U predvečerje polaganja kamena-temeljca banjolučkoj džamiji Arnaudiji: DOBRA VIJEST, A JOŠ BOLJA DA ĆE SVE BITI POD KONTROLOM DONATORA – DIREKCIJE VAKUFA REPUBLIKE TURSKE

Posted: 21. Aprila 2017. in Intervjui
Oni koji vladaju Islamskom zajednicom u Banja Luci su najavili da će se sutra, 22. aprila 2017. izvršiti polaganje kamena-temeljca jedinoj preostaloj neobnovljenoj banjalučkoj džamiji – Arnaudiji, ili, kako sam je u jednom ranijem tekstu nazvao – posestrimi Ferhadije. Prvo što smatram za potrebnim da javno kažem jeste da mi snažnije nego inače naviru sjećanja na to jutro, u petak, 7. maja 1993., kada je u svega nekoliko sekundi razlike u odnosu na Ferhadiju, ista također minirana od strane Karadžićevih, Mladićevih i Župljaninovih fašista. Naviru mi sjećanja na rahmetli muftiju Ibrahim ef. Halilovića i moj obilazak skupa s njim rušilišta obje džamije, vraćaju mi se slike uplakanih i do boli tužnih mojih sugrađana, okupljenih oko oba mjesta zločina, njihova glasna tišina koja je tada nadjačavala buku bagera i kamiona koji su čistili ruševne ostatke džamija, a koju (tišinu) su, opet jedino nadjačavali njihovi jecaji i pokoja kletva.
 
Zašto baš 22. april ?
 
Dakle, evo, neki od nas doživjesmo nakon nepune 24 godine od ubijanja Arnaudije, druge banjalučke ljepotice, da budemo suvremenici polaganja njenog kamena-temeljca. Međutim, na prvi pogled ostaje mi pomalo nejasno zašto su izabrali baš 22. april, kojeg današnji banjolučki vlastodršci obilježavaju kao Dan grada, a ne kao Dan oslobođenja Banja Luke kojeg smo mi i generacije prije nas obilježavali? Kažem, nejasno mi je na prvi pogled, ali kada složim neke kockice onda dolazim do zaključka da i ovaj čin simbolizira lojalnost IZ-e Banja Luka tamošnjem režimu. Jer, da nije tako, zar ne bi bilo logičnije da se kamen-temeljac položi 7. maja, koji nije daleko? Ali, neko misli drugačije, odnosno plaši se da to vlast kojoj su itekako lojalni, ne shvati kao provokaciju. Eno im!
 
Hvala Bogu da neće imati adute da traže donacije za obnovu Arnaudije
 
Kao što je poznato, donator obnove Arnaudije će biti Direkcija vakufa Republike Turske, odnosno financijska konstrukcija je u cjelosti zatvorena. Također je poznato da će izvođenje radova, nadzor i sve radnje po proncipu “ključ u ruke” biti u organizaciji i pod kontrolom donatora. Ovo smatram veoma važnom činjenicom iz dva razloga:
 
1. Da će se realizirati rok završetka obnove od 900 dana;
 
2. Da niko nema argumenata da traži od pojedinaca niti od bilo koga dodatne donacije za ove svrhe i lobira navlakušama tipa “budite vakifi Arnaudije…” ;
 
Ne, vakif Arnaudije je bio i ostao samo jedan – Ferhad-pašin defterdar Hasan efendija koji ju je dao sagraditi potkraj XVI stoljeća, odnosno džamija je završena 1595. a svi poslije njega nisu niti mogu biti to u izvornom smislu, pogotovo niko danas. Naime, da je pravde, pravednika, odvažnih i onih koji odlučuju bez kalkulacija, račun za obnovu Arnaudije, kao i svih drugih banjalučkih i bh. džamija, trebalo je ispostaviti onima koji su je srušili. Ovako, abolirani su rušitelji kao i njihovo životno djelo, a donator, u konkretnom slučaju Direkcija vakufa Republike Turske, se mogu smatrati stvarnim kreditorima rušitelja, na duži ili beskonačan rok, svejedno. A, kao što rekoh, nema potrebe prizivati nikakve dodatne “vakife” jer su sredstva osigurana. Bolje bi bilo da se umjesto toga formira Fondacija za sprječavanje iseljavanja stanovništva (posebno mladih) iz BiH, stvaranjem uvjeta za njihovo zapošljavanje ili pak Fondacija za izgradnju škole za bošnjačku djecu u Banja Luci, kojom  bi rukovodili ljudi izvan političkih stranaka ili IZ-a. Banja Luci treba ljudi, a džamijama džematlija, dragi moji.
 
Da, i uspravljena Arnaudija će “upotpuniti razglednicu Banja Luke”, kako reče u jednom režimskom mediju prije koji dan onaj muftija, ali zar je to najvažnije? Zar nije važnije da bi ona trebala služiti svojoj primarnoj svrsi: da ima ko da klanja u njoj! Ako će ona služiti samo zbog budućih razglednica Banja Luke koje bi nudile lažnu poruku, bolje je da se ne obnavlja.
 
I, još nešto: ni slučajno ne treba ove iz IZ Banja Luka ili Vakufske direkcije Sarajevo smatrati nekim zaslužnima ili “graditeljima”. Ne, oni su samo domaćini turskim donatorima i ništa više. Oni su svoje “graditeljske” sklonosti dokazali devastacijom nekoliko banjalučkih harema, rušenjem nišana od kojih su mnogi proglašeni nacionalnim spomenicima. Ali, to je već druga priča, ne samo za javnost, nego i za pravosudne organe!
 
Bedrudin GUŠIĆ
komentara
 1. Kao i obično, pravi komentar u pravo vrijeme. Hvala Bedrudine. Aferim! Datim polaganja temeljca Arnaudiji odabran je svejsno i planski – da se ne bi, ne daj Bože, zamjerilo rušiteljima. Zar ne bi bilo prirodnije da se temelji na Dan džamija! Plaho me je obradovala vijest da će Turci raspolagati haznom za obnovu Arnaudije džamije. Ali, koliko znam – to još nije slučaj sa obnovom Sahat-kule pokraj Ferhaidje. Jedan naš dobrtvor je nudio pare da je obnovi, ali uz jedini uvjet – da on odabere i izvođača i da nadgleda radove i da ih plaće preko svog računa. Kozlić je to odbio… Kozliće se zadaevarao oko vakufa, pa je njegova cirkularna hutba danas čitana po džamija, javalj mi džemalija iz Sarajeva. U hutbi je rečeno kako – bez vakufa nema ni Islama. Ako je tako, zašto Kozlić i ekia uništavaju vakufe u Banjoj Luci, a IZ harči vakufsko gdje god joj padne šaka. Kozlić se u hutbi žalio kako IZ nije u zvaničnom titularu vakufa i da se reinstitucija vakufa ne može sprovesti. Pa ako ne može u IZ, ko im brani da je provedu u Vederaciji. Naravno, Kozlić ne bi bio to što jeste, da u hutbi nije pozvao vakife na vakufljenja i darivanja…

  Moj prijatelj iz Sarajeva kaže da je ta hutba “režimska.” Dodaje da je sve manje originalnih hutbi kakve su nekada smišljali i govorili čestiti imami. Kaže da je poslije ove hutbe bio toliko ljut da nije ni kahvu popio u Čaršiji, nego je zdimio kući.

  Drago mi je da počinje obnova Arnaudije. Ali, jako sam razočaran činjenicom da IZ amenstira i genocid i urbicid zavlačeći ruke u džepove i bosanskih muslimana i donatora iz svijeta, u ovom slučaju iz Turske.

  Pitam se – ne jednom – da li ova i ovakva IZ uopće ispovijeda i prakticira Islam. Što je to tako, krvi smo mi, a ne Cerić, Kavazović, Izetbegovići…

  Očito džematlijama – a čast izuzecima – ovakva iZ najviše godi jer se ne bune zbog svih marifetluka i lopovluka koji su uzeli doboko krorijenje u redovima IZ koja nam za prijatelje peporučuje naše najveće dušmane kojima su u ime svih nas, bez mandata i mimo Kur'ana – oprostili teška teške ratne zločine, genocid i urbicid.

  Banjaluka može izgledati onako kao nekad. Ali taj izgled vara. IZ obnovom džamija o trošku muslimana – novim-starim izgledom ne samo Banje Luke – ide na ruku četničkm vlastima, kojima, eto, ne smetaju obnovljene džamije. Oni će se svijetu prdstaviti kao kulturni i fini, ma ni govora o gencoidašima koji su Banju Luku rastavili sa onim što je ovaj Grad činilo Gradom – muslimanima i katolicima.

  Biskup Komarica je – makar i frtalj stoljeća kasnije, počeo dolaziti tobe. Kritikuje RS i Dodika… “Naši” se Dodiku dodvoravaju, kriju pod onaj ćilim što im ga je poklonio pred otvaranje Ferhadije (Bog zna je li ga on kupio…) i genocid i urbicid, a i desetina hiljada muslimana i katolika koje je četnička vlast ubila, osakitala u svakom pogledu, prognala. Oni IZ nisu važni, važno je da Banja Luka “lijepo izgleda” da je krase minareti kao simboli Islama, ali i amenstije četničkog barbarstva i genocida. To dvoje ne idu ruku pod ruku.

 2. Citat iz gornjeg teksta: “Međutim, na prvi pogled ostaje mi pomalo nejasno zašto su izabrali baš 22. april, kojeg današnji banjolučki vlastodršci obilježavaju kao Dan grada, a ne kao Dan oslobođenja Banja Luke kojeg smo mi i generacije prije nas obilježavali? Kažem, nejasno mi je na prvi pogled, ali kada složim neke kockice onda dolazim do zaključka da i ovaj čin simbolizira lojalnost IZ-e Banja Luka tamošnjem režimu.”

  Kratak komentar: Džaba im dodvoravanje, Dodik ih ne ferma ni za suhu šljivu. U zvaničnom programu obiljdžavanja Dana grada – koji je objavljen na oficijelnoj stranici grada Banja Luka, nema ni traga o svečanom polaganju temeljca Arnaudiji. A kako bi i bilo!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s