dr. Miloš Popović, istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku: NAJVIŠE PRISTALICA ZADRŽAVANJA KOSOVA U SASTAVU SRBIJE UPOTREBOM VOJNE SILE JE MEĐU MLADIMA – OD 18 DO 29 GODINA

Posted: 16. Marta 2017. in Intervjui

Postavili smo pitanje da li su građani za članstvo u NATO i rezultati su sledeći. Gotovo dve trećine ispitanika (64%) je protiv dok je skoro svaki deseti za (9%). U odnosu na naše istraživanje iz 2013. broj pristalica i protivnika je opao a povećao se broj neopredeljenih. Najveće pristalice članstva u NATO su među glasačima LDP/LSV/SDS, više od polovine…..Manje od polovine građana je za članstvo u EU, tačnije 43%, a protiv je 37%. U poslednjih 7 godina razlika nije bila tako mala…..Kada smo pitali građane da li podržavaju upotrebu vojne sile da bi se Kosovo zadržalo u sastavu Srbije i 74% je odgovorilo da ne podržava. Najviše pristalica oružane borbe je među mladima 18-29 (više od jedne trećine)…..

Da li ste vršili istraživanje na temu eventualnog pristupanja Srbije NATO paktu i kakvi su eventualni rezultati istih?

Postavili smo pitanje da li su građani za članstvo u NATO i rezultati su sledeći. Gotovo dve trećine ispitanika (64%) je protiv dok je skoro svaki deseti za (9%). U odnosu na naše istraživanje iz 2013. broj pristalica i protivnika je opao a povećao se broj neopredeljenih. Najveće pristalice članstva u NATO su među glasačima LDP/LSV/SDS, više od polovine.

 http://bezbednost.org/Sve-publikacije/6483/Stavovi-gradjana-o-spoljnoj-politici-Srbije.shtml  

Koliki je procenat građana Srbije danas za pristupanje EU i kakva je njihova starosna i socijalna struktura?

Manje od polovine građana je za članstvo u EU, tačnije 43%, a protiv je 37%. U poslednjih 7 godina razlika nije bila tako mala. Najviše pristalica je među visoko obrazovanim i ispitianicima starosti 30-39 godina kao i među seoskim stanovništvom, dok su najveći protivnici mladi 18-29 godina i ispitanici bez obrazovanja. Žene su više za članstvo nego muškarci.

Jeste li vršili istraživanja na temu približavanja Srbije Rusiji, umjesto EU, i kakvi su eventualni rezultati?

Pitali smo građane kako bi glasali na referendumu o članstvu u Evroazijskj uniji, političko-ekonomskom savezu pod vođstvom Rusije, i jedna trećina bi glasala ”za” dok gotovo polovina (46%) ne bi izašla na referendum.

A da li ste istražili javno mnijenje o statusu Kosova? Koliko građana ga smatra još uvijek dijelom Srbije a koliko definitivno izgubljenim za Srbiju?

Nismo postavili takvo pitanje.

Kakva je situacija sa javnim mnenjem po pitanju borbe za vraćanje Kosova u sastav Srbije, de facto? Naime, koji procenat je za vraćanje mirnim putem a koji eventualno ratnim sredstvima? Kakva je starosna i socijalna struktura ovih drugih, eventualno?

Kada smo pitali građane da li podržavaju upotrebu vojne sile da bi se Kosovo zadržalo u sastavu Srbije i 74% je odgovorilo da ne podržava. Najviše pristalica oružane borbe je među mladima 18-29 (više od jedne trećine).

http://bezbednost.org/Sve-publikacije/6461/Stavovi-gradjana-o-bezbednosti-Srbije-i-dijalogu.shtml

Kakvu percepciju građani Srbije imaju u odnosu na partizane, s jedne strane, te četnike, s druge, u Drugom svjetskom ratu? Da li su svoj stav zasnovali na informacijama iz medija, kroz obrazovanje, na osnovu teza pojedinih političara i političkih stranaka i sl.?

Nismo postavili ovo pitanje.

A kako percipiraju ratove s početka 90-tih: kao oslobodilačke, osvajačke… dobijene, izgubljene i sl.?

Nismo postavili ovo pitanje.

Posebno, kakav je stav srbijanskog društva prema genocidu u Srebrenici? Koliko građana Srbije ga naziva genocidom a koliko nekim drugim imenom, odnosno osporava da je počinjen genocid?

Nismo postavili ovo pitanje.

Na kraju, da li ste ispitivali javno mnenje o nekom budućem statusu bh. entiteta Republika Srpska: da li i koliki broj građana taj bh. entitet eventualno vidi u nekoj budućnosti dijelom Srbije? Ima li onih koji smatraju da bi to bila kompenzacija za Kosovo?

Nismo postavili ovo pitanje, ali ćemo razmisliti o predlogu za naredno istraživanje.

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (875)


Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s