Gradonačelnik Bostona g. Martin Walsh sinoć u Islamic Society Boston Cultural Center-u prisustvovao “Forumu imigrantsko-izbjegličke zajednice”: BOSTON, PONOSNI GRAD IMIGRANATA, NASUPROT TRUMPOVOM DISKRIMINATORSKOM UKAZU

Posted: 25. Februara 2017. in Intervjui
walsh-banner
Sinoć je u Islamic Society Boston Cultural Center-u (ISBCC), odnosno najvećoj džamiji u regiji New England (šest država na sjeveroistoku SAD: Vermont, New Hampshire, Massachusetts, Maine, Rhode Island i Connecticut) održan “Forum imigrantsko-izblegličke zajednice” ovoga grada i njegove šire okoline. Istom je prisustvovao i gradonačelnik Bostona, gospodin Martin Walsh – Demokrat, sa suradnicima.
isbcc-1
Forum je započeo nakon klanjanja jacije namaza učenjem jednog ajeta iz Kur'ana časnoga i koji je svojim sadržajem tretirao upravo muhadžire/izbjeglice,
sam_4477
a prigodnu uvodnu besjedu je održao šejh Yasir Fahmy. Dotični je, između ostalog, potcrtao svoje prijateljstvo sa gradonačelnikom Walsh-om i česte službene kontakte. Šejh je ispred ISBCC-a zahvalio bostonskom gradonačelniku na dosadašnjim naporima da zaštiti pripadnike ovdašnje muslimanske imigrantske zajednice i na potpunom razumijevanju koje kontinuirano iskazuje za njih.
sam_4479
Obratilo se i nekoliko imigranata, ne samo muslimana, navodeći svoja iskustva življenja u ovom gradu – oazi slobode i demokracije, kao i problem koje njima ili članovima njihovih familija čini Trumpov selektivni ukaz o zabrani ulaska u SAD iz sedam dominantno muslimanskih zemalja.
 
I onda, kao šlager večeri, za govornicu je izišao gradonačelnik Walsh, isti onaj za kojeg sam nedavno na ovom istom mjestu napisao da je plačući pozvao  migrante koji imaju problema sa ukazom aktuelnog američkog predsjednika, da se skrase, ako treba, u njegov office.
sam_4482
Najprije je prisutnima nazvao selam/mir, a onda, između ostalog, podsjetio da je on dijete irskih imigranata – katolik, da itekako razumije motive imigriranja ljudi iz svih dijelova svijeta, različitih etničkih pripadnosti i vjerskih i svjetonazorskih opredjeljenja u ovu zemlju, da je 25% građana Bostona rođeno u ovom gradu, 43% populacije pripada drugoj generaciji imigranata a 75% prvoj, da bi na kraju poentirao: “BOSTON JE GRAD IMIGRANATA”! Rekao je da su vrata njegovog office-a , kao i njegovih suradnika, otvorena za imigrante koji imaju neki problem. Posebno se veoma kritički osvrnuo na imigransku politiku Donalda Trumpa rekavši da nije sam koji joj se protivi jer su na istoj strani  kao i on i gradonačelnici mnogih drugih velikih američkih gradova poput New Yorka, Los Angelesa, San Francisca, Chicaga, Seattle-a i još nekih. Rekao je da i Republikanci i Demokrati trebaju sjesti u Kongresu i Senatu i hladnih glava naći sveobuhvatno rješenje u sferi imigrantske politike umjesto ovakvih traljavih i diskriminatorskih ad hoc poteza američkog predsjednika. Nije štedio Trumpa ni generalno rekavši da “zemlju vodi u negativnom smjeru…”
Na kraju su uslijedila brojna pitanja prisutnih na koja je gradonačelnik Walsh strpljivo i konstruktivno odgovarao.
sam_4473
 
Sve u svemu bila je ovo veoma korisna tribina kojoj je pečat dao gradonačelnik ovog grada na kojeg, u odnosu na aktuelnu politiku Bijele kuće, kao i inače, itekako treba biti ponosan. Baš kao što treba biti ponosan i na ovog mladog čovjeka, prije svega humanistu pa onda političara, koji tri godine obnaša funkciju gradonačelnika.
Bedrudin GUŠIĆ
bg-26-12-2016-1
Evo još nekih fotki:
sam_4467
————————————————————————————————————————————————
sam_4468——————————————————————————————————————————————————
sam_4469——————————————————————————————————————————————————-
sam_4470—————————————————————————————————————————————————
sam_4471
———————————————————————————————————————————————-
sam_4472———————————————————————————————————————————————————
sam_4474————————————————————————————————————————————————–
sam_4475
komentara
  1. damir kaže:

    etoti bedurine vidis sad kakoje puno finije i rahatnije doci i u te mesdzide iz arapski drzava.i sanjima klanjati kakoi je ispravno nego sa nasim bih hodzama novotarima,kao stoje i naj Banjalucanin udbas.a iti kojisu kao ion ti tamo neki asimi,koji jos optuzuju kao neke vehabije a isto iti rade,i slijede izvorni islam poslanikov sunet. pa neka kazu tim,koji je uceniji odnjiha sviju zajedno.sejhu,a stose tice trapma,jagase nebojim jer jabi i volio da on hoce nesto pokusati pa da tek onda ujedini umet Muahammeda salallahu alejhi we sellem.ijabi iso u saudijsku arabiju sutra neka samo otvore vrati,razumijesli.bogobojazan covjek nema sta izgubiti na ovom ionako prolazno dunjaluku.zato se mormobojati samo Allaha i nikog vise..mahsuz selam,iz snijezne kanade.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s