Svim Banjalučanima, ma gdje bili: OSNUJMO UDRUŽENJE ZA ZAŠTITU PREOSTALE VAKUFSKE IMOVINE, POSEBNO NAŠIH HAREMA, U BANJA LUCI !

Posted: 27. Aprila 2017. in Intervjui

Dragi i poštovani Banjalučani, ma gdje da ste!

 Vi, koji me pratite, svjedoci ste mojih javnih i argumentiranih napora da se raskrinkaju samo neki u nizu beskrupuloznih ataka na vakufsku imovinu, posebno na neke hareme, u Gradu. Naravno, za te javne istupe, da podsjetim, plaćam i određenu cijenu poput akceptiranja prijetnji od strane onih koji, koristeći časne dužnosti u IZ, pokušavaju da me zastraše, ali to kod mene ne prolazi.

Prevareni smo za harem Hadži Babine džamije

 Harem Hadži Babine džamije na Hisetima je, očigledno, izgubljen. Gornji poster (reder) govori sve: da će se graditi ono što piše na njemu i da su mene i našu javnost obmanuli i slagali i još uvijek to čine direktor Vakufske direkcije hafiz Senaid Zajimović, Medžlis IZ Banja Luka i muftija banjalučki Osman ef. Kozlić. Gledaju nas u oči i lažu! Prvo jutro nakon što je taj reder bio postavljen dva 12-togodišnja dječaka srpske nacionalnosti su zaprepašćeno zastala pokraj harema pitajući se: “Neće valjda praviti zgrade na groblju”?! Zaustavljala su se tada i neka auta na tom mjestu i njihovi vozači, gledajući poster (reder), zaravnati dio harema i preostale nišane okolo, su se čudom čudili. Neki momci iz Banja Luke, srpske nacionalnosti, su svojim prijateljima – Bošnjacima ponudili neki vid svoje pomoći da se “spriječi gradnja zgrada na muslimanskom groblju…” Hvala svima njima!

Kako rekoh, harem Hadži Babine džamije je izgubljen i mogu samo apelirati na preostale (jer je navodno nekoliko budućih stanova prodato) potencijalne kupce stanova, poslovnih prostora i garaža da razmisle hoće li imati mira u tim stanovima izgrađenim na kostima mrtvih Banjalučana. A onima koji defetistički komentiraju ovu temu na način “pa pola grada je izgrađeno na haremima/grobljima” poručujem da to nije nikakav alibi za buduće gradnje na ovakvim lokalitetima jer ako su neki prije nas to aminovali, ne moramo i ne smijemo i mi. Stoga, neka se takvi odmaknu i ako ne mogu pomoći, neka ni ne odmažu, šireći defetizam.

Banjalučki haremi kao nacionalni spomenici BiH

S razlogom prezentiram spisak banjalučkih harema koji su proglašeni nacionalnim spomenicima BiH:

 

 Organizirajmo se i spriječimo daljnji progon naših mrtvih

 Dragi i poštovani Banjalučani!

 Dizao sam, dižem i dizat ću dok dišem svoj glas protiv ove beskrupulozne i kriminalne erozije banjalučkog vakufa, posebno protiv skrnavljenja mezarja u kojima počivaju naši časni sugrađani, jer me se tiče. Tiče me se i preventivno jer se plašim da će ovakvi, poput muftije Kozlića, tog Zajimovića.., u sprezi sa građevinskom mafijom u Banja Luci, nasrnuti i na preostale banjalučke hareme u kojima leže posmrtni ostaci naših najmilijih. Ako se to neće desiti za njihova mandata, bojim se da će odgojiti generacije koje će od njih preuzeti tu nečasnu štafetu. S tim u vezi vas pozivam da formiramo Udruženje za zaštitu preostale vakufske imovine, posebno harema, u našem gradu. Sjedište Udruženja bi bilo, naravno, u Banja Luci, a njegovo vođstvo i članstvo bi činili naši sugrađani koji žive u Banja Luci, ali i izvan. Za neupućene djeluje zaista paradoksalno da smo naprosto prinuđeni da se udružimo kako bi zaštitili uvakufljenu imovinu naših predaka od onih koji to institucionalno treba da čine. Da, takva su vremena došla. Imamo zakonske argumente da barem zaštitimo hareme sa gornjeg spiska koji su registrirani kao nacionalni spomenici BiH te da odgovorne za njihovu eventualnu prodaju ili preimenovanje namjene (pod mafijaškom krinkom “transformacija i unapređenje vakufske imovine”) krivično gonimo. A, ako se udružimo, krivično ćemo goniti odgovorne i za dosadašnju prodaju i skrnavljenje naših harema, poput harema Hadži Babine džamije jer na takvim lokalitetima mogu biti, uz mezare, samo još džamije i ništa više.

 Stoga, razmislite o ovoj ideji ako vas se tiče, a ako ne, onda – ništa.

 Bedrudin GUŠIĆ

komentara
 1. ATIF kaže:

  DRAGI MOJI BANJALUČANI….
  Kao prvo żelim da poselamim i pozdravim naseg Banjalučanina Hadji-Gušiča koji je i te kako kompetentan i iz više razloga postavio ovaj tekst o svim dešavanjima oko VAKUFA I VAKUFSKE ZEMLJE ,kao i o onima koji nisu sa Banjalučkog područja ,a koji su došli lna ta odgovorna mjesta sa ciljem da razbaštine ,odnosno protijeraju iz našeg grada i one kosti naših Banjalučana iz naših harema ,odnosno naših VAKUFA .I ako ne pripadam onim vjernicima koji zaista vrijedno i vjerno obavljaju svoje adete odlascima i tako moleči se vjeruju za ono u šta vjeruju ,ali zato kao Banjalučanin diżem glas protiv svih onih koji skrnave i koji ne daju mira onima koji su zaslużili da makar svoje kosti ostave na svom i u svom ,a ne da na njihovim kostima niču velelepne zgrade ,stanovi ,poslovni prostori, i na koncu ti isti koji to i rade i dozvoljavaju nikad srece nece imati i sigurno če ih stiči ili bożija ili Allahova kazna .Eto toliko ja vjerujem i to każem .Zato ovako pišem i molim sve moje Banjalučane ,da dignu.svoj glas jer sutra neče biti ni NAS, a i naše kosti če biti po nekim deponijama i smetljištima .Izmedju ostalog pridrużujem se poštovanom Hadji-Bedri Gušiču kao Banjalučanin i dijete našeg grada osudjujuči uzurpatore koji ovo čine ,posebno one koji ništa ne znaju o značenjima naših harema odnosno o našem gradu .Mislim i kao Banjalučanin da imam pravo da progovorim onoliko koliko znam i da kao takav dam svoj doprinos kao DOKUMENTIRANO svega onoga koliko sam kao dijete našeg grada slikao svih godina naš grad a izmedju ostalog i naše djamije i hareme jer smatram da se bilo koje sveto mjesto ne bih trebalo a pogotovo ne bih smijelo skrnaviti a kamo li vaditi ‘orati i kopati kosti naših u ovom slučaju BANJALUČANA .
  Puno selama i pozdrava i stavljam se na raspolaganje i ako šta mogu pomoči svima onima koji su stali i digli svoj glas protiv ovog zla i štetočima kriminala i korupcije
  Selam i pozdrav Hadji Bedrudinu Gušiču
  Banjalučanin

 2. Nisam Banjalučanin, ali se pridružujem. Vakufi su ugroženi na prostorima pod upravom IZ koja bi ih trebala štiti i čuvati, a ne urvavati.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s