Protestna nota ruskom ambasadoru u BiH Petru Ivancovu: NEMATE SE PRAVO MIJEŠATI NI U POLITIČKE NI U PRAVNE PROCESE JEDNE NEZAVISNE I SUVERENE DRŽAVE. TO PREDSTAVLJA AKT AGRESIJE NA NAŠU ZEMLJU!

Posted: 17. Februara 2017. in Intervjui
petar_ivancovGospodine Ivancov!

U ime naše grupe ‘Zahtjev za povratak u život Ustava RBiH’ koja broji skoro 65,000 članova- građana BiH različite etničke pripadnosti, najoštrije osuđujemo vaše miješanje u legalan pravni postupak na koji imamo svako pravo. Svojom izjavom pokušavate putem prijetnji i pritisaka spriječiti reviziju presude od 26.02.2007., po sporu ‘RBiH v Srbija i C. Gora’. Takvo ponašanje nam nalaže da vam se ne obratimo sa ‘Vaša Ekselencijo’ jer neko ko povrjeđuje suverenitet i integritet naše zemlje, kako to vi činite, te ko sprječava žrtve genocida i brutalne srpske i srbijanske agresije na našu zemlju da ostvare pravdu, ne zaslužuje takvo oslovljavanje, kao što ne zaslužuje ni poštovanje dostojno jednog diplomate i dužnosti koje obnaša. A kada bi Vas tako oslovili, svjesni svega gore navedenog, bilo bi lažno i licemjerno s naše strane.

Vi veoma dobro znate da je Srbija počinila genocid nad našim narodom i agresiju na našu zemlju, što je potvrđeno presudama najviših međunarodnih sudova, ali bezobrazno, besramno i drsko pokusšvate od nas iznuditi da kao žrtve tog genocida i agresije odustanemo od pravde i prava! Niko nema pravo od nas tražiti, a još manje pokušati prisilom iznuditi da odustanemo od civiliziranog i demokratskog načina da dođemo do onoga na što imamo i zakonsko i moralno pravo! Demokracija za diktatorsku Rusiju jeste očito strana riječ. Nemojte ovo shvatiti kao uvredu, nego konstataciju koja je općepoznata. Ali, iznenađuje nas da do sada niste shvatili da mi ne želimo pripadati vašem svijetu koji je takav, već svijetu demokracije u kome vladaju pravo i pravda, a ne diktatura komunističko-staljinističkog tipa kako je slučaj kod vas.

Pošto svojim postupcima pokušavate grubo i brutalno osporiti pravo na pravdu žrtvama genocida i agresije koju je počinila Srbija u periodu 1992-1995., očito je da negirate genocid, a što ste pokazali stavljajući veto u UN na britansku rezoluciju o Srebrenici. Očito je da ni po čemu niste prijatelj države BiH, te da je potkopavanjem putem genocidne tvorevine očito želite destabilizirati, a time i čitav region.

Podržavajući genocidnu tvorevinu RS i agresorsku Srbiju koja se nije odrekla fašističke politike koja je počinila genocid i agresiju na našu zemlju, podržavate četnički fašizam i terorizam!

Zbog čega ste se onda borili protiv nacističke Njemačke u II svjetskom ratu? Trebali ste dopustiti da Treći Rajh nastavi postojati i dati mu što veći dio tadašnjeg SSSR, naročito Rusije, u znak odavanja priznanja fašizmu! Pošto negirate genocid i podržavate četnički fašizam i terorizam kroz podržavanje genocidne tvorevine zvane RS i fašističke Srbije, predlažemo i vama, kao i drugim diplomatama u BiH koji nas odvraćaju od revizije presude, da odete Jevrejima i pokušate negirati holokaust, te im reći da nisu imali pravo nacističke zločince privesti pred lice pravde, kao i da Treći Rajh nije trebao biti ukinut! Ponavljamo i Vama: ono što je za Jevreje holokaust to je za nas genocid koji nije počinjen samo u Srebrenici već i na cijelom genocidom i agresijom Srbije okupranom dijelu naše zemlje. A ono što je Treći Rajh za Jevreje, to je fašistička Srbija za nas.

Ovdje ćemo citirati stav jednog Vašeg kolege u BiH, britanskog ambasadora, Njegove Ekselencije Edwarda Fergusona, koji je rekao sljedecće: ‘Velika Britanija podržava vladavinu prava, uključujući činjenicu da bilo koji narod treba da traži pravdu za počinjenje zločine….Odluka o bilo kojem podnošenju zahtjeva za reviziju presude je na domaćim bh. vlastima, a ne na ambasadorima i stranim zemljama.’ Tako se ponaša civiliziran ambasador jedne civilizirane, demokratske zemlje koji, za razliku od vas, zaslužuje poštivanje, te stoga i da bude oslovljen sa ‘Vaša Ekselencijo’!

Želimo vam ovdje poručiti: Mira nema bez pravde. Niti će ga ikada biti!

Poručujemo i vama i svima onima koji se usuđuju tako drsko i bestidno spriječiti nas da na demokratski način ostvarimo pravdu i da politika četničkog fašizma i terorizma bude kažnjena za genocid i agresiju koju je nad nama počinila, da o sudbini naše zemlje i nas samih, pa tako i o Tužbi, nećete odlučivati ni vi ni bilo ko drugi – dakle, niko od onih koji vas i takve kao vi plaćaju da bi nam nametali genocid kao vase vidjenje ‘pravde’!  Pogotovo neće odlučivati niti nas ucjenjivati oni koji su počinili genocid, niti oni koji su poput vase zemlje u njemu saucestvovali na svjetskoj politickoj sceni, a i davali doprinos saljuci svoje zlocince da u genocidu direktno ucestvuju!

Naše je opredjeljenje ANTIFAŠIZAM i mi ćemo u njemu ustrajati suprostavljajući se četničkom fašizmu i terorizmu koji i do danas traje na okupiranoj teritoriji naše države od strane četničkih terorističkih hordi, a koji je potpomognut fasističkom Srbijom!

Vaše izjave vezane za sasvim legitiman pravni postupak naše nezavisne, suverene države ne predstavljaju samo miješanje u unutarnje poslove naše države (što je akt agresije) već i krivično djelo “pokušaj opstrukcije pravde i pravnog postupka”.

Iako je Rusija jedna od odgovornih država za implementaciju Dejtonskog sporazuma podsjetićemo vas da vaše reakcije o kršenju istog neprekidno izostaju (pored stalnog kršenja Anexa VII, najnoviji primjeri uključuju nelegalni referendum o proslavi dana genocidne tvorevine koji je proglašen neustavnim, postrojavanje OS BiH u Banja Luci povodom obilježavanja neustavnog dana genocidne tvorevine što je kršenje Odluke ustavnog suda kao najviše pravne instance naše države, te najnovije – bojkot bh. Parlamenta od strane predstavnika genocidne tvorevine povodom predstojećeg predavanja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnom sudu pravde!). Pošto šutnja predstavlja odobravanje vi očito ne priznajete Dejtonski ugovor što je očit znak nama da je nužno vratiti se na Ustav RBiH koji je nezakonito i protupravno suspendovan u Dejtonu 1995., godine.

Podsjećamo vas da u rukama već imamo dobijen spor na Svjetskom sudu pravde po kojem je Srbija osuđena da nije spriječila, a mogla je, agresiju i genocid. A takvom se presudom podrazumjeva da je Srbija osuđena i za agresiju na našu državu.  Jer, kako bi neko mogao biti proglašen odgovornim za nesprječavanje genocida, ako na tome mjestu fizički nije bio prisutan?! A, prema presudi od 26.02.2007., Srbija je očito bila na teritoriji naše države pa je kriva što nije sprječila genocid. A nije li prisustvo vojnih snaga jedne države na tlu druge nezavisne države ništa drugo do agresija?! Ta ista presuda nama daje legitimno pravo da pravno ukinemo genocidnu tvorevinu zvanu RS i poništimo Dejtonski ugovor.

Zbog vaše najnovije izjave vezane za pitanje revizije presude Svjetskog suda pravde od 26.02.2007., koja je samo jedna u nizu izjava i poteza koji predstavljaju vaše direktno miješanje u unutarnje poslove naše države, što je neprihvatljvo i nedopustivo od strane ambasadora jedne strane zemlje i predstavlja akt agresije na našu državu,  od Vas tražimo da je smjesta napustite jer u njoj nema mjesta za one koji rade protiv civilizacijskih tekovina kao što su pravo i pravda, te borba protiv fašizma i terorizma legalnim sredstvima i koji se miješaju u unutarnje poslove naše države, te ne poštuju njenu nezavisnost i suverenitet. Ukoliko se i dalje budete miješali u unutarnje stvari naše države patriotama ove zemlje nećete ostaviti nikakvu drugu alternativu nego da svoju žalbu protiv toga upute Vijeću sigurnosti UN.

U ime Grupe “Zahtjev za povratak u život Ustava RBiH”:

1. mr sci. Dženana DELIĆ, profesor Poslovnih studija i prava (u penziji) izbjeglica iz Travnika, živi u Velikoj Britaniji

2. dipl. oec. Bedrudin GUŠIĆ, slobodni novinar i publicist, prognanik iz Banja Luke, Boston, USA

3. Ibrahim Halilović, slobodni novinar i publicist iz Varcar Vakufa/Mrkonjić Grada, trenutno živi u Winsdoru, Kanada

4. Anto TOMIĆ direktor NVO Građanski monitoring, preživio logore Keraterm, Omarska i Trnopolje,(rođen Banja Luci, živio u Ljubiji, radio u rudniku Omarska, sada u Hamburgu, Njemačka)

5. dipl. iur. Nihad FILIPOVIĆ, slobodni novinar i publicist, Bosanac, Krajišnik, oćeran…(naš Nihad insistira da ga se ovako predstavi)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s