Hafizu Senahidu Zajimoviću, direktoru Vakufske direkcije, u povodu njegovih javnih izjava i današnje banjalučke stvarnosti: IMATE LI ODGOVOR NA PROGON MRTVIH BANJALUČKIH BOŠNJAKA I AKTUELNI REGULACIONI PLAN KOJI KAŽE DA SE U HAREMU HADŽI BABINE DŽAMIJE NEĆE GRADITI NIKAKVA ŠKOLA, PA NI ZA BOŠNJAČKU DJECU, NEGO STAMBENO-POSLOVNI OBJEKTI ?

Posted: 2. Aprila 2017. in Intervjui

Poštovani gospodine Zajimoviću!

Nedugo nakon intervjua samnom kojeg smo imali decembra 2015. dali ste i intervju za bh. novinsku agenciju Patrija, kojeg prenosim u cjelosti. Nakon prenešenog intervjua slijede slike koje su danas stvarnost na lokalitetu harema hadži Babine džamije u Banja Luci i one same po sebi demantiraju neke Vaše tvrdnje iznešene u rečenom intervjuu i navode na logična pitanja koja ću Vam nakon tih svježih fotki javno postaviti. Prvo, evo šta ste prije više od godinu dana javno izjavili:

Direktor Vakufske direkcije u BiH Senaid Zajimović rekao je da će bošnjačka djeca uskoro dobiti vlastitu školu u Banja Luci, u naselju Hiseta, a Islamska zajednica na toj lokaciji i moderne poslovne prostore. Zajimović je u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria demantirao Banjalučane koji tvrde da ih je Islamska zajednica izdala. Nekoliko predstavnika Bošnjaka povratnika u Banja Luku tvrde da je IZ dozvolila da se na vakufskoj imovini pravi poslovna zgrada u kojoj će biti smještene kafane i noćni klubovi… Navodno da će i lokalno mezarje biti oskrnavljeno. – Naravno da se ne radi o tome i da te optužbe nisu opravdane – rekao je Zajimović, objašnjavajući da se na vakufskoj imovini na Hisetima neće praviti noćni klubovi i kafane već škola za bošnjačku djecu i stambeno-poslovna zgrada u kojoj će i Islamska zajednica imati prostorije. – Vakufska direkcija ušla je u poslovni dogovor sa jednim biznismenom iz Banja Luke. Mi ćemo dati zemljište, a on će na njemu sagraditi zgradu. U protuvrijednosti zemljišta, IZ će u novosagrađenoj zgradi dobiti i poslovne prostore. Također, investitor ima obavezu sagraditi i školu pored te zgrade koju će pohađati bošnjačka djeca, kako ne bi došli u situaciju kao što smo imali u Konjević Polju – objasnio je Zajimović. On je dodao da Vakufska direkcija želi iskoristiti svaki pedalj vakufskog zemljišta, koji je do sada bio neiskorišten. Na nekim parcelama Vakufska direkcija podiže zasade voća, dok na drugim, u saradnji sa partnerima, gradi društveno-korisne objekte, piše, Patrija Preneseno sa BIR.

A sada, evo slika:

Izvadak iz Regulacionog plana grada Banja Luke – MZ Kočićev Vijenac (po nama – Hiseta) sa obrazovnim centrom na lokalitetu harema Hadži Babine džamije (plavom bojom), te dvije zgrade sa strana (crvenom bojom)

                Maketa najavljenje škole sa prethodne slike – arhitektonskim žargonom rečeno P+1 (prizemlje + 1 sprat/kat)

Izvadak današnjeg (izmijenjenog) Regulacionog plana grada Banja Luke – MZ Kočićev Vijenac (po nama – Hiseta) za lokalitet harem Hadži Babine džamije gdje nema obrazovnog centra i gdje je naznačeno P+4, što znači da će se graditi samo stambeno-poslovni objekat (opet plavom bojom)

Evidentno poravnat dio harema (od prije desetak dana) kada su polomljeni brojni nišani, da bi se gradio objekat naznačen u Regulacionom planu plavom bojom sa prethodne slike i na kostima banjalučkih Bošnjaka

Evo sada nužnih pitanja, gospodine Zajimoviću:

1.Da li ste, u povodu davanja suglasnosti za prodaju tog vakufskog zemljišta, strogo insistirali da se u skladu sa svjetovnim i islamskim zakonskim propisima, izvrši prethodna ekshumacija posmrtnih ostataka merhuma/umrlih te da se ne skrnave njihovi nišani/nadgrobni spomenici?

2. Da li ste pitali za njihovu ekshumaciju te barbarsko rušenje njihovih nišana žive članove njihovih potomaka, kojih ima, naprimjer, i u mojoj kući?

3. S obzirom na do sada viđeno (naprimjer sa posljednje slike), imate li odgovor na evidentan progon sada mrtvih banjalučkih Bošnjaka?

4. Da li ste, u momentu davanja suglasnosti za prodaju tog zemljišta-harema, znali da će neko zatražiti izmjenu Regulacionog plana te umjesto obrazovnog centra, uz dvije, graditi i treću stambeno-poslovnu zgradu?

5. Ako niste znali, kako onda komentirate današnji izgled tog dijela Regulacionog plana i hoćete li spriječiti gradnju stambeno-poslovnog objekta i uvjetovati da se ipak gradi obrazovni centar, odnosno “škola za bošnjačku djecu”, kako ste javno izjavili u priloženom intervjuu?

6. S obzirom na onakvu Vašu izjavu da će se graditi škola “za bošnjačku djecu”, s jedne strane, te ovo što vidimo na izvatku iz aktuelnog Regulacionog plana, jeste li svjesni da ste obmanuli javnost?  

Smatram da je dovoljno ovih nekoliko pitanja, jer su krucijalna u ovoj fazi ove priče. Mogao bih zapinjati i za to da se kupac-novi vlasnik te parcele u međuvremenu utalio/uortačio sa jednim Pantelijom Damjanovićem, a o dotičnom ne mogu govoriti jer ga ne poznajem, ali ako Vas zanima, a treba da zanima, pitajte novinara Slobodana Vaskovića pa će ova priča na kraju postati više nego jeziva i ledit će do boli krv u žilama.

Gospodine Zajimoviću!

Veliki grijeh prema mrtvim banjalučkim Bošnjacima je već učinjen a na tom  tom dijelu gdje njihove kosti još uvijek počivaju, kao što se vidi iz priloga, umjesto nišana poklopit će ih temelji i ploča ne najavljene “škole za bošnjačku djecu”, nego jednog stambeno-poslovnog objekta. Oni koji participarju u ovim morbidnim rabotama, kao i oni koji su dali tapiju za tako nešto, uključujući, naravno, i Vas, treba da odgovaraju i na Onom i na Ovom svijetu. Za Onaj svijet zna se ko je nadležan, a za Ovaj, lično sam zainteresiran za procesuiranje odgovornih jer, kao što rekoh, ima potomaka onih, o čijim kostima se radi i čiji su nišani polomljeni, i u mojoj kući.

Bedrudin GUŠIĆ


 

 

 

komentara
  1. damir kaže:

    daj boze da hoce odgovarati na ovom prolaznom svjeti.ali tesko u takvoj polu DRZAVI,GDJESU JOS TI IZDJNICI LICEMJERI NA VLASTI.ISTO TAKO I U IZ NEMA TUJ BOGOBOJAZNI VJERNIKA,I TOJE SAMO VELIKA FORMA,KOJA SLIJEDI SEKTASE KAO I ONU FETVU SUFIJE GULENA ZGRABI UZMI GDJE STIGNES.TAKO DASUNTIOPERISANI OD ISLAMA I ISLAM JE CIST OD TOGA……..CITAJ…KONTAJ I GLEDAJ….OBICNI COVJEK GOVORI NEPRICA NEKI UCENJAK SA BRADOM PA DA KAZU EVOGA VEHAB NEUZUBILLAH..SKNTACES DA NEPISEM KOGA POTVARAJU. TI MAFIJASI DA SAMO SEBE ZASTITE I DA NAROD MISLI KAKOSU ONI PRAVI A OVI NISU KOJISU POSTENOI. TAKO DA JE ZANJIHA SIGURNA SAMO ONA DOLI AHIRETSKA PRAVDA I KAZNA SIGURNA.I GARANTOVANE JER NEMOGU POTPLATITI NITI POBJECI KAO NI MELEKU SMRTI…………..https://www.facebook.com/upoznaj.iz/videos/1724614257769861/

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s