Na marginama državnog udara u Banja Luci u režiji i izvedbi Mladena Ivanića: SVE NEODOLJIVO PODSJEĆA NA VRIJEME UOČI POČETKA AGRESIJE NA R BiH

Posted: 9. Januara 2017. in Intervjui

dan-rs-postrojavanje

U Banja Luci je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na balu vampira naredbom da mu salutiraju pripadnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH izvršio klasičan državni udar i zbog toga bi morao politički i krivično odgovarati. Naravno, ima ih još u lancu odgovornosti za angažman dijela OS u jednom neustavnom činu, odnosno ataku vojske na vlastiti Ustav, pa prema tome i na samu Državu. Da li će i ko povući neki politički i pravni potez protiv glavnih inicijatora i vinovnika državnog udara u Banja Luci tog 9. januara, druga je stvar i ne bih se bavio s tim. Ali na neke detalje se hoću osvrnuti jer oni naprosto šalju poruku da se Bosna nalazi u više nego opasnoj situaciji.

“Marš na Drinu” je odjekivao Banja Lukom i 12. jula 1990.
Na stranu sada sve te Dodikove najave i očekivani glamur kao nikad do sada na ovakav dan, na očekivani prkos tamošnjeg i režima i svih političkih subjekata u Rs-u (tamo nema opozicije), bacanje rukavice i Sarajevu, i impotentnom OHR-u.., međunarodnom pravnom poretku…, ali mene su neki dijelovi scenarija neodoljivo podsjećali na 12. juli 1990. kada je u Banja Luci, u parku “Mladen Stojanović” osnovana SDS. Gradom su tog dana odjekivali zvuci “Marša na Drinu”, a prvi put sam u životu vidio bradate četnike u njihovim originalnim odorama – šubarama s kokardama na njima i oni su bili značajan dio dekora u Parku. A prvi i posljednji put sam uživo vidio Karadžića, Koljevića, Plavšićku, Raškovića…Mirisalo je na najgore. Otišao sam potom rahmetli majci i prenio joj da sam konačno vidio uživo četnike, dakle one koje je ona pamtila iz Drugog svjetskog rata, pričala mi o njima, a protiv kojih se moj rahmetli otac kao partizan borio. Uzvratila mi je, sa zaprepašćenjem: “Znači, četnici su u Gradu. Ne d'o im Bog furseta…”
Dakle, današnje scene iz Banja Luke su me neodoljivo vratile u vrijeme i događaje koje sam gore upravo opisao.  Ne bih ovo uopće javno isticao da nisam svjestan onoga što se desilo poslije. I čega su svjesni svi drugi. Nisu me samo jučerašnji taktovi “Marša na Drinu” u Banja Luci vratili u predratno stanje u BiH, nego i retorika koja je izgovorena tamo. Poruku Dodika, ma kako to neko relativizirao, da “niko nas neće zadržati u BiH…” treba shvatiti na način da niko ne može izvršiti secesiju na miran način, što drugim riječima znači da taj isti Dodik već prijeti novim ratom u BiH.  Da li ima neka “leđa” ili čeka nečiji mig za okidač da bi realizirao tu prijetnju, o tom-po tom. Ali, ko tu prijetnju prešućuje ili relativizira, svjesno i nesvjesno indoktrinira bošnjački narod i uspavljuje ga kako bi mu se desilo novo klanje i novi genocid.
rs-i-dodik
 
O nekim gostima – Nikoliću, Irineju, Lazanskom, Nemanji…
 
   Proslava početka onoga što se desilo Bošnjacima i dijelu Hrvata 1992-1995, odnosno četničenje nije moglo bez četničkog vojvode. I, naravno, došao je Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, čija nam je ratna prošlost itekako poznata da podrži ne samo obilježavanje neustavnog tzv. Dana Rs-a, nego i svega onoga što je Dodik javno rekao, uključujući i najavu da će izvršiti secesiju. Došao je i patrijarh Irinej čija Crkva ne samo da se nije ogradila, nego  je posvećivala stratišta Bošnjaka i Hrvata, bila duhovni generator genocida ne samo u Srebrenici, nego u cijeloj BiH, kao i brojnih drugih zločina. SPC se i jučer u Banja Luci pridružila slavljenju brojnih zločina počinjenih 1992-1995 od strane četnika nad druga dva naroda u BiH. Galeriju opskurnih likova koji su kao gosti došli na banjalučki bal vampira činio je i Miroslav Lazanski, nekadašnji Miloševićev ratni propagandista. I on je  svojom izjavom glorificirao tvorevinu nastalu na genocidu nad nesrbima u BiH.
I, kakav bi to bal vampira u današnjoj Banja Luci bio bez Nemanje Kusturice?! Nakon što sam čuo to što je on rekao, iako svjestan da ću se ogriješiti o kodeks, na njegovu tezu da je “Rs alternativa šerijatskom uređenju BiH…”, ne mogu iz higijenskih razloga drugačije komentirati nego da je takvu idiotsku tezu mogao da izusti samo neko ko je ljudsko smeće. I tačka!
 
Na kraju, da se vratim vlastitoj suštinskoj poruci: nad Bosnom i Hercegovinom su se ponovo nadvili crni oblaci, a u zemlji se već itekako osjeća miris baruta. Jer, u Banja Luci su jučer paradirali i pripadnici policije Rs-a sa dugim cijevima. Nagradno pitanje glasi: kakvu i kome poruku oni, zapravo, šalju? Ne znam odgovor na to pitanje ali samo znam da to nije poruka mira!!!
 
Bedrudin GUŠIĆ
bg-26-12-2016-1
 
 
 
 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s