Kakvu su nam sudbinu prorekli i SANU i HAZU ?

Posted: 10. Maja 2017. in Intervjui

Pisao sam nedavno da sam građanin države Apsurdistana, u kojoj se u dijelu zvanom Hercegovina i nalazi „ grad slučaja“,  zvani Mostar. Upravo je ovih dana, ovaj grad, postao interesantan, po svim obilježima prisjećanja na dane fašizma i borbe protiv fašizma, o danu pobjede nad fašizmom 09.majem 1945. godine, kao i danu rađanja  neofašizma, istoga datuma 1993. godine. Poput kanceroznog tkiva,  godinama našeg životarenja i djelovanja,  između ova dva vida fašizma, živjeli smo  u velikim zabludama, ne vodeći računa da će se ne sasječeni do temelja korijeni ideologije fašizma neće  povratiti i kao njeni recidivi razvijati i djelovati na ovim prostorima. Ovo znači, da u Mostaru fašizam još uvijek nije do temelja iskorijenjen, gdje nam mogu svjedočiti svakodnevni ispisani grafiti sa fašističkim simbolima, ulice kojim hodamo a nose imena fašista, sistem obrazovanja sa dvije škole pod jednim krovom i niz drugih primjera u zajedničkom suživotu i djelovanju..

Mostar je grad, upravo,  slika i prilika, očiglednih primjera za mlađane generacije, jer mi stari smo navikli i prebrodili mnoga ta saznanja i nevolje koje nam je donio i nametnuo fašizam u svim oblicima, a oni tek trebaju da uče i spoznaju njegovu ubitačnu i razornu moć, uništenje i ljudskoga roda i njegovih svih vrijednosti.

Dakle, uzaludni su i ljudski pokušaji da se ovaj naš svijet popravi, te je veoma prihvatljiva u našoj tradiciji i alegorija o „ ispravljanju krivih Drina“. Zato nije ni čudno, da je naš veliki književnik Nobelovac Ivo Andrić, na prvoj stranici svoga romana „Na Drini ćuprija„ ispisao svome kolegi Marku Markoviću, inače piscu knjige „ Kriva Drina„, ovu posvetu;

„ Dragi Marko, Sve su Drine ovog svijeta krive, nikad ih niko neće ispraviti, nikad ne smijemo prestati da ih ispravljamo. „

Postavlja se i pitanje, da li ima smisla i dalje pisanom riječju uvijek i dalje javno djelovati, za dobro svih nas, da li je to jedan od velikih apsurda, upravo u ovoj našoj zemlji Apsurdistanu, raditi posao zvani „ ispravljanje krivih Drina„.

Upravo ovih dana prisjećanja naše antifašističke borbe, danima pobjede nad fašizmom, normalno se nameće i izvorni scenarij fašističko – nacionalističke ideologije, primjenjene i dokazane na ovom prostoru našeg grada Mostara, sa istoka i zapada, u agresorskim napadima, kao njenog postojanja i djelovanja i u ovom vremenu. Prisjetimo se samo SANU i HAZU, bez obzira što je jedna djelovala na nivou države Srbije, sa velikosrpskim idejama, željama, zahtjevima i osvajačkim zabludama, posebno za period agresije na našu domovinu 90-tih godina, isto tako i druga, formirana nešto mlađa, u ovom gradu i „ županiji „ sa velikohrvatskim apetitima i recidivima NDH-azije, na prostorima bivše banovine, te zlodjelima u Hercegovini i posebno u gradu Mostaru. U čemu se razlikuju, možda je SANU na globalnom nivou državotvornosti i nešto starija, sa akademikom Dobricom Ćosićem, te HAZU nešto mlađa na „ županijskom „ nivou, sa samoproglašenim akademikom Draganom Čovićem, ali suštinski i jedna i druga još uvijek, u ovom mirovinskom postdejtonskom periodu, u formi i obliku recidiva korištenih rakademskih recidiva, djeluju u jednom drugom prikrivenom, nasilničkom i zloćudnom obliku, sa ciljevima ispunjenja svojih osvajačkih težnji.

Ideološki ciljevi su im bili isti, rasturiti nam zajedničku domovinu Bosnu i Hercegovinu, stvaranjem genocidnih agresorskih tvorevima, Republike Srpske i Herceg-Bosne, te pripajanjem istih svojim maticama „ lijepoj njihovoj „ sa Poglavnikom Franjom Tuđmanom i velikoj Srbiji, sa Voždom Slobodanom Miloševićem.

Svakako, sve u dosluhu i prećutnoj podršci i međunarodnih faktora, tako licemjernih i ne dobronamjernih, prema građanima ove zemlje, što je u proteklom vremenu sve iskazano kroz bezbroj aktivnosti i očiglednih  njihovih postupaka. Omogućili su postojanje i  razorno djelovanje, nacionalističkih stranaka, koje evo već godinama i naš grad Mostar, drže u stanju totalne agonije, bezumlja i uskostranačkog dogovaranja i podkusurivanja sa  njihovim  snobovskim  interesima.  Međunarodni predstavnici, tako sramno i bestidno, svakodnevno, prolaze kroz naš grad, drže nam svoje „ ublehe „ kao da su oni izmislili neku Evropu, a sve su to davno mogli vidjeti i naučiti od nas, jer smo istinski bili Evropa, ili bolje reći „ mala Švicarska „ u svakom pogledu.

Zato, mi Mostarci, prisjećajući se i ovih dana svih trenutaka i značaja borbenih aktivnosti i pobjeda nad fašizmom, ne zaboravljamo sva neprimjerna ponašanja te iste međunarodne zajednice u teškim trenucima za naš grad i građane Mostara. Primjera radi, evidentno je povlačenje španskih snaga sa prostora gimnazije, ispred HIT-a , uoči samog napada hrvatskog agresora tj.08 maja 1993 godine. Kakve li ironije, da se danas taj isti prostor danas naziva i „ Španski trg „, zašto i kako, sigurno to znaju ti međunarodni faktori i njihovi saveznici sa hrvatskim postrojbama, od 09. Maja 1993 godine.

Zašto je i danas ovako neprimjereno stanje u gradu Mostaru, bez prava glasa  njegovih građana na slobodan izbor svojih  predstavnika u vlasti, sa nužnim Gradskim vijećem grada Mostara,a ne  sa dugogodišnjim gradonačelnikom iz redova, ove pogubne nacionalističke i neofašističke stranke, kakav je dokazani HDZ i njegovo rukovodstvo, sa Draganom Čovićem na čelu? Žele prisilom nametnuti i izborni zakon, samo po njihovoj želji i mjeri, kao „ čistokrvni Hrvati „ ne vodeći brigu niti o svojim sunarodnjacima iz dijelova Bosne i Republike Srpske, a o građanima ovoga grada, nehrvatima, da i ne govorimo.

Dakle, međunarodna zajednica je godinama, u cijelom post dejtonskom periodu išla sa podrškom i navodila vodu na mlin HDZ-a i njihove ignorantske, diskriminirajuće politike, sa željama majorizacije i stvaranja svoje Herceg Bosne, sa stolnim gradom Mostarom.

Svakako, uz ove dane podsjećanja i obilježavanja, bilo koje manifestacije vidova i oblika borbe protiv fašizma, proslava datuma pobjede nad istima, našim napaćenim i još uvijek tlačenim i diskriminisanim građanima, voljenog grada Mostara, nisu omogućena njegova prava i dostojanstvo rada i života, približna duhu civilizovanih i demokratskih Evropskih sredina. Zato se i danas pitamo, ovom prilikom, nisu li ovo sve neki oblici i nagovještaji  djelovanja i postojanja tih fašističko nacionalističkih recidiva u nekoj domaćoj vlasti, u našem Apsurdistanu ???

Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija


Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s