Lars-Gunnaru Wigemarku, šefu delegacije EU-a i specijalnom predstavniku EU-a u BiH – ponovo, nakon njegove skandalozne izjave u Zagrebu da je “izmjena Izbornog zakona najvažniji budući politički proces u BiH”: UMJESTO KONSTRUKTIVNO, VI DJELUJETE DESTRUKTIVNO I RATNOHUŠKAČKI!

Posted: 21. Februara 2017. in Intervjui

wigemark

Gospodine Wigemark!

Nije prošlo više od nekoliko dana kako smo vam u paketu (vama i Jonathanu Moore-u) uputili pismo jer ste se najizravnije upleli u jedan politički i pravni proces koji se tiče jedne suverene evropske države i kada ste se drsko svrstali na stranu zemlje koja je počinila agresiju i genocid u BiH, ignorirajući pri tom pravo žrtava da legalim i legitimnim putem traže pravdu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu, a Vi učiniste još jedan antibosansko-hercegovački potez zanemarujući prethodni zbog kojeg smo Vam pisali. Evo, sada Vam ponovo pišemo jer ste zloupotrebili svoju oficijelnu misiju u povodu posjete Zagrebu koja se desila u ponedjeljak, 20. februara o.g., odnosno jer ste se jednom svojom izjavom opet drsko umiješali u unutarnje stvari suverene i međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine,  u njen ustavno-pravni poredak. Naime, prilikom susreta sa Božom Petrovim i Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora i predsjednikom Vlade RH, skandalozno ste izjavili:
“Izmjena Izbornog zakona je najvažniji budući politički proces u BiH”!!!
I tu ste izjavu dali u Hrvatskoj! U državi koja je počinila agresiju na našu zemlju i koja je zbog zločinačkog projekta kojem vodi i izmjena Izbornog zakona o kojoj vi govorite, dovela do najtežih ratnih zločina od II svjetskog rata počinjenih nad našim narodom od strane agresorske Hrvatske, potpomognute domaćim izdajnicima iz reda bosanskih katolika! Podsjećamo vas da je Hrvatska zbog tog zločinačkog projekta presuđena za udruženi zločinački poduhvat, u Haškom tribunalu! Sada se vi zalažete za oživljavanje i sprovođenje tog fašističkog zločinačkog poduhvata koji je počinjen tokom agresije Hrvatske na našu državu 1993-1994! Svojim zalaganjem za izmjenu Izbornog zakona podržavate taj fašizam koji neće odvesti zasigurno nigdje drugdje do u novo krvoproliće, koncentracione logore poput Dretelja, Heliodroma i ostalih fašističkih ustaških zločinačkih mučilišta, te u novo “etničko čišćenje”!

Mi takvu vašu izjavu, zapravo, tumačimo kao Vaše pristrasno i proizvoljno tumačenje posljednje Rezolucije Evropskog parlamenta o BiH iz koje iščitavamo da ste mislili na federalizaciju F BiH, odnosno da ste na fonu projekta sljedbenika fašističke ustaške politike Dragana Čovića i njegovih sponzora iz Zagreba o III entitetu, odnosno na daljnjem komadanju dijela BiH, a samim tim i BiH kao države. Otkud Vama pravo da se u to miješate?! Otkud Vam pravo da Vi procjenjujete šta je najvažniji politički proces u BiH?! Otkud ste se zalijepili baš za taj, koji ruši državu i koji se ne bi mogao realizirati mirnim sredstvima?! Otkud Vam pravo da, zapravo, prizivate rat u našoj zemlji?! Zar niste ništa naučili iz misije Vašeg zemljaka Carla Bildta koji će ostati upamćen kao prosrpski orijentiran visoki predstavnik UN u BiH?! Ili ste i Vi dio istog scenarija skrojenog u nekim mračnim evropskim centrima moći ranih 90-tih da su nečija krvna zrnca neprihvatljiva u nekoj ukupnoj evropskoj priči?! Da budemo jasniji, poslužit ćemo se tezom jednog bh. novinara i političara koja glasi: “Evropske vrijednosti završavaju tamo gdje započinje muslimanska većina…” Igrate li i Vi tu prljavu igru? 

A sada, da Vas mi argumentirano podsjetimo šta je najvažniji politički proces u BiH, kada se već hoćete da bavite time: UKINUTI REPUBLIKU SRPSKU na osnovu presude Međunarodnog suda pravde u Hagu iz 2007. po kojoj su vojska i policija RS odgovorne za počinjeni genocid u Srebrenici. Čak ni ova revizija koja se pokreće i protiv koje ste se izjasnili, bez obzira kakav joj ishod bio, nije neophodna za realizaciju po nama najvažnijeg političkog procesa u BiH, jer ona tretira Srbiju, a ne RS kojoj je već presuđeno u prvom stepenu, ali pored koje ta genocidna tvorevina nastavlja postojati! Zašto niste sačuvali Treći Rajh kad vam fašizam ne smeta?! Tu izmjenu Izbornog zakona za koju se zalažete, kao i federalizaciju, ponudite Hrvatskoj pa neka Dubrovačka Republika ponovo oživi, a Istrom neka upravljaju Talijani. Neka se Srbi, koje su odozgo protjerali nama tokom svoje ‘Oluje’, vrate natrag i neka im Hrvatska da Republiku Kninsku Krajinu! Vidite, za Hrvatsku takvo uređenje ima daleko više smisla nego za Bosnu i Hercegovinu koja u svojoj hiljadugodišnjoj historiji NIKAD nije bila podijeljena! Onim za šta se zalažete, želite nametnuti u našoj zemlji teror manjine nad većinom, jer su Bošnjaci većinski narod, a BiH je oduvijek bila njihova matična država! Kako ne znate, ili nećete da znate, našu historiju, podsjećamo vas da do druge polovine XIX vijeka u našoj državi nije bilo ni Srba ni Hrvata. Postojali su SAMO BOŠNJACI TRI VJEROISPOVJESTI. O tome postoje brojni autentični historijski dokumenti. A to jasno dokazuje da je BiH naša matična država. Mi smo uvijek bili otvoren i tolerantan narod koji je prihvatao i poštovao sve druge i drugačije. Tako smo pod okrilje naše države primili veliki broj sefardskih Jevreja koje su protjerali španjolski križari. Nikada nismo napali ni jednu od susjednih zemalja, ali je njihov fašizam i apetiti otimanja naše teritorije uvijek kroz historiju uz agresiju na našu zemlju nosili i genocid i najstrašnije zločine koje ni jedan zdrav ljudski um ne može zamisliti! Ovo što u kontinuitetu čine Srbija i Hrvatska sve do danas, nastavak je tih istih zločinačkih pohoda na nešto što nikad nije njihovo bilo.
Predlažemo vam da federalizaciju ponudite i svojoj zemlji, Švedskoj, kao i svim ostalim zemljama EU koje se zalažu za taj zločinački projekt koji sa sobom ultimativno nosi i teror manjine nad većinom a koji se već provodi u dijelovima naše zemlje u kojima su Bošnjaci i dio bh. katolika genocidom i “etničkim čišćenjem” pretvoreni u manjinu! Predlažemo vam da taj eksperiment ‘izmjene Izbornog zakona’ koji predlažete, sprovedete u vašoj zemlji, pa da na osnovu sopstvenog iskustva tek onda to nekome drugom predlažete. Rado ćemo tada saslušati sve vaše argumente ‘ZA’ i ‘PROTIV’ koje ćete nam moći izložiti na osnovu iskustva vaše zemlje! Budući da ste taj prijedlog istakli baš na tlu Republike Hrvatske, nije li to bila zgoda da ga baš tamošnjoj, hrvatskoj Vladi predložite kao model federalizacije, te da osiguraju federalne jedinice svakom od tamošnjih manjina – talijanskoj, bošnjačkoj, srpskoj…. Jer, ta se Vlada plaho brine o bosanskim katolicima svojatajući ih kao Hrvate, dok ne brine o problemima u vlastitoj avliji. Ako neko želi nas Bosance – Bošnjake podučavati šta je dobro za nas, neka taj model prvo primijeni kod svoje kuće! Odbacujemo s gnušanjem Vašu izjavu po kojoj ćete Vi – to jeste EU, reagirati. Svjedoci smo vaših pogubnih “reagiranja” na svršene činove genocida i združenog zločinačkog pothvata. Stoga, dalje ruke od Bosne!” Vi stvarate treći entitet, a onda izjavljujete kako bi “reagirali” na stvaranje toga – da Vas podsjetimo – na zločinu utemeljenog  entiteta. Vi možete skakati sebi u trbuh koliko god hoćete puta, ali pri tome nama nećete zabadati prst u oko niti jednom!
U svakom slučaju, svojom ste pristrasnošću dokazali da podržavate zločinačke projekte koji su doveli do uništenja bošnjačkog naroda i svih građana lojalnih državi BiH, te je stoga najbolje da se Vi i takvi kao Vi što prije odmaknete od BiH, čak i fizički, jer ne činite joj dobro, kako njoj tako ni njenim lojalnim građanima. Naprotiv, Vi samo pušete u jedra retrogradnim političkim i ideološkim projektima kao što su neofašizam i neonacizam jer na njima počiva Rs a počivala je i “HR Herceg-Bosna” čije institucionalno uskrsnuće  i Vi prizivate sa pozicija na kojima se nalazite. Stoga,Vi ste, gospodine Wigemark, persona non grata u našoj zemlji.
 
U ime Grupe “Zahtjev za povratak u život Ustava RBiH” koja broji oko 65.000 čanova


1. mr sci. Dženana DELIĆ, profesor Poslovnih studija i prava (u penziji) izbjeglica iz Travnika, živi u Velikoj Britaniji

2. dipl. oec. Bedrudin GUŠIĆ, slobodni novinar i publicist, prognanik iz Banja Luke, Boston, USA

3. Ibrahim Halilović, slobodni novinar i publicist iz Varcar Vakufa/Mrkonjić Grada, trenutno živi u Winsdoru, Kanada

4. Anto TOMIĆ direktor NVO Građanski monitoring, preživio logore Keraterm, Omarska i Trnopolje,(rođen Banja Luci, živio u Ljubiji, radio u rudniku Omarska, sada u Hamburgu, Njemačka)

5. dipl. iur. Nihad FILIPOVIĆ, slobodni novinar i publicist, Bosanac, Krajišnik, oćeran…(naš Nihad insistira da ga se ovako predstavi)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s