice poput vas EU, zabranivši mu nastupe u njima. Vaša posljednja predsjednička intervencija prema Republici Sloveniji koja mu je zabranila koncert a koju ste obrazložili tezom da “muzika spaja ljude” je zapravo morbidna, s obzirom da taj neonacist svojim pjesmama priziva nove krvave sukobe u BiH gdje bi se po Vašoj teoriji spajali masovne ubice i njihove žrtve. Nemoguće čak i teoretski! Taj isti neonacist Tompson će uskoro u zapadnome Mostaru, u organizaciji HNS-a kojim upravlja ideološki sljedbenik Mate Bobana, ali do grla kriminalizirani Dragan Čović, održati koncert na skupu podrške prvoborcima fašističke tvorevine Herceg-Bosne, Prliću i ostalima, a pošto je on i Vaš omiljeni pjevač, znači da podržavate i taj koncert i takav skup. Aferim, predsjednice susjedne Republike Hrvatske, kojoj su slobodu u Domovinskome ratu donijeli i 1125 poginulih Bošnjaka! To što niste lično/osobno raščistili sa mračnim ideologijama iz prošloga stoljeća – fašizmom, nacizmom i ustaštvom, jeste Vaše pravo i Vaš izbor. Ali nipošto nemate pravo čak ni pjesmom prizivati reinkarnaciju jedne fašističke tvorevine kakva je bila Herceg-Bosna, u drugoj državi, odnosno u mojoj domovinu Bosni i Hercegovini. Jer, prizivanjem takvoga nečega, zapravo prizivate nove potoke i rijeke krvi u BiH. Valjda Vam je kao osobi sa iskustvom u NATO-u jasno da instaliranje tog karcinoma u organizmu BiH ne bi prošlo bez novih sukoba. Kome oni trebaju?

Bedrudin GUŠIĆ


 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s