Slijedom uvođenja sankcija Miloradu Dodiku od strane SAD: NEMA RAZLOGA ZA LIKOVANJE, MILE JE SAMO DIO PROBLEMA

Posted: 18. Januara 2017. in Intervjui
dodik
Svi bh. patrioti su priželjkivali dan kada će neko stati na rep Miloradu Dodiku i kazniti ga za ono što je najmanje deset godina unazad radio protiv BiH. I ko će mu dati crveni karton radi zabijanja prsta u oko mnogima izvana, posebno Amerikancima koji su ga i doveli na političku scenu naše zemlje. Ponavlja se priča sa Miloševićem  i Zapadom kada je on svojevremeno bio “faktor mira na Balkanu” da bi ga taj isti Zapad smjestio u Hag gdje je i skončao ovozemaljski život, neosuđen. Dakle, Amerika je rekla “dosta” svome nekadašnjem kooperativnom miljeniku jer je nekoliko puta prošao “kroz crveno”.
 
Šta bi mogli biti suštinski razlozi za američke sankcije Dodiku?
 
Lično, nisam siguran da je Dodik stavljen na američki led zbog “opstruiranja Dejtonskog sporazuma, priče o secesiji, nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH…” kako se ističe u obrazloženju datom od strane američke ambasadorice u Sarajevu Maureen Cormack. Naime, sve sam bliže pretpostavci da su u pitanju strateški motivi SAD odnosno zaustavljanje ekspanzije ruskog utjecaja u Bosni i na Balkanu budući da je taj Dodik posljednjih godina javno i nedvosmisleno bio proruski igrač. A konfrontacije sa američkom ambasadoricom  i drugim američkim dužnosnicima u BiH u posljednje vrijeme su samo prelile čašu. Ovo je, sigurno, početak kraja Milorada Dodika i njegove političke karijere. Koprcat će se on još neko vrijeme, ponašat će se kao grogirani bokser, spreman na sve, ali tlo mu izmiče ispod nogu. Polahko a sigurno odlazi na smetljište historije BiH, ali i srpskog naroda. Vjerujem da će ga pustit i Beograd niz vodu, kada dođe trenutak za to. Ali, ako Dodik kao takav postaje pomalo bh. prošlost, ne znači da sada treba da likujemo zbog toga. On je bio ili je još samo dio naših velikih problema.
 
Dok ne odu i Izetbegović, Čović i Ivanić, ne možemo reći da je na pomolu neki boljitak
 
Ne, ni govora nema o razlozima za neku euforiju zbog Dodika i početka njegovog kraja. Za nas bi vijesnik proljeća tek bio onda ako bi danas, ne sutra, sa scene otišli i Izetbegović, Čović i Ivanić. Malo je vjerovatno, možda čak nevjerovatno, da će se naći neki ino-faktor koji će pomesti i njih trojicu jer su svaki od njih, na svoj način, uzročnici ove duge i s neizvjesnim ishodom bh. krize. Hoće li barem Zagreb shvatiti da im je taj Čović veliki uteg i balast u nekim njihovim međunarodnim relacijama, kako tvrdi analitičar Domagoj Margetić, ostaje da se vidi. A za ovu drugu dvojicu predugo je čekati izbore 2018. Zato, iako je Dodik dobio po nosu i po prstima, ne treba likovati. Jer, ostaju ova trojica!
 
Bedrudin GUŠIĆ
bg-26-12-2016-1
komentara
  1. damir kaže:

    ma ostace i drugi mjesto dodika isti dodik daj boze da neki drugi bude bolji,od dodika tesko isto ce to biti dok je god takve dejtonske kosulje.nazalost,otvoreno Srbiji da moze tako da radi.samo je vazno da se onaj izdajnik licemjer BAKIR SMJENI NEBILI NEKI JACI HRABRI ODNJEG DOSO.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s