Nakon političke odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu o odbijanju našeg Zahtjeva za reviziju presude, poruka političarima iz genociteta: NE LIKUJTE, I PO PRESUDI IZ 2007. POSTOJI OSNOV ZA UKIDANJE Rs-a

Posted: 9. Marta 2017. in Intervjui

Nikad brže u povijesti sudova u svijetu se nije reagiralo na neki podnesak kao što se desilo danas u slučaju Zahtjeva BiH za reviziju presude od 26. februara 2007. kojeg je MCJ u Hagu odbio. Odmah se postavljaju neka logična pitanja, sama po sebi:

1. Otkud tolika žurba?
 
2. Zašto je taj isti Sud pisao trojici članova Predsjedništva, također u rekordnom roku, znajući unaprijed da će dobiti samo jedan potvrdan odgovor?
 
3. Koje i čije političke opcije stoje iza sudija tog Suda pa da se opredijeli za ovakvu sramotnu, političku opciju umjesto da se bavi pravom i pravdom?
 
4. Zašto tom Sudu nije bilo stalo do utvrđivanja istine, bazirane na novim dokazima, kada je riječ o sudjelovanju optužene Srbije za genocid počinjen u BiH?
 
5. Kakvu poruku ovom sramnom odlukom taj Sud šalje, prije svega žrtvama genocida u BiH, te budućim potencijalnim počiniteljima genocida u svijetu?
 
Moglo bi se ovdje postaviti još puno ovakvih ili sličnih pitanja, ali zaustavio bih se na ovih nekoliko koja ad hoc postavih i kako bih se fokusirao na bh. stvarnost danas i sustra.
 
Ivaniću i ostala bratijo, nemate razloga za likovanje jer ste morbidni negatori sudski utvrđenog genocida u BiH i jer se i na osnovu Presude iz 2007. pravno može ukinuti Rs
 
Mladen Ivanić, Igor Crnadak, Mile Dodik, Dragan Čavić i svi drugi u genocitetu likuju zbog ovakve odluke MCJ-a. Ovaj prvi čak to smatra nekim uspjehom u svojoj političkoj karijeri. Ogavno je to, Mladene Ivaniću! Ti se hvališ nekom mrvicom političkih poena za koje misliš da si ih ubrao, a istovremeno si po ne znam koji put pao kao čovjek i političar koji se suprostavio da se pravnim putem dokaže istina i zadovolji kakva takva pravda za hiljade žrtava genocida kojeg su četnici s obje strane Drine počinili nad Bošnjacima i djelimično nad Hrvatima BiH. Kao takav ući ćeš na velika vrata na smetljište historije BiH, regiona pa i šire, jer si između pravde i katarze na jednoj strani te srbovanja i kupovanja jeftinih političkih poena, na drugoj, izabrao ovo drugo. Ama nemaš čak niti jednog političkog razloga da likuješ, ni ti ni ostala bulumenta iz šumske jer ni današnjom odlukom MCJ-a, ma koliko ona jeste politička, a ne pravna, nije rečeno da genocida nad Bošnjacima Srebrenice, za koji su odgovorne insitucije Rs-a te Srbija koja ga nije spriječila, nije bilo. A pošto ga je bilo, onda se pravno može raditi na ukidanju onoga što je nastalo na genocidu. Znajte, i ti, Mladene Ivaniću i svi drugi koji ste se ispriječili pravdi i koji danas likujete, da R BiH ima dovoljno patriota, kako u zemlji tako i izvan nje, koji će se boriti za taj jedini ispravan cilj u ovom trenutku i ovoj situaciji. Vjerovatno će potrajati, ali od tog cilja mi odustati nećemo i taj ćemo amanet prenositi na naša buduća pokoljenja.
 
Poruka nekim tzv. opozicionim liderima iz Sarajeva
 
Možda sam posljednji koji bi branio lik i djelo Bakira Izetbegovića, što sam valjda javno i dokazao. Ali, slušajući poruke Radončića, Suljagića i nekih drugih kako nakon ovoga Bakir Izetbegović treba podnijeti ostavku na sve državne i stranačke funkcije, utroba mi se prevrnula u meni. Zašto je on odgovoran? Pokušao je ono što je bilo do njega. Zar je on kriv što je MCJ donio političku odluku a ne pravnu? Zašto ne traže ostavke Ivanića i Čovića koji su se na najprljaviji način, koristeći svoje državničke pozicije, suprostavili pravdi? Zar taj isti Radončić nije bio u Vijećnici 23. februara o.g. i slušao elaboraciju našeg pravnog tima o svrsishodnosti Zahtjeva i njegovom pravnom utemeljenju? Zašto tada nije bio protiv podnošenja Zahtjeva? I, konačno, kako bi ti isti političari koji traže odgovornost Izetbegovića za ovakav ishod  po našem Zahtjevu reagirali da se nije išlo sa podnošenjem Zahtjeva? Ko je uopće imao pravo ne ići dalje u proces, odnosno reći tako nešto žrtvama i cijelom narodu koji je pretrpio genocid. Stoga, bajni kritizeri poteza Izetbegovića ne politizirajte i ne manipulirajte sa osjećajima brojnih žrtava na dnevnoj osnovi. Ujedinite se svi u jedan probosansko-hercegovački front i zajednički tražite ukidanje Rs-a, jer za tako nešto itekako ima osnova u Presudi iz 2007. 
 
Šuti i ti, Čoviću
 
I, na kraju, taj Čović također uzima sebi za pravo da pametuje, a znano je da je znatno  doprinjeo ovoj situaciji. Stoga, Dragane Čoviću, pošto si se svrstao uz Ivanića u konkretnom slučaju, ne pokazujući nimalo empatije ni prema hrvatskim žrtvama srpske agresije i genocida u BiH, šuti i ne dijeli lekcije nikome. Ti ćeš, kao i Ivanić, ući u historiju kao čovjek i političar koji je kalkulirao sa osjećajima žrtava genocida čak i iz vlastitog naroda, zarad nekih jeftinih političkih poena ili ko zna još kakvih prljavih interesa.
 
Bedrudin GUŠIĆ
DODATAK

Povodom onemogućavanja predstavnika države Bosne i Hercegovine da podnese zahtijev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju na našu državu, član Predsjedništva BPS-a, Semir Halilović je u svojoj poruci žrtvama genocida i ratnih zločina u BiH poručio da što prije pokrenu pravnu proceduru i tuže članove PRedsjedništva BiH, Mladena Ivanića i Dragana Čovića, zbog onemogućavanja žrtava da traže pravdu i dobiju presudu, ma kakva ona bila.

S obzirom da su brojnim presudama u predmetima vođenim pred Tribunalom u Den Haagu dokazana krivična djela genocida, ratnih zločina, udruženog zločinačkog poduhvata i sl. odlukom Ivanića i Čovića da onemoguće žrtvama da traže pravdu o dobiju ma kakvu presudu po njihovim traženjima, oni su spriječili žrtve genocida i drugih najtežih oblika zločina da dobiju satisfakciju za preživljene strahote zbog čega, smatra Halilović, žrtve genocida i ratnih zločina iz BiH trebaju podnijeti tužbu protiv Ivanića i Čovića nadležnom tužilaštvu u Bosni i Hercegovini.

Semir Halilović
Član Predsjedništva BPS-a

komentara
 1. Odlična reakcija. Hvala Bedro! Da, ne postoji brži sud na svijetu od toga u koga smo se uzdali… Tako brzo ne rade ni prijeki, ad hoc sudovi. Oba suda – i Tribunal i ovaj koji sudi državama su – politički sudovi. Četnici su dizali galamu na te sudove po onoj narodnoj “da se Vlasi ne dosjete.” To su njihovi sudovi, naravno uz pomoć i zaleđinu koju im osiguravaju krstaši. Oni ne ele muslimane u Europi, oni ne žele državu Bosnu. Takve poruke su nam janso stigle ovih dana i od Lajčaka i od Mogherini.

  Ne bi ICJ dosudio ni genocid ni u Srebrenici da Tribunal nije izrekao presude pojedincima za genocid. Uostalom, ICJ se i pozvao na te presude. Za Sarajevo, logore, progone, urbicid – nabrajao je sve tačku po tačku što potpada pod kažnjivo djelo po Konvenciji o prečavanju i kažnjavanju genoida, a onda izvodio suprotan zaključak – kako to nije bio genocid. Z te sudove genocida nije bilo ni u Banjoj Luci. Ito tako je Tribunal nabrajao zlodjela Karadžića, da bi ga za sada oslobodio odgovornosti za genocid u Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu…

  Šta reći – pa ni jedan bosanski sud nije izrekao presudu nikome za genocid. Zar Ustavni sud ili kako se već zove – nije oslobodio krivce – četnike – varvare – za ruđenje banjalućkih, pa tako i ostalih džamija!

  Što se tiče Bakira, važi ono što je za njega, a i za Softića rekao nekako u isto vrijeme lani prof. Boyle. Obojica su sabotirala proces. Obojica nisu radili poslove na vakat.

  Nisam od prvog dana vjerovao u iskrene namjere B. Izetbegovića. Njegova politička praksa očuvanja genocidne RS izjavama da je ni jedan pametan Bošnjake neće ukiniti i da je Rs neupitna, u koliziji su sa zahtjevom za revizijom.

  Njegovo dovođenje četničkog vojvode Vučića u Srebrenicu, ona teška blamaža svih nas, a posebno žrtava – stavljanjem na četnička junačka Cvijeta Srebrenici, nakon miniranja UN-ove rezolucije o genocidu, u suprotnosti su sa Zahtjevom za revizijom. Mamljenje četničkih vojvoda u Sarajevo, na mjesto njihova zločina, također je u koliziji sa Revizijom.

  Zna li iako šta je bio cilj revizije? Ništa, osim proglašenja Srbije za učesnika u genocodu. I to ne Srbije koja je stala iza genocida, nego, pazi sad – samo Miloševićevog režima. kao da se Vučićev i Nikoličev režim uopće razloku od Miloževićevog koji je plebiscitarno podržala čitava Srbija Ni govora o ukidanju RS, ni govora o plaćanju ratne odštete… Potreban je dijalog – što bi rekao pravoslavni hodža Kavazović baš prije dva dana – jer genocid počinili “pojedinci i grupice.” Kao da je s nebesa pao, a ne da je i sam borac ARBiH i kao da se nije borio protiv četničke gamadi, već samo protiv “pojedinaca i i grupica!” Kao da mu je neko išeareto šta će “Sud” reći i šta nam je, po srpskoj i hodžinskoj, sda-ovskoj direktivi raditi – voditi dijalog na ravnopravnoj osnovim sa ubojicama, pljačkašima, razbojnicima, teroristima, siledžijama, bvarvarima, neznabošcima, miriti se, praštati, kao da ništa nije bilo – do slijedećeg genocida kojeg će počiniti “pojedinci i grupice” kako bi tj hodža rekao. Bolje bi mu bilo da se dohvati Mushafa, tamo sve lijepo piše, tamo su Božje naredbe kada je u pitanju odnos muslimana prema neprijateljima.

  Međutim, nije ni do sudova ni njihovih odluka, ni do Radončića, Izetbegpvića, Čovića, Kavazovića.

  Do nas je!

  Mi moramo jasno i glasno reći da RS ne može opstati i moramo udarnički i složno raditi da ona zaista i nestane.

  Ako RS opstaje, mi nestajemo.

  To je prosta logoka.

  RS je nagacija i Bošnjaka i RBiH.

  Dok se ne osvijestimo, biće po onoj narodnoj – Kadija te tuži, kadija ti sudi.

  To jeste – četnik te ubija, a ako mu se nekako otmeš, ne dozvoljava tužiti ga, pa i kada nevoljko tužiš – on određuje hoće li biti sudanije, i to po hitnom postupku.

 2. damir kaže:

  ZALOSNO A UPRAVUSI DONAS I NASI TI KUKAVICKI A I IDAJNICKI VODJA.PA ONAJ RADONCIC JE IZDAJNIK I KRADLJIVAC A ONAJ SULJAGIC JE TOLKI BJEDNIK I I GLUPAN DAJE NEOPISIVO,UPRAVO ON I RADONCIC,SU SAMO SPREMNI I SMIJU NA SVOJE ILI SAMI PROTIV SEBE,LICNO SAM IJA KO I BEDRO STO KAZE ZELUDACMI SE POCO PREVRCATI I SRCE ME ZABOLI .KAD ONAKO VIDIM ONOG SULJAGICA KAD SE DERO ONAKO LJUTO KO CETNIK,I PRICO DACE SE OBRACUNATI S ONIM VJERNICIMA STOJE SIPA UHAPSILA MEDJU KOJIMA JE BIO I ONAJ ZLATNI LJILJAN HAFIZ DERVISEVIC KOJI GAJE I BRANIO,DOK JE KAO BALO JOS IZASO IZ SREBRENICA A ONAJ LICEMJER RADONCIC SE KRIO U BIROVU U TOPLOJ SOBI.I ONJE SADA DOBAR FIN DEMOKRATA NEZNA NI KOJE NISTAJE KAKVAMUJE VJERA.I PLUS KRADE ZASTOBI ISO U ZATVOR U UREDJENIM DRZAVAMA.I ONJE DOBAR AL NEVALJAJU BRANIOCI JOS AKO IMAJU BRADU I TAKO UCENI KAO I HAFIZ DERVISEVIC ILI DR,ZIJAD LJAKIC BRANIOC BORAC ARMIJE BIH.KAO PEJZIC MAGISTAR.I DRUGI ONISU KAO RADIKALNI I KAO I TERORIST,I KAO I OPASNI LJUDI KOJI ZELE DRUGIMA I LOSIM DOBRO A MOZDA SAMO CETNICIMA NEZELI I JOS SU PUNO BOLJI LJUDI OD TI SVIJU ZA OBICNI POSTENI NAROD.I PODUCVAJU VJERI,ONI SU ZA TE NEKE SULJAGICE GORI I OPASNIJE SOJE JOS ZALOSNIJE.ILI KAKO SE VOLE DOVARATI NEZNAM VISE KOME ZAPADU ILI SAMO RADE USLUGU USTASAMA NAJ VISE JER ONI MRZE INJIHA IZ DNA DUSE VISE I OD SRBA,E TOMI NEJDE UGLAVU I NEMOGU NIKAKO PRIHVATITI A NI RAZUMITI NEZNAM STABI URADIO I KADABI POCO RAT JABI MOZDA NJIHA UHVATIO I GONIO PRAVO PRED CETNIKE,KOJI SU TO TOKMACI TOJE NEOPISIVO NERAZUMIJEM KAKO MOZE TAKO BITI NA VELIKOJ FUNKCIJI A NEZNATI GORE NEGO NAJ OBICNIJI COVJEK I NEKONTATI SITUACIJU DA RADI BAS ZATE KOJISUMU SVE POBILI I PROTJERALI INJEGA I SUTRACE GA OPET PROTJERATI ILI MUCITI AKO POCNE KAKV RAT ILI BELAJ.KAKO TO NEOSJECAJU I NEUCE NISTI IZ ISTORIJE.TOJE NEOBJASNJIVO.DALIJE TO KAZNA BOZIJA.TOMIJE ZABRIGU JEDIN OSTALO.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s