Munevera Avdić, predsjednica Udruženja porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba “Vrbanja” u Kotor-Varoši: U INSTITUCIJAMA I NA JAVNIM MJESTIMA NE SMIJE SE GOVORITI O STRADANJU BOŠNJAKA

Posted: 26. Marta 2017. in Intervjui

Organizacija porodica šehida zarobljenih i nestalih osoba opštine Kotor Varoš neformalno je formirana 1993. god., a 1995. godine registrovani smo od kada i pravno djelujemo…..U periodu od 11. juna 1992. godine kada je počela agresija na Kotor- Varoš pa do 03.11.1992. godine na području Kotor Varoši stradalo je oko 600 stotina građana nesrpske nacionalnosti i to 500 Bošnjaka i 100 Hrvata, a još je nepoznata sudbina za 249 Bošnjaka i  30 Hrvata…..Mi smo posrednici između porodica i institucija, kako u tom segmentu tako u ostvarivanju prava preživjelih članova porodica poginulih i nestalih Kotorvarošana. Insistirali smo na provjeri informacija koje su do nas dolazile o postojanju logora u kojem se članovi naših porodica navodno vode pod drugim imenima, što se nakon određenog perioda pokazalo kao dezinformacija. Svaku informaciju o potencijalnoj lokaciji pojedinačnih ili masovnih grobnica proslijedimo instituciji koja je nadležna za provjeru i insistiramo na provjeri radi otklanjanja svake sumnje…..Da, poznata je sudbina Berbića i Bilića i na izrečene presude svoje negodovanje smo iznijeli putem saopštenja za javnost.Odmah po njihovom uhićenju obratili smo se jednoj od porodica ponudili svoju pomoć u borbi za zaštitu prava, međutim rečeno nam je da mi ništa ne poduzimamo jer imaju advokati koji ih brane i tim Kotorvarošana koji im pomažu…..

Kada je formirano vaše Udruženje i koliko članova broji?

AVDIĆ:Organizacija porodica šehida zarobljenih i nestalih osoba opštine Kotor Varoš neformalno je formirana 1993. god., a 1995. godine registrovani smo od kada i pravno djelujemo.

Koliko je u vremenu 1992-1995. stradalo Bošnjaka a koliko Hrvata – civila na području opštine Kotor Varoš? Koliki broj i jednih se smatra nestalim?

AVDIĆ:U periodu od 11. juna 1992. godine kada je počela agresija na Kotor- Varoš pa do 03.11.1992. godine na području Kotor Varoši stradalo je oko 600 stotina građana nesrpske nacionalnosti i to 500 Bošnjaka i 100 Hrvata, a još je nepoznata sudbina za 249 Bošnjaka i  30 Hrvata. Dodatno, tokom rata u odbrani BiH kotorvaroški Bošnjaci učestvovali su i u drugim područjima posebno na  teriroriji Srednjobosanskog i Zeničko –dobojskog kantona, kada ih je poginulo 46, a ukopani su u 7 mezarja na području Federacije.

Kojim manifestacijama se sjećate svojih stradalih, odnosno nestalih sugrađana?

AVDIĆ: Obilježavanjem godišnjica stradanja, održavanjem javnih tribina, održavanjem okruglih stolova, obilježavanjem Međunarodnog dana nestalih osoba 30. augusta te Memorijalni marš mira „Tihi hod za veliku bol“.

Posebno bih istakla javne i masovne događaje:

– 21.august- obilježavanje stradanja na lokalitetu Korićanskih stijena(DNK-a pokazali da su na tom lokalitetu stradali i  Kotorvarošani;

-30.august Međunarodni dan nestalih osoba;

-Memoroijalni Marš mira “Tihi hod za veliku bol“ i centralna manifestacija;

Ispraćaj učesnika MM je 01. novembra u jutarnjim satima sa polaskom iz Karaule – Općina Travnik,doček 03. novembra u Večićima – Opština Kotor Varoš, a nakon toga je Centralna manifestacija uz prigodan program.

Šta ste do sada činili i šta činite da se sazna istina o nestalim, odnosno da se pronađu njihovi ostaci, ako nisu više živi?

AVDIĆ: Ovdje želim istaći da su za pronalazak nestalih osoba nadležne institucije,a mi kao organizacija pravnog karaktera  iz nevladinog sektora vršimo pritisak da se ubrza proces traženja nestalih osoba. Mi smo posrednici između porodica i institucija, kako u tom segmentu tako u ostvarivanju prava preživjelih članova porodica poginulih i nestalih Kotorvarošana. Insistirali smo na provjeri informacija koje su do nas dolazile o postojanju logora u kojem se članovi naših porodica navodno vode pod drugim imenima, što se nakon određenog perioda pokazalo kao dezinformacija. Svaku informaciju o potencijalnoj lokaciji pojedinačnih ili masovnih grobnica proslijedimo instituciji koja je nadležna za provjeru i insistiramo na provjeri radi otklanjanja svake sumnje. Prilikom svakog obraćanja javnosti apelujemo na one koji imaju bilo kakvu informaciju o osobama koje se vode kao nestale da istu proslijede javno ili anonimno. Tražimo da se ubrza procesuiranje osumnjičenih za ratne zločine a zločinci adekvatno kazne. Tražimo da se otvore vojne, policijske i administrativne arhive lokalnih vlasti iz ratnog perioda.

S kim se sve borite za saznanja o nestalim, odnosno ko vam daje podršku a ko vam stoji na putu utvrđivanja istine, odnosno da pronađete nestale ili pak njihove ostatke?

AVDIĆ: Otežava nam:

-složenost i mnogo nivoa vlasti u FBiH te prebacivanje odgovornosti s jednih na druge te iako okupljamo i predstavljamo problematiku porodica šehida i nestalih osoba bez obzira da li su vojnog ili civilnog statusa, nemamo budžetsko finansiranje ni za pokriće osnovnih troškova (komunikacija, kanc,materijal,putni troškovi za neophodne sastanke… i sl.) ;

-sve manje zainteresovanih međunarodnih aktera za rješavanje posljedica ratnih sukoba u BiH pa i po pitanju sudbine nestalih osoba;

-protok vremena, zatiranje tragova i sve manje informacija o potencijalnim lokacijama pojedinačnih i masovnih grobnica kao i izumiranje svjedoka.

Pomažuće djeluju:

-dovoljan broj aktivnih članova spremnih na volonterski rad samo da se održi kontinuitet rada i djelovanja Organizacije i da se širi glas o stradanju kotorvaroških Bošnjaka.

-imamo razumijevanje od strane lokalne zajednice koja je prepoznala složenost problema.

Da li je neko iz Vaše porodice stradao, odnosno nestao u vremenu 1992-1995?

AVDIĆ: Da, moj muž je stradao 25. 06. 1992. god., četiri amidžića i još mnogo rodbine.

Da li Vam je poznata sudbina Ćamila Berbića i Sulejmana Bilića iz Večića? Da li ste se ikome obraćali u cilju zaštite njihovih prava, odnosno ukazivali na činjenicu da su im određene drakonske zatvorske kazne?

AVDIĆ: Da, poznata je sudbina Berbića i Bilića i na izrečene presude svoje negodovanje smo iznijeli putem saopštenja za javnost.Odmah po njihovom uhićenju obratili smo se jednoj od porodica ponudili svoju pomoć u borbi za zaštitu prava, međutim rečeno nam je da mi ništa ne poduzimamo jer imaju advokati koji ih brane i tim Kotorvarošana koji im pomažu.

Koliko Bošnjaka trenutno živi na području opštine Kotor Varoš i kakav je njihov položaj? Ima li diskriminacije i po kojem osnovu, eventualno?

AVDIĆ: Broj i procenat teško je reći. Uglavnom u svakom mjestu ima povratnika Bošnjaka. Diskriminacija se ogleda u nemogućnostima zapošljavanja u opštinskim sektorima i javnim institucijama, u izučavanju nacionalne grupe predmeta u obrazovanju. U institucijama i na javnim mjestima ne smije se govoriti o stradanju Bošnjaka a kamo li pitati za nestale osobe.

Ovih dana sam čuo za jedan, naprosto nevjerovatan podatak: da je u opštini Kotor Varoš najmanja stopa nezaposlenosti u BiH. Znači li to da su i svi radno sposobni Bošnjaci u toj opštini zaposleni?

AVDIĆ:Što se tiče zapošljavanja Bošnjaka na području Kotor Varoša, najveći broj ih zaposleno u tvornicama obuće kojih ima nekoliko,bez obzira što su završili fakultete i stekli zvanje za razne profesije.

Na kraju, znamo za probleme obrazovanja bošnjačke djece u Vrbanjcima. Da li je tako i u drugim dijelovima opštine Kotor Varoš?

                                                                Zgrada Osnovne škole u Vrbanjcima

AVDIĆ: Da,samo što su malobrojni i oni pohađaju nastavu u školama i po programu RS.

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

AVDIĆ:

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (878)


 

komentara
  1. damir kaže:

    JA ZASTOSMO SE BORILI.KAD JE I NASTAVA PO NJIHOVOM PROGRAMU RS. ZASTOOOOOO

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s