Slobodanka Beba Kapičić, dipl. dramski umjetnik- glumica i kolumnista iz Beograda: DA SE PRIZNAJU SVI ZLOČINI ČINJENI U IME NARODA I DA SE PREDSEDNIK DRŽAVE IZVINI U NAŠE IME !

Posted: 8. Aprila 2017. in Intervjui

Davno nam je jedan od najpametnijih Srba, Desimir Tošić govorio da Srbija nije krug dvojke, zato je bilo to što je bilo!…..Da, ekstremisti su ovoga puta sišli na razinu podnošljivu čak i u civiziranijim državama, u Srbiji je to veliki pomak! Radikal sa kojim je Milošević plašio zapad, imao je u ono vreme veliku podršku, priča se da je čak pobedio Milana Milutinovića za predsednika Srbije  i da je uz debelu nadoknadu prepustio mesto njegovom kandidatu…..Luka Maksimović- Beli Preletačević je bio rešenje za one zgađene ponudom, koji verovatno ne bi ni izašli na izbore da na ovaj karikaturalan način, a u mnogo čemu istinit, nisu mogli da iskažu svojim glasovima protest protiv aktuelnih politikanata, a možda i mlade kojima je bio štosan japijevac u opancima!…..Isti taj Jeremić je po meni preambiciozan, “sposoban” po sadašnjim vrednosnim kriterijima u Srbiji a i šire, nacionalista za rad profitiranja, obrazovan… koji je zlorabio funkciju ministra da lobira po svetu kobajagi za ostanak već davno izgubljenog Kosova u Srbiji, a u stvari za svoje mesto na čelu UN! Pre neki dan  predata je i tužba za zlouptrebu i štetu od oko 6 miliona eura koju je naneo Srbiji! Za njega su glasali Tadićevi,možda i deo SPS,salonski nacionalisti,to je taj korpus koji je sa ostalim desničarima sveden na minimum!…..Sve su kampanje ovde prljave, ovde niko ne nudi program, sve se svodi ko će koga više oblatiti, izvlače se iz fioka selektivno razne protivnikove nepodobštine, fejk vesti kolaju socijalnim mrežama pa ko se na koju upeca. Medije svi redom zloupotrebljavaju kada su na vlasti zbog podaničkog i profiterskog mentaliteta vlasnika i urednika!…..Taj put prema EU treba da podrže svi koji su za to bez obzira kojoj stranci pripadaju kao i Briselski sporazum tj.konačno rešavanje statusa Kosova! Srbija je u veoma teškom položaju, kako ono kažu bremenita problemima, zato je potreban konsensuz a ne sitno politikantski klipovi!…..Da bi se Srbija menjala, mora se menjati sistematski, sasvim je svejedno ko je na vlasti po sistemu Sjaši Kurta da uzjaše Murta, ili interesnih zajednica koje se smenjuju…..

Ne znam ni ja koji mi je ovo po redu intervju sa Bebom Kapičić. Ali znam da kada god su se neke bitne stvari događale u Srbiji i kada sam tražio intervju, bila je susretljiva. Kao i u svim drugim prilikama, i ovoga puta je, po meni, u svojim stavovima bila, najkraće rečeno – sjajna!

Da li ste Vi očekivali pobjedu Vučića već u prvom krugu netom završenih predsjedničkih izbora u Srbiji i zašto je po Vama on ubjedljivo pobijedio?

KAPIČIĆ: Da, uprkos naivnima koji kao da ništa ne shvataju, koji ne poznaju Srbiju, koji projektuju ono što bi oni želeli, ostrašćenima a politički ne pismenim! Davno nam je jedan od najpametnijih Srba, Desimir Tošić govorio da Srbija nije krug dvojke, zato je bilo to što je bilo!

Kako komentirate realitvno dobar izborni rezultat Saše Jankovića?

KAPIČIĆ: Nezadovoljstvom opštim stanjem, podrškom Demokratske stranke i njihovom infrastukturom, apelom intelektualaca, to je otprilike to!

Jedan bivši radikal je pobijedio, a njegov ideološki otac ovoga puta je bio ispod 5%. Da li je loš izborni rezultat Vojislava Šešelja u izvjesnom smislu dobar znak za Srbiju i neko njeno sutra?

KAPIČIĆ: Da, ekstremisti su ovoga puta sišli na razinu podnošljivu čak i u civiziranijim državama, u Srbiji je to veliki pomak! Radikal sa kojim je Milošević plašio zapad, imao je u ono vreme veliku podršku, priča se da je čak pobedio Milana Milutinovića za predsednika Srbije  i da je uz debelu nadoknadu prepustio mesto njegovom kandidatu.

Kako biste komentirali treće mjesto po broju osvojenih glasova izvjesnog Luke Maksimovića, a kako loš izborni rezultat jednog Vuka Jeremića, naprimjer?

KAPIČIĆ: Luka Maksimović- Beli Preletačević je bio rešenje za one zgađene ponudom, koji verovatno ne bi ni izašli na izbore da na ovaj karikaturalan način, a u mnogo čemu istinit, nisu mogli da iskažu svojim glasovima protest protiv aktuelnih politikanata, a možda i mlade kojima je bio štosan japijevac u opancima!

Vuk Jeremić je posebna priča i odražava sve ono najgore što nam je priuštila “politika” Borisa Tadića: manipulaciju, nacionalizam, rehabilitaciju četnika, kopanje i traganje za moštima Čiča Draže, njihovog državnog sekretatra u ministarstvu pravde, mlađanog Homena po Adi, zgroženost EU njihovom reformom pravosuđa, ubistvom vojnika na Topčideru i isporukom haškog optuženika za najveći zločin na tlu Evrope posle Drgog svetskog rata – genocidom u Srebrenici, Mladića pri kraju mandata a bio je na par desetina km od Beograda, zloupotrebom položaja i pljačkom koje su činili mnogi njihovi kadrovi na svim nivoima, a imali su kao i aktuelni premijer\predsednik protiv koga protestvuju, celu Srbiju u svojim rukama, od lokala do predsednika!

Isti taj Jeremić je po meni preambiciozan, “sposoban” po sadašnjim vrednosnim kriterijima u Srbiji a i šire, nacionalista za rad profitiranja, obrazovan… koji je zlorabio funkciju ministra da lobira po svetu kobajagi za ostanak već davno izgubljenog Kosova u Srbiji, a u stvari za svoje mesto na čelu UN! Pre neki dan  predata je i tužba za zlouptrebu i štetu od oko 6 miliona eura koju je naneo Srbiji! Za njega su glasali Tadićevi,možda i deo SPS,salonski nacionalisti,to je taj korpus koji je sa ostalim desničarima sveden na minimum!

I Vučić i njegovi protukandidati govorili su da je kampanja bila prljava. Da li je bila i sa čije strane, eventualno?

KAPIČIĆ: Sve su kampanje ovde prljave, ovde niko ne nudi program, sve se svodi ko će koga više oblatiti, izvlače se iz fioka selektivno razne protivnikove nepodobštine, fejk vesti kolaju socijalnim mrežama pa ko se na koju upeca. Medije svi redom zloupotrebljavaju kada su na vlasti zbog podaničkog i profiterskog mentaliteta vlasnika i urednika!

Neki analitičari su neposredno po objavljivanju izbornih rezultata rekli da ubjedljiva pobjeda Vučića nije dobra za demokraciju u Srbiji. Šta Vi o tome mislite?

KAPIČIĆ: Ovde nema ni D od demokratije,  ko god je na vlasti, da biste bili koliko toliko demokratsko društvo prvo morate imati institucije, pravnu državu i onda korak po korak kretati se ka civiliziranom svetu! Tužno je da smo nekoliko decenija od uvođenja višepartijskog sistema, ako to podrazumevate pod demokratijom, prošli kroz izgubljene ratove koje Srbija “nije” vodila, pljačkašku privatizaciju, vladavinu “naših” dvanaest godina, koji su manje više preuzeli pelcer od bivših, štitili ratne zločince i isporučivali ih na silu kada su bili primorani, preuzeli ratne profitere, korisnike ludila devedesetih i piramidalnih banaka, pljačkaše penzionog fonda i da ne nabrajam!

Da li pobjedu Vučića možemo smatrati i kao znak da u Srbiji, na unutarnjem i vanjskom planu, neće biti promjena, odnosno da ta zemlja ide dosadašnjim kursom, bez obzira ko će od maja ove godine predvoditi Vladu?

KAPIČIĆ: Sada se posle izbora neke stvari ipak menjaju! Ako bi se pametno moć građana, pogotovu mladih koji ovih dana marširaju gradovima artikulisala, moglo bi doći do promena na unutrašnjem planu a možda ubrzalo i na spoljnom!

Bez obzira kakve su predsjedničke ovlasti, da li je realno očekivati da će Vučić, sada sa neke druge pozicije, kontrolirati i Vladu Srbije?

KAPIČIĆ: Logično da, kao i svi do sada!

Pred Srbijom su i neki konkretni izazovi koji se ne mogu više gurati pod tepih. Kako će, po Vašim procjenama, teći daljnji put Srbije prema EU, zatim kako će biti nastavljena priča o statusu Kosova i kada i kako će završiti? Posebno, da li žrtvovanje Nikolića a isturanje Vučića kao kandidata znači na neki način otklon od naginjanja ka Rusiji?

KAPIČIĆ: Taj put prema EU treba da podrže svi koji su za to bez obzira kojoj stranci pripadaju kao i Briselski sporazum tj.konačno rešavanje statusa Kosova! Srbija je u veoma teškom položaju, kako ono kažu bremenita problemima, zato je potreban konsensuz a ne sitno politikantski klipovi! Ja mislim, što ne znači da sam u pravu, da je eliminacija Nikolića ipak na neki način otklon od Rusije koja na ovim prostorima trenira svoju sitnošićarsku a prilično opasnu strogoću mešajući se na neprimeren način u unatrašnja pitanja država nastalih raspadom Jugoslavije! Crna Gora je odolela na herojski način, Titovo a sada Milovo NE Rusima  i ulazak u NATO, ubrzan put ka EU, zahvaljijući i Slavku Peroviću i Ranku Krivokapiću ( bez obzira na trenutno stanje njihovih stranaka i njihovih odnosa) je put kojim se ređe ide na Balkanu a ja se nadam da će tim putem krenuti konačno i Srbija!

Na kraju, Saša Janković je već u svojoj kampanji izrekao “najtežu srpsku reč” da je “počinjen genocid u Srebrenici” i vjerovatno platio cijenu za to nekim, ne presudnim, ali ipak procentima u izbornom rezultatu. Vučić to do sada nije učinio, niti ima naznaka da će učiniti. Da li je moguće ozbiljno govoriti o stabilizaciji odnosa u regionu, posebno između Srbije i BiH, bez iskrenog suočavanja s prošlošću?

KAPIČIĆ: Da, rekao je Janković pred kraj kampanje, govorili su to i Čanak i Čeda Jovanović, to se obično govori dok se ne zasedne u fotelju posle se sve razvodni, sa raznim isprikama! Znate šta ja više nikome nedam blanko podršku, tri decenije sam davala sada samo gledam rezultate, po principu “koga su zmije ujedale taj se i guštera boji”!  Kao što rekoh u prošlom odgovoru sve partije moraju izaći bez kalkulacija sa svojim stavovima i podrškom ko god bio na vlasti, putu koji vodi ka ozdravljenju Srbije i društvu Evropskih naroda! Ne,nije moguće. Bez suočavanja sa prošlošću nema budućnosti na Blakanu!

Srbijom danas demonstriraju neki novi klinci, da se ne bi činile greške i nepodobštine “naših”i studenata i politikanata, da bi otklonili sve one koji žele da ih upotrebe i zloupotrebe zarad svojih interesa, jer politička promena ovde je dosada bila po pravilu Sjaši Kurta da uzjaše Murta, moj predlog i apel koji bih rado prosledila njima punim nade, od nas potrošenih u tri decenije uzaludne borbe za njihovo bolje sutra je sledeći:

a.Zahtevati da se konačno srede birački spiskovi, koje nijedna vlast do sada nije uradila iz njima razumljivih razloga!

b.Da se otkriju tragovi novca izneti na Kipar od Miloševićevih biznismena i kod koga su završili! Koliko se sećam još je Karla Del Ponte rekla da je to vrlo lako pronaći a “naši” su se vraćali sa suprotnom pričom! Potom da se taj novac konfiskuje i da država preuzme sve firme koje su sa prvim milionom iz pljačkaške privatizacije zaradili! Deo novca da se prebaci u penzioni fond opljačkani i od njihovih i od naših da bi se ta izdavanja skinula sa bužeta! Da se ponište 24 sporne privatizacije i sve slične i da se ponovo transparentno i po zakonu privatizuju!

c.Da se priznaju svi zločini činjeni u ime naroda i da se predsednik države izvini u naše ime! Ta priča idemo u budućnost, ostavimo prošlost, ne pije vodu i kratkoročnog je dometa kao što se da videti svako malo kada je potrebno, što nije samo običaj ovde već u celom sada zvanom regionu, nacionalizam se obnavlja zarad kratkoročnih politikantskih koristi! Nema budućnosti bez suočavanja sa prošlošću na Balkanu večitom Buretu baruta!

d.Da se zabrani političko delovanje SPC i da se ne krši ustav po kome ona slovi za sekularnu državu a sada več bivši predsednik slavi pravoslavne praznike u Predsedništvu! Da se ukinu slave državnih institucija jer su to institucije svih građana! Da SPC plaća porez koji ide u budžet a ne u džepove bahatih popova!

e.Da se SANU ogradi od Memoranduma i svih tzv. akademika koji su huškali i doprineli stradanju svih naroda bivše Jugoslavije!

f.Da se ubrza reforma pravosuđa i uspostavljanje institucija!

Da bi se Srbija menjala, mora se menjati sistematski, sasvim je svejedno ko je na vlasti po sistemu Sjaši Kurta da uzjaše Murta, ili interesnih zajednica koje se smenjuju.

Bilo bi zanimljivo videti ko bi tada podržao proteste mladosti Srbije, a njene budućnosti neće biti ukoliko se ne istraje sa ovim zahtevima mirnim protestima, do njihovih ispunjenja !

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

KAPIČIĆ:Hvala i vama!

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (881)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s