Boris Biličić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista JUG Zagreb: SIGURAN SAM DA ĆE BITI BOLJE, JER DOBRO UVIJEK POBIJEĐUJE ZLO, LJUBAV MRŽNJU….

Posted: 13. Aprila 2017. in Intervjui

Krajem 1998. god. sukladno novom zakonu udruga mijenja ime u UDRUGU ANTIFAŠISTIČKIH BORACA JUG ZAGREB, ( UABA JUG ZAGREB)  koje nosi i danas……Prosječna starosna dob članstva je cca. 70 godina, a zastupljeni su gotovo svi narodi i nacionalne manjine koje žive na području Zagreba……Netko je izrekao rečenicu da rat izaziva najbolje i najgore u ljudima… Te devedesete su izgledale kao nastavak filma pauziranog 1945-te godine, kao da 50 godina zajedničkog života nije nikada postojalo…..Činjenica da smo članica Europske unije, koja kao svoj temelj baštini antifašizam, bitno utječe na to da se stranke i pojedinci koji veličaju i promiču neofašizam, u međunarodnom kontekstu to pokušavaju sakriti. U tom kontekstu, po mom mišljenju, glavni cilj neofašista danas je revizija povijesti kroz izjednačavanje NOB-a i NDH, te pokušaj prisvajanja Domovinskog rata tezama da je ustaški pozdrav „za dom spremni“ bio braniteljski, te samim tim da bi trebao postati legitiman za današnju upotrebu, što naravno nije istina. I ja sam sudionik Domovinskog rata, i činjenica je da nikada taj pozdrav nije bio u upotrebi u oružanim snaga Republike Hrvatske…..Što se tiče političkih stavova koje gospođa Predsjednica iznosi – oni su slika i prilika biračkog tijela koje ju je izabralo….Dijelovi Crkve, kao i tokom II svjetskog rata, otvoreno „simpatizira“ NDH, a vrh Katoličke crkve „glasnom šutnjom“ jasno o tome izražava svoj stav…..Sukladno odluci SABA RH naša udruga će odati počast žrtvama konc. logora Jasenovac bez predstavnika državnog vrha, i na taj način još jedan put državnom vrhu, domaćoj i međunarodnoj javnosti jasno dati do znanja da vladajuća politika u najmanju ruku, ne vodi zemlju u pravom smjeru – naprotiv!….

Kada je osnovana vaša Udruga i šta je, eventualno, bio neposredni povod njenom osnivanju?

BILIČIĆ: Udruga antifašističkih boraca i antifašista JUG Zagreb je pravna slijednica udruženja SUBNOR-a općina Grada Zagreba Trnje i Novi Zagreb, koji su djelovali kao općinske organizacije  SUBNOR-a do  4. Mjeseca 1992. godine, a od tada nastavlja djelovati  kao  Udruga unutar Saveza antifašističkih boraca  Republike Hrvatske ( SAB RH)  pod nazivom Udruga antifašističkih boraca Novi Zagreb i Udruga antifašističkih boraca Trnje Zagreb, da bi se u 2000. godini promijenilo ime u Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH).

Krajem 1998. god. sukladno novom zakonu udruga mijenja ime u UDRUGU ANTIFAŠISTIČKIH BORACA JUG ZAGREB, ( UABA JUG ZAGREB)  koje nosi i danas.

Kakva je nacionalna i starosna struktura vašeg članstva?

BILIČIĆ:Prosječna starosna dob članstva je cca. 70 godina, a zastupljeni su gotovo svi narodi i nacionalne manjine koje žive na području Zagreba.

Antifašizam je logičan odogovor njegovom antipodu – fašizmu ili, konkretnije – neofašizmu. Koliko je to zlo prenešeno iz prošloga stoljeća zahvatilo lokalni prostor na kojemu vi djelujete, te hrvatsko društvo u cjelini?

BILIČIĆ:Netko je izrekao rečenicu da rat izaziva najbolje i najgore u ljudima. Te devedesete su izgledale kao nastavak filma pauziranog 1945-te godine, kao da 50 godina zajedničkog života nije nikada postojalo. Bratoubilački rat, teritorijalne pretenzije, pljačka… zahvatilo je najviše dijelove Hrvatske koji su bili na direktnoj liniji sukoba velikosrpske i velikohrvatske politike, dok su u dijelovima Hrvatske bliže Sloveniji te pojave bile manje izražene. Zagreb je kao središte društveno-političkog života Hrvatske bio epicentar tih zbivanja.

A da li su neoustaštvo i neofašizam zahvatili i institucije vlasti u RH?

BILIČIĆ:Činjenica da smo članica Europske unije, koja kao svoj temelj baštini antifašizam, bitno utječe na to da se stranke i pojedinci koji veličaju i promiču neofašizam, u međunarodnom kontekstu to pokušavaju sakriti. U tom kontekstu, po mom mišljenju, glavni cilj neofašista danas je revizija povijesti kroz izjednačavanje NOB-a i NDH, te pokušaj prisvajanja Domovinskog rata tezama da je ustaški pozdrav „za dom spremni“ bio braniteljski, te samim tim da bi trebao postati legitiman za današnju upotrebu, što naravno nije istina. I ja sam sudionik Domovinskog rata, i činjenica je da nikada taj pozdrav nije bio u upotrebi u oružanim snaga Republike Hrvatske.

Nedavno je predsjednica Hrvatske boravila u Kraljevini Švedskoj i uoči njene posjete neki ugledni mediji te zemlje nisu bili baš blagonakloni prema njoj, usporedivši je sa Marine Le Pen. Hoćete li to prokomentirati?

Statsministern i möte med Kroatiens Marine Le Pen – Talade om migrationspolitiken

Da li i kakvu ulogu, eventualno, u reinkarnaciji ustaštva i fašizma u Hrvatskoj ima Katolička crkva?

BILIČIĆ:Dijelovi Crkve, kao i tokom II svjetskog rata, otvoreno „simpatizira“ NDH, a vrh Katoličke crkve „glasnom šutnjom“ jasno o tome izražava svoj stav. Rezultat takve politike, koja je po mom skromnom mišljenju suprotna onoj „ljubi bližnjeg svog“, ne doprinosi spriječavanju masovnog iseljavanja građana Hrvatske, naprotiv.

Kakvu povijest novijeg doba uče mladi Republike Hrvatske? Naime, da li je obrazovni sistem te zemlje koncipiran na reviziji novije povijesti?

BILIČIĆ:O tome najbolje govori struka, koja kroz nastavni predmet „Građanski odgoj“, te „Kurikularnu reformu“ pokušava ispravit negativne tendencije koje su ušle devedesetih.

Autor jednog znakovitog teksta Stjepan Šafran je napisao da “živimo u Andrićevoj sintagmi”, citiravši ga: “Dođu tako neka vremena kada pametni zašute, budale progovore, a fukare se obogate!” Budući da postojite kao takvi, vi iz Udruge ne šutite. Koji su oblici vaše borbe protiv fašizma?

BILIČIĆ:Pozitivna tekovina rata je mogućnost Udruge da javno djeluje, koja je ,naravno, u skladu sa ekonomskim mogućnostima i aktualnom političkim trendovima u društvu. Niti jedno od toga nam trenutno ne ide u prilog. Međutim, ne klonemo duhom, već i dalje njegujemo antifašističku tradiciju naroda hrvaske, te surađujemo sa svim udrugama u zemlji i inozemstvu koje djeluju na tom tragu.Siguran sam da će biti bolje, jer dobro uvijek pobijeđuje zlo, ljubav mržnju.

Da li surađujete sa udrugama istog opredjeljenja iz okruženja i u čemu se ogleda eventualna suradnja?

BILIČIĆ:Kao što sam u prethodnom pitanju rekao, surađujemo sa udrugama koje njeguju antifašističke tekovine, i to kroz međusobno posjećivanje, zajedničko obilježavanje velikih obljetnica i mjesta iz NOR-a i sl.

Idemo ususret 72. obljetnici proboja zatočenika iz logora Jasenovac.Da li ćete se pridružiti komemoraciji koju će organizirati hrvatski državni vrh?

BILIČIĆ:Sukladno odluci SABA RH naša udruga će odati počast žrtvama konc. logora Jasenovac bez predstavnika državnog vrha, i na taj način još jedan put državnom vrhu, domaćoj i međunarodnoj javnosti jasno dati do znanja da vladajuća politika u najmanju ruku, ne vodi zemlju u pravom smjeru – naprotiv!

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

BILIČIĆ:Hvala Vama – lijep pozdrav svim antifašistima ma gdje bili!!!

Smrt fašizmu – sloboda narodu!!

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (883)


Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s