Filmovi bh. autorica Elme Tataragić i Eve Cvijanović na Berlinaleu!

Posted: 25. Januara 2017. in Intervjui

berliner-festival-17-bh-film

Međunarodni filmski festival u Berlinu objavio je većinu svojih programa. Iako se u programu nisu našli bosanskohercegovački filmovi, u do sada objavljenim programima 67. Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu, ipak ćemo imati svoje predstavnike.

U programu Panorama među dvadesetak pažljivo odabranih filmova svjetsku premijeru imat će i film WHEN THE DAY HAD NO NAME / KADA DAN NIJE IMAO IME, rediteljice Teone Mitevske, za koji su scenarij pisale bosanskohercegovačka scenaristica Elma Tataragić i makedonska rediteljica Teona Mitevska. Film je snimljen na lokacijama u Makedoniji, a producentica filma je Labina Mitevska. Tataragić i Mitevska već pripremaju novi projekat BOG POSTOJI I ZOVE SE PETRUNIJA, čije je snimanje planirano u oktobru ove godine i čiji je scenarij podržan i od Fondacije za kinematografiju Sarajevo. Elma Tataragić je napisala i scenarij za film ŠAVOVI koji će se u režiji Miroslava Terzića snimati u julu i avgustu ove godine u Beogradu. Inače, autorski film autorice SJEĆAM SE, uspješno pohodi svjetskim filmskim festivalima, a nedavno je i osvojio Specijalno priznane kritike na Festivalu autorskog filma u Beogradu. Elma Tataragić profesorica je scenarija na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, selektorica Takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala i već godinama je generalni sekretar Udruženja filmskih radnika BiH gdje se oglavnom bavi programskim aktivnostima.
U programu Generation bit će prikazan kratki animirani film JEŽEVA KUĆICA nastao u koprodukciji Hrvatske i Kanade, a čiju režiju potpisuje Eva Cvijanović. Film je snimljen prema istoimenoj priči Branka Ćopića. Inače, Eva Cvijanović je rođena u Sarajevu, a živi u Kanadi, gdje se bavi animacijom. Svoj prethodni film ONCE UPON A MANY TIME prikazala je u BH. Film programu na Sarajevo Film Festivalu 2010. godine.

jezeva-kucica

Osim toga, na ovogodišnjem festivalu u Berlinu bit će prisutne delegacije Sarajevo Film Festivala, Udruženja filmskih radnika BiH te brojnih bosanskohercegovačkih producentskih kuća.

Objava glavnog takmičarskog programa 67. Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu, očekuje se uskoro kada će se znati tačni datumi premijera oba filma.

Udruženje filmskih radnika BiH

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s