Draganu Čoviću, srpskom članu Predsjedništva iz F BiH, s puno razloga – otvoreno: JESI LI ČUO ZA BRIŠEVO I U IME KOGA SI IM HALALIO ?

Posted: 1. Marta 2017. in Intervjui

dragancovic_0Dragane Čoviću!

Puno je onih sa političke scene BiH, okolice i međunarodne zajednice koji u posljednje vrijeme sipaju sol na nikad zaliječene rane žrtava velikosrpske agresije i genocida u BiH. Neki od njih su već dobili javne depeše, a ostalo je mnogo vas koji niste i sada je red došao na tebe. Kada bi se rangiralo ko je najžešći i najrigidniji u posipanju te soli, po mojim skromnim kriterijima ti bi bio na neslavnom prvom mjestu. Zato ti sada javno i pišem.

Ti predstavljaš velikosrpski projekt u BiH, a ne bh. Hrvate

Da se mi ne lažemo, Dragane Čoviću, tvoje morbidno svrstavanje na stranu onih koji su bili i jesu protiv korišćenja pravnog lijeka naše zemlje po Presudi iz 2007., odnosno protiv prava žrtava velikosrpske agresije i genocida da traže ovozemaljsku pravdu, nedvojbeno potvrđuju najmanje dvije stvari:

1. Da si političar koji verbalno predstavlja bh. Hrvate, a suštinski još uvijek živući velikosrpski projekt u BiH i

2. Da nemaš, kao ni Vučić, Nikolić, Dodik, Ivanić, Govedarica i sva bulumenta političara iz genociteta, ama baš nimalo empatije prema desetinama hiljada onih koji su nevini stradali od četničkog metka, granate ili kame, a među njima je bilo i mnogo Hrvata, doduše ne hercegovačkih.

Evo, da te podsjetim:

Jesi li čuo za Briševo kod Prijedora?

brisevo-spisak-ubijenih-1992

Dakle, 24. i 25. jula 1992. godine je u selu Briševu kod Prijedora ubijeno 68 katolika, koji su inače činili većinu stanovnika tog sela. U Prijedoru je istog tog ljeta mučki ubijen, sa roditeljima, meni poznati svećenik Tomislav Matanović. Jesi li ikad čuo za taj zločin nad Matanovićem i jesi li čuo za Briševo? Znano je da si bezbroj puta pohodio svoga kolegu u razbijanju BiH Milorada Dodika u Banja Luci i sada te pitam: jesi li ikad otišao u taj Prijedor i u to Briševo? Zašto te ovo pitam? Pa zato što znam da nisi jer ti je do njih kao do lanjskog snijega, što potvrđuje i tvoje protivljenje reviziji Presude kao i borba za III entitet koji ne bi obuhvatao ni Posavinu, ni Banja Luku, ni Prijedor ni Briševo kod Prijedora, odnosno područja gdje je itekako bilo Hrvata, a u nekima od njih su bili dominantni (Posavina).

Tvoja ratna prošlost

Dragane Čoviću!

Tvoju ratnu prošlost opterećuju kazivanja logoraša Bošnjaka iz Heliodroma da si u svojstvu direktora “Sokola” ne jednom tražio od upravnika tog konc-logora 40 robova (bošnjačkih zatočenika) da kulače u krugu Tvornice za račun tvoga ćeifa i na uštrb njihovog ponosa i dostojanstva. Aferim! Na tome bi ti pozavidjeli i Hitlerovi izvođači radova u njegovim logorima. Da, bilo je to u vrijeme života fantomske “HR Herceg-Bosne”, koja je, kako ovih dana reče časni fra PetarJeleč, velikosrpski projekt i koju ti i danas prizivaš, ne samo obilježavanjem njenog rođendana, nego i institucionalno. I onda, kada se kockice slože, jasno je ko bijeli dan zašto i dan-danas pušeš u velikosrpska jedra i zašto te smatram srpskim članom Predsjedništva iz F BiH. Ne bih ovdje spekulirao o tvome nekadašnjem nacionalnom izjašnjavanju na kojeg si imao pravo, kao ni o nekim glasinama da si kršten u pravoslavnoj crkvi, što je također bilo pravo tvojih roditelja tada. Ne, ne bih ulazio u to jer bi bilo previše nisko, niti ima potrebe za tim jer sam svoje tvrdnje o tvome srbovanju u Predsjedništvu BiH i na političkoj sceni naše zemlje dovoljno argumentirao.

Ma kako se MCJ odredio po našoj Apelaciji, ni ti ni oni iz genociteta nemate razloga da likujete, naprotiv

Treba imati zaista dobru probavu pa odslušati tvoje svakodnevne fraze da je predaja Aplikacije za reviziju Presude “velika politička greška”, da “ovo nije pravni proces, nego prvorazredni politički…” i tako dalje, i sve u tom ogavnom smjeru. Govoriš jezikom onih iz Banja Luke i onih iz Beograda, što znači da ste u istom prljavom projektu bježanja od istine i pravde za sve žrtve velikosrpske agresije i genocida i da BiH, ovakva kakva je, treba biti predstavljena svijetu kao nemoguća pa je treba dodatno podijeliti do – konačnog nestanka. U tom kolu igraš, Dragane Čoviću, sve drugo je farsa i obmana svih građana BiH, uključujući i bh. Hrvate, ma šta oni ili dio njih mislili o tome. Sada imamo na stolu prvi, neuobičajeno brz potez MCJ-a kroz ona tri odvojena pisma vama, članovima Predsjedništva. Ti i Ivanić ćete se odrediti na isti način, a onaj treći član drugačije od vas, po analogiji stvari. Kako će Sud reagirati na vaša različita pojašnjenja, ne zna se, kao što se ne zna da li će i kako to ići kao proces kod rečenog Suda, te kakav će epilog na kraju biti. Ali, kakav god bude, pa makar ovaj pokušaj predstavnika bh. žrtava završio pravnim neuspjehom za aplikanta, ti i tebi slični nemate ama baš nikakvog razloga da likujete i to proglasite nekom svojom političkom ili bilo kakvom drugom pobjedom.

Ti nemaš pogotovo razloga za tako nešto jer nisi bio u onome što je ostalo od Briševa i ne znaš, ili se praviš da ne znaš, šta se desilo tamošnjim katoličkim civilima od četničke kame koji zločin, kao i druge nad katolicima diljem BiH, bi ti najradije pod tepih. A da ne govorimo o tvome ledenom licu kada govoriš protiv podnošenja Aplikacije, bez i zehre empatije prema žrtvama.

brisevo                                                                       Briševo, danas

A kada slijedeći put dođeš u moju Banja Luku kod tvoj subrata po razbijanju Bosne, pokupi ono malo tamošnjih katolika što ih je ostalo u tom gradu i povedi ih u svoju vilu na Barama kod Mostara, pokraj Radobolje koja, doduše, nije “namjeravala” baš tuda teći.Vidjet ćeš, svi će serbez stati u nju, vjeruj mi. A ti onda skontaj hoće li taj detalj svjedočiti o veličini tvoje vile ili broju katolika koji žive danas u Banja Luci, ili o obadvoma.

Tako stoje stvari, druže srpski članu Predsjedništva iz Federacije BiH.

Bedrudin GUŠIĆ

bg-26-12-2016-1

 

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s