U povodu vizionarsko-historijske izjave srbijanskog predsjedničkog kandidata Saše Jankovića da “se u Srebrenici desio genocid”: SRPSKI WILLY BRANDT

Posted: 1. Aprila 2017. in Intervjui
Eto, desilo se i to: predsjednički kanditat na sutrašnjim izborima u Srbiji je u jednoj emisiji, koju sam uživo gledao, izustio jednu od najtežih teza u ovakvoj Srbiji da “se u Srebrenici desio genocid” te da “po presudi MSP-a Srbija nije odgovorna za njegovo počinjenje, ali je odgovorna što ga nije spriječila…” Od jula 1995. pa do danas nijedan predsjednički kandidat u toj zemlji nije u sklopu svoje predizborne kampanje dao takvu izjavu. Vrijedna je pamćenja, poštovanja i divljenja jer je u ovom trenutku i u onakvoj Srbiji jednostavno avangardna. Treba li podsjećati da nijedna institucija Republike Srbije, dakle Vlada, Narodna skupština i Predsjednik, već od jula 1995. do danas ne prihvata validne presude Haškog tribunala koje su svojim izrekama potvrdile da se desio genocid u Srebrenici, niti im išta znače rezolucije parlamenata velikog broja zemalja – članica UN o tom genocidu. Taj stav su do sada imali i svi predsjednički kandidati u povodu svih izbora u Srbiji, od Miloševića na ovamo, dakle svi do Saše Jankovića.
 
Taj časni čovjek, vizionar i političar koji treba da je prototip političara ili državnika u budućnosti, ne samo u Srbiji, nego i šire, je svjestan da je ovom izjavom u startu prihvatio da će ga koštati hiljada i hiljada sutrašnjih glasova, odnosno da je u ime vizije i jedinog ispravnog puta ka stabilizaciji odnosa u zemljama zapadnog Balkana, svjesno, unaprijed prihvatio gubitničku poziciju na izborima, jer još uvijek apsolutna većina srpskih ušiju nije spremna da čuje istinu o genocidu u Srebrenici, odnosno da je izvuče ispod nekog prašnjavog tepiha. No, morat će je kad-tad izvući, prije svega radi samih sebe, žrtava genocida i okruženja inače, pa je i u tom kontekstu izjava Saše Jankovića vizionarska. U ovakvoj, crveno-crnoj Srbiji, kada se istina i katarza guraju pod tepih, a laž po Gedžinom receptu i definiciji jedna od bitnih komponenti tamošnje politike i javnog diskursa, Saša Janković djeluje kao neki srpski Willy Brandt.
 
Bedrudin GUŠIĆ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s