Dr. Dejan Vuk Stanković, politički analitičar iz Beograda: POBEDA VUČIĆA U PRVOM KRUGU NE BI BILA VELIKO IZNENAĐENJE….

Posted: 20. Februara 2017. in Intervjui

dvsBudući da Nikolić ne pobeđuje sigurno, SNS je odlučila da kandidovanjem Vučića izbegne za nju, nepovoljan ishod, tačnije htela je da smanji rizik u novom izbornom nadmetanju…..Nikolić je kao predsednik bio politički bezbojan i bled, iako je više poštovao Ustav od Tadića….. Ostanak na vlasti je posledica, a ne uzrok ovog Vučićevog poduhvata. Naime, pozicija premijera mu mnogo više odgovora sa stanovišta koncentracije moći i njenog praktičnog pokazivanja nego što je pozicija predsednika države, koja je u najvećem broju slučaja, sudeći po ovlašćenjima,  protokolarna….. Recimo, ne ulazim u ispravnost tih odluka, ali predsednik SAD Donald Tramp je za jedan mesec napravio više u domenu svoje prepoznatljivosti nego Nikolić za pet celih godina….. Priča o Vučićevoj diktaturi je spoj usiljenog opozicionog medijskog narativa koji je propagandno koncipiran i činjenice da se dugo u Srbiji nije pojavio neki lider koji je toliko politički dominantan…..Sumnjam da bi u EU integracijama Srbija napredovala da je reč o autokratskoj i izrazito nedemokratskoj državi.Viši stepen nacionalizma i sklonosti ka autokratiji, imate, npr u Poljskoj i Mađarskoj nego u Srbiji…..Integracije traju predugo i napreduju frustrirajuće sporo, nema dobiti za običnog čoveka, a EU, tačnije mnoge zemlje članice šalju poruku nedobrodošlice novim članovima. Ako se EU u skorije vreme ne reformiše, nemam utisak da će ta tema uopšte biti važna u Srbiji, posebno ne kao što je to bio slučaj pre desetak godina. Polako, ali sigurno, EU gubi privlačnu moć za stanovništvo u zemlji……Nema raspoloženja za rat, ali Kosovo se većinski doživljava kao deo Srbije. To jeste jedan od paradoksa u stavovima građana Srbije koji je utoliko veći ako se uzme u obzir okolnost da javnost nepodeljeno podržava normalizaciju odnosa koju aktuelna vlast sprovodi putem Briselskih pregovora. Po pitanju Kosova, javno mnjenje osciluje između nemogućeg, imagininarnog i ponajmnje relanog…..

Jučer (14. februara 2017.) je Predsjedništvo Srpske napredne stranke (SNS)  donijelo jednoglasnu odluku da njihov kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima bude Aleksandar Vučić. Da li se, po Vama, ta odluka mogla očekivati?

STANKOVIĆ: Mogla se očekivati odluka da Vučić bude predsednički kandidat iz prostog razloga što je najpopularniji političar u zemlji. Pitanje kanidature za predsedničke izbore je pitanje izgleda kandidata da pobedi na izborima.To nije pitanje o vašim zaslugama za stranku, niti pitanje želje koje neko ima. Posebno je važno naglasiti da u Srbiji predsednički izbori predstavljaju ugaoni kamen političkog legitimiteta neke političke opcije i zbog toga su jako važni. Isto tako, eventualni poraz znači i kraj neke političke garniture.Iskustvo iz 2000., pobeda Koštunice nad Miloševićem i iskustvo 2012., pobeda Nikolića nad Tadićem, pokazuju da je inicijalni i odlučujući korak u smeni vlasti bila pobeda opozicije nad vlasću. Budući da Nikolić ne pobeđuje sigurno, SNS je odlučila da kandidovanjem Vučića izbegne za nju, nepovoljan ishod, tačnije htela je da smanji rizik u novom izbornom nadmetanju.

Šta je, zapravo, bio glavni motiv naprednjaka da daju prednost Vučiću, a ne Nikoliću?

dejan-vuk-stankovicSTANKOVIĆ:Motiv je čisto politički, real politički i tiče se odnosa moći u Srbiji. SNS putem Vučićeve kandidature može lakše i jednostavnije da pobedi nego što bi bio slučaj sa Nikolićem. Uz to, Nikolić je pet godina bio udaljen od stranke, živeo je van stranačkog života i značajno se udaljio od kontakta sa biračima i strankom. Treće, Nikolić je bio bled predsednik sa ponekim nacionalističkim istupom, koji nije imao neki naročit domet, čak i u u pogledu kompromitovanja Vučićeve želje da vodi fer regionalnu politiku.Nikolić je kao predsednik bio politički bezbojan i bled, iako je više poštovao Ustav od Tadića.

Da li su ovakvoj odluci “kumovali” i neki vanjski faktori, makar indirektno?

STANKOVIĆ:Ne bih isključio, ali ne mislim da su bili od od odlučujućeg uticaja. Svet i Evropa generelano, imaju prečih briga i važnijih problema od pitanja predsedničkih izbora u Srbiji. Nisu devedesete, nema ratova, deo ex-YU prostora je u EU i NATO-u, a  svet je i drugačiji, komplikovaniji, bremenit drugačijim izazovima. Ipak, nekog određenog uticaja, kao što je jasno da bi Nikolić bio “ruskiji” kandidat Vučića ili bilo kog drugog kandidata.

A koji bi, s druge strane, mogli biti Vučićevi motivi da se kandidira za funkciju Predsjednika iako nije ni prepolovio mandat predsjednika Vlade? Ima li u tome i želje da se što duže zadrži na vlasti, kako neki analitičari ovih dana tvrde? 

STANKOVIĆ: Pre svega, Vučić želi još jednu potvrdu ispravnosti svoje politike. Potrebna mu je još jedna pobeda jer je skoro u svemu osporavan. Ostanak na vlasti je posledica, a ne uzrok ovog Vučićevog poduhvata. Naime, pozicija premijera mu mnogo više odgovora sa stanovišta koncentracije moći i njenog praktičnog pokazivanja nego što je pozicija predsednika države, koja je u najvećem broju slučaja, sudeći po ovlašćenjima,  protokolarna.

Međutim, dok se čeka odluka GO SNS (u međuvremenu je donešena, op. B.G.)stižu vijesti da je Nikolić odlučio da se kandidira, iako nema podršku naprednjaka. Kako to komentirate?

STANKOVIĆ: Nikolićeva kandidatura u ovom trenutku nije aposlutno izvesna. Ako se kandiduje, doživeće, najverovatnije politički brodolom. Nema stranku, ni medije, ni podršku relevantnih stranaka. Dakle, nijedan parametar političke borbe nije na njegovoj strani. Ne može stranku brzo ni stvoriti. Uz to, čitav mandat je bio predsednik bez politike, bledo je podržavao Vučića i njegovu Vladu i nije uradio ništa prepoznatljivo. Recimo, ne ulazim u ispravnost tih odluka, ali predsednik SAD Donald Tramp je za jedan mesec napravio više u domenu svoje prepoznatljivosti nego Nikolić za pet celih godina.

Vučić se, kao što znamo, založio za raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora koje je prošle godine ubjedljivo dobio. Sada, ide u utrku za mjesto predsjednika Srbije, a još mu itekako traje mandat predsjednika Vlade. Ovo me neodoljivo podsjeća na slučaj sa Putinom i Erdoganom u Rusiji, odnosno Turskoj. Kako Vi to komentirate?

STANKOVIĆ: Vučić je politički taktičar, lider koji dosta dobro razume izazove i zaplete u složenim odnosima medija i političkog, pre svega, stranačkog života. Iako Vučićeve političke protivnike njega  podseća na dvojicu lidera, Vučićeva politika je daleko od Erdogana i Putina. Srbija je manje represivno političko društvo od Rusije i Turske. Nema, npr. zabrane Twittera i drugih socijalnih mreža. Ne zabranjuju se mediji, ne hapse novinari, nema masovnih otpuštanja iz državne i javne službe, kao što je to bio slučaj u Turskoj, posle neuspelog državnog udara prošlog leta. Ne hapse se nvo aktivisti kao što to radi ruska policija, niti, čak u aluziji možete Vučića da okrivite za bilo kakav oblik ekstremne političke agresije, kao što su ubistva, hapšenja i zatvranja političkih protivnika. Priča o Vučićevoj diktaturi je spoj usiljenog opozicionog medijskog narativa koji je propagandno koncipiran i činjenice da se dugo u Srbiji nije pojavio neki lider koji je toliko politički dominantan.

Hoće li se ovi predsjednički izbori u Srbiji završiti već u prvom krugu?

STANKOVIĆ: Nije isključeno kao opcija, ali videćemo kako će se odvijati kampanja. Pobeda Vučića u prvom krugu ne bi bila veliko iznenađenje u uslovima velikog broja opozionih kandidata koji su po prirodi stvari antagonizovani i visokog stepena podrške koji Vučić ima.

Postoji li onda opasnost da se koncentracija vlasti u Srbiji nađe u rukama jednog čovjeka? Da li bi to bio neki oblik autokracije?

Sdvs-1TANKOVIĆ: Predsednička funcija ne nosi vlast. Mesto premijera po Ustavu dodeljuje više vlasti. Pobeda na predsedničkim izborima je potvrda demokratskog legitimiteta vaše politike, jer jedino je predsedničko mesto, mesto koje se direktno bira od strane građana. Značaj pobede nije u sticanju vlasti, već u njenoj legitiamciji. Drugo, ne zaboravite da Srbija trenutno otvara poglavlja 23 i 24 u procesu pridruživanja EU. Ova poglavlja bave se vladavinom prava,a članica je Saveta Evrope od  2003 godine. Sumnjam da bi u EU integracijama Srbija napredovala da je reč o autokratskoj i izrazito nedemokratskoj državi.Viši stepen nacionalizma i sklonosti ka autokratiji, imate, npr u Poljskoj i Mađarskoj nego u Srbiji.

Da li su vršena skora istraživanja na temu puta Srbije ka EU? Koliko građana te zemlje jeste za taj put, odnosno koliko njih nije?

STANKOVIĆ:Dolazi do pada podrške. Podrška članstvu u EU je oko 50 posto, postotak gore, postotak dole. Značajno slabije nego pre desetak godina. Integracije traju predugo i napreduju frustrirajuće sporo, nema dobiti za običnog čoveka, a EU, tačnije mnoge zemlje članice šalju poruku nedobrodošlice novim članovima. Ako se EU u skorije vreme ne reformiše, nemam utisak da će ta tema uopšte biti važna u Srbiji, posebno ne kao što je to bio slučaj pre desetak godina. Polako, ali sigurno, EU gubi privlačnu moć za stanovništvo u zemlji.

A kakva je situacija sa javnim mnenjem kada je u pitanju status Kosova? Naime, koliko građana Srbije ga smatra nezavisnom državom, odnosno definitivno izgubljenim, a koliko još uvijek dijelom Srbije? I, da li su vršena istraživanja na temu povratka Kosova u sastav Srbije, de facto? Koliko građana eventualno smatra da se to može i treba postići političkim i(li) pravnim sredstvima, a koliko ratnim? Ko je u Srbiji za eventualnu ratnu opciju?

STANKOVIĆ: Nema raspoloženja za rat, ali Kosovo se većinski doživljava kao deo Srbije. To jeste jedan od paradoksa u stavovima građana Srbije koji je utoliko veći ako se uzme u obzir okolnost da javnost nepodeljeno podržava normalizaciju odnosa koju aktuelna vlast sprovodi putem Briselskih pregovora. Po pitanju Kosova, javno mnjenje osciluje između nemogućeg, imagininarnog i ponajmnje relanog.

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

STANKOVIĆ:

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (866)

bg-26-12-2016-1

komentara
  1. Ko god “pobedi” – biće to nastavak opasne etničke politike koja je dovela do rata i genocida u Bosni početkom zadnje decenije prošlog stoljeća. Srbija je još u dubokom četničkom snu. Ha vojvoda Grobar, ha Vučić, ili četnički vojvoda Šešelj – ista čertnička politika, isto pakovanje. Bošnjački političari i ulema nemaju pravog odgvora na tu četničku ratnu i poratnu politiku. Imaju pravo u svjim rukama, ali ga ne koriste, da pače, povlađuju četncima nakon otpisa pola Bosne. Parirajmo toj politici, udarimo je po prstima. Implementirajmo Presudu Svjetskog suda pravde iz 2007. i ukinimo genocidnu RS. Na to imamo neotuđivo pravo, bez obzira na ishod Revizije te Presude.

  2. Citat: Pitanje: A koji bi, s druge strane, mogli biti Vučićevi motivi da se kandidira za funkciju Predsjednika iako nije ni prepolovio mandat predsjednika Vlade? Ima li u tome i želje da se što duže zadrži na vlasti, kako neki analitičari ovih dana tvrde?

    STANKOVIĆ: Pre svega, Vučić želi još jednu potvrdu ispravnosti svoje politike. Potrebna mu je još jedna pobeda jer je skoro u svemu osporavan.

    Komentar. To valjda može samo kod četnika. Biti osporavan kao predsjednik vlade, pa pobijediti i postati predsjednik države..

    Imaju li četnici Nikolić, Vučić, Dačić, Šešelj i ekipa koja se izlegla ispod šinjela SANU, Francuske 7, SPC…, ikakvu alternativu koja se poklapa sa proklamiranim europskim standardima, ili je jezuitskog i inkvizitorskoj Europi potrebna baš ta i takva četnička Srbija da bi za krstaše vodila prljave ratove i trijebila muslimane iz Europe, svoj najprilježniji narod? Srbiju treba drastično kazniti za sve što je učinila u Bosni, Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori, da bi se najzad dozvala pameti. Tu mislim na otimaje gencoidnog plijena i plaćanje ratne odštete. Namaju para! Pa neka uzajme od Europe i Rusa.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s