Anto Nobilo, odvjetnik iz Zagreba: SPOMEN PLOČA U CENTRU JASENOVCA JE PROVOKACIJA NEOFAŠISTA

Posted: 23. Decembra 2016. in Intervjui

anto-nobilo

Smatram da u postupku nije izveden niti jedan dokaz koji bi teretio Perkovica i Mustača. Jednostavno ovaj postupak u Njemačkoj nije bio fer i pošten…..Mi uvijek branimo one koji su okrivljenici. Ako branimo npr silovatelje, da li smo i mi odvjetnici silovatelji? NARAVNO DA NISMO.U PREDMETIMA koji imaju neku političku konotaciju, kad nemate sto pametno reći onda lijepite etikete.To jednostavno ne drži vodu…..Ako žalbeno vijeće potvrdi prvostupanjsku presudu u dijelu gdje je sukob između ABiH i HVO označen kao međunarodni, onda to znači da je RH ratovala u BiH protiv vladinih snaga…..Dovoljno je čitati preambule optužnica i opise zajedničkog zločinačkog poduhvata da bi shvatili da bi i Tuđman moguće bio optužen.Druga je stvar da li bi bio osuđen. Kako je Gotovina oslobođen, onda bi i Tuđman zasigurno bio oslobođen…..To je bio pozdrav fašističke, kvislinške tvorevine NDH: on kod Hrvata simbolizira ono što kod Njemaca simbolizira HEIL HITLER.To je isti sustav vrijednosti.Taj pozdrav propagira fašizam sa svim pratečim sadržajima kao što su rasni zakoni,koncentracijoni logori smrti,masovna ubojstva Židova, Srba Roma, samo zbog njihove nacije i vjere.Ti zločini nisu bili ekcesi,sporadični, već sveobuhvatni ,izvršeni na temelju ustaških zakona i u skladu sa suštinom njihove ideologije…..Niko normalan ne može podržati fašizam, a ustaše su bile doslovni provoditelji fašističkih zakona kojima su kao cilj istrebljenja, bez njemačkog traženja dodali i Srbe…..

 Bili ste u timu obrane u povodu suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču koji su početkom augusta ove godine odlukom suda u Muenchenu nepravomoćno osuđeni na doživotno izdržavanje zatvorske kazne zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Uoči izricanja presude izjavili ste da očekujete “osuđujuću presudu” iako ste, kao njihov branitelj, naravno zatražili oslobađajuću.Otkud toliki sraz između vaših očekivanja i onoga što ste tražili od suda? Naime, zašto ste očekivali takvu presudu?

NOBILO:Presudu sudskog vijeća predvidio sam analizirajuči njihove odlike tijekom postupka.Otprilike 6 mjeseci prije presude shvatio sam da će presuda biti osuđujuća bez obzira na rezultate dokaznog postupka. Smatram da u postupku nije izveden niti jedan dokaz koji bi teretio Perkovica i Mustača. Jednostavno ovaj postupak u Njemačkoj nije bio fer i pošten.

Izricanjem te presude najavili ste žalbu Vrhovnom saveznom sudu. Da li je žalba uložena i na čemu se ista temelji, eventualno?

NOBILO: Presuda još nije napisana.Kostur žalbe već imamo jer povređeno načelo da sud mora biti neovisan i nepristran.Osim toga povrijeđeno je i načelo jednakosti oružja,jer je sud odbio saslušati svjedoke iz prve ruke_ insajdere,čiji iskazi bi bili oslobađajući.Nažalost u Njemačkoj nije moguče uložiti žalbu zbog odluke suda o činjenicama.

U našim krajevima (ex-yu prostor) dio javnosti poistovjećuje odvjetnika i njegovog branjenika. Vama su, naprimjer, u Hrvatskoj imputirali da branite udbaše, u slučaju Perkovića i Mustača, ili one koji su bili optuženi i osuđeni za ratne zločine (Blaškić). Kako komentirate takva stajališta i da li je u ista (stajališta) umiješala prste ova ili ona politika?

NOBILO: Mi uvijek branimo one koji su okrivljenici. Ako branimo npr silovatelje, da li smo i mi odvjetnici silovatelji? NARAVNO DA NISMO.U PREDMETIMA koji imaju neku političku konotaciju, kad nemate sto pametno reći onda lijepite etikete.To jednostavno ne drži vodu.

U prošlom mjesecu desilo se hapšenje desetorice pripadnika HVO u Orašju i to je izazvalo burne reakcije s najviših mjesta u Hrvatskoj. Da li su čelni ljudi Republike Hrvatske te neki mediji iz te zemlje imali argumente da ta hapšenja nazovu politički motiviranim, odnosno taj proces nazovu političkim? Da li je uopće trebala tolika prašina vezano za njihovo hapšenje i kome je, zapravo, trebala?

NOBILO:Nitko nije postavio dva ključna pitanja:da li su se zločini desili i da li postoji osnovana sumnja da su te osobe počinili zločin. Ako su oba odgovora DA,onda je to jedino bitno i relevantno i politika se u takove sudske postupke ne smije miješati.

 Drugostepena, pravomoćna presuda Jadranku Prliću i šestorici je najavljena za novembar slijedeće godine. Može li ista u nekoj svojoj izreci kompromitirati i državu Hrvatsku?

NOBILO:Da. Ako žalbeno vijeće potvrdi prvostupanjsku presudu u dijelu gdje je sukob između ABiH i HVO označen kao međunarodni, onda to znači da je RH ratovala u BiH protiv vladinih snaga.

Iako je nezahvalno u razgovoru s odvjetnikom koristiti hipotetička pitanja, ipak ću Vas pitati: da li bi, da je živ, predsjednik Tuđman bio također haški optuženik?

NOBILO:Dovoljno je čitati preambule optužnica i opise zajedničkog zločinačkog poduhvata da bi shvatili da bi i Tuđman moguće bio optužen.Druga je stvar da li bi bio osuđen. Kako je Gotovina oslobođen, onda bi i Tuđman zasigurno bio oslobođen.

Svjedoci smo rasprave na različitim razinama u hrvatskom društvu vezano zapozdrav “Za dom spremni”. Da li se taj pozdrav prema kojem je dio hrvatskog društva najblaže rečeno, tolerantan i blagonaklon a za jedan dio on je neprihvatljiv, može objasniti pravnički, bez politiziranja?

antonobilo-13032013-625youtubeNOBILO: Vrlo jednostavno.To je bio pozdrav fašističke, kvislinške tvorevine NDH: on kod Hrvata simbolizira ono što kod Njemaca simbolizira HEIL HITLER.To je isti sustav vrijednosti.Taj pozdrav propagira fašizam sa svim pratečim sadržajima kao što su rasni zakoni,koncentracijoni logori smrti, masovna ubojstva Židova, Srba Roma, samo zbog njihove nacije i vjere.Ti zločini nisu bili ekcesi, sporadični, već sveobuhvatni, izvršeni na temelju ustaških zakona i u skladu sa suštinom njihove ideologije. Niko normalan ne može podržati fašizam, a ustaše su bile doslovni provoditelji fašističkih zakona kojima su kao cilj istrebljenja, bez njemačkog traženja dodali i Srbe.

Kako komentirate postavljanje spomen ploče u centru Jasenovca na kojoj dominira upravo taj pozdrav? Ko je na potezu?

NOBILO:Provokacija neofašista.Testiraju Plenkovića dokle mogu ići.

 A da li je, pravno gledano (ako se to može pravno posmatrati), sporna zastava ispod koje se predsjednica Republike nedavno slikala u Kanadi?

NOBILO:Ne.Bijelo prvo polje se u povjesti javlja daleko prije ustaša.To nije eskluzivno ustaška oznaka.

 Na samom kraju, i u Zagrebu, i u (zapadnom) Mostaru se sve učestalije govori o “ugroženosti i neravnopravnosti Hrvata u BiH”. Predsjednica Republike je takvu tezu iznijela čak i u Briselu. Imate li Vi relevantnih spoznaja da su bh. Hrvati zaista neravnopravni sa druga dva naroda u BiH, odnosno sa Bošnjacima u FBiH?

NOBILO:Nažalost, nakon okončanja slučaja Blaškić nisam detaljno pratio političku situaciju u BIH.Načelno, najmanji narod u svakoj višenacionalnoj državi uvijek je ugrožen,več po prirodi stvari.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (850)

vrbas-miso

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s