Na vijest da nas je napustio naš vrli sugrađanin, poznati šahovski velemajstor Enver Bukić: I ON JE ITEKAKO ZADUŽIO BANJA LUKU I BiH

Posted: 22. Februara 2017. in Intervjui
enver-bukicIz Ljubljane je danas stigla tužna vijest: Enver Bukić, poznati banjalučki i bh. šahovski velemajstor, napustio je ovaj svijet u 80. godini života, nakon duge i teške bolesti. Izgubio je naš Enver posljednju bitku za ovozemaljski život. Budući da sam ga lično poznavao, ostat će mi upamćen kao čovjek sa blagom naravi te odmjerenim i otmjenim držanjem. Potječe iz poznate banjalučke familije Bukić čiji korjeni u našem gradu datiraju još iz vremena od prije 300 godina.
Za širu banjalučku, bh. i ex-yu javnost njegovo ime i prezime se veže za svijet šaha u kojem je postao poznat ne samo u bivšoj SFRJ, nego i u Evropi i svijetu. Iz njegovog osebujnog šahovskog opusa izdvajam najvažnije momente: da je 1964. godine stekao titulu internacionalnog majstora, a 1976. titulu šahovskog velemajstora FIDE, pa je po tome ušao u anale kao prvi Bošnjak sa tom titulom, a drugi u Banja Luci (nakon Milana Vukića); 1963. godine je bio član studentske reprezentacije Jugoslavije koja je na Olimpijadi u Budvi osvojila srebrnu medalju….
 
Dakle, Enver Bukić je zadužio Banja Luku jer je svojim uspjesima u toj drevnoj igri kojom se bavio tokom svoga života, doprinjeo da i Banja Luka bude prepoznatljiva u Evropi i svijetu.
 
Lično ću gajiti trajne uspomene na njegov blagi lik i mirnoću kojom je naprosto plijenio.
 
Neka njegova duša nađe svoj smiraj u lijepome Džennetu, a supruzi Veri te kćerkama Anesi i Darji želim puno strpljenja o ovim, za njih teškim trenucima.
 
Bedrudin GUŠIĆ
bg-26-12-2016-1

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s