Poziv za Govornicu Vojvođanskog kluba

Posted: 20. Decembra 2016. in Intervjui

vojvodjanski-klub_1_1443888699_647x350

Decembar  2016.

Novi Sad, Vojvodina

Poštovani prijatelji,

pozivamo Vas na drugu Govornicu Vojvođanskog kluba u okviru ciklusa “U susret Ustavnim promenama”.

Tema Govornice je

Vojvodina u novom Ustavu Republike Srbije – produžetak  agonije ili rešenje

Govornica će se održati 22. decembra 2016, od 19h, u Medija centru  Vojvodine (Zmaj Jovina 3/I)

Predstojeće promene Ustava Srbije u potpunosti su zanemarene od strane političkih stranaka, koje u diskusije o ovoj temi ulaze mlako i bez promišljenih stavova, jer se već mesecima zabavljaju kandidatima za predsedničke izbore. Vladajuća koalicija je, očito, postigla cilj: da se Ustav ponovo (!) promeni bez stvarne javne rasprave, uz kratku ali efikasnu medijsku propagandu. Ako to dopustimo, ponovo ćemo dobiti nakaradan Ustav – formom pogodan za EU, a sadržajem samo za vladajući režim koji se postepeno pretvara u autokratski i destruktivan prema sopstvenim građanima, privredi, ali i zemlji u celini. Prema Vojvodini posebno.

Cilj ove Govornice je da odgovorno prodiskutujemo objektivne nedostatke aktuelnog Ustava i markiramo rešenja od kojih zavisi u kakvoj državi ćemo živeti. Vojvođanski klub je na početku rasprave o Ustavnim promenama koje je pokrenula Narodna Skupština RS, definisao svoj predlog koji je poslat skupštinskom Odboru. Imajući, međutim, u vidu aktuelnu situaciju – smatramo da je neophodno šire sagledavanje Ustavnih promena, kako sa stanovišta ostvarivanja i razvoja pravne države, tako i sa stanovišta položaja Vojvodine u Republici Srbiji.

U datim okolnostima drugo najvažnije pitanje je: “Kako doći do ostvarivanja principa i ideja za koje se zalažemo?”, o čemu ćemo razgovarati početkom 2017. godine, na Savetovanju “Kako do Vojvodine za kakvu se zalažemo?”

Govornica “Vojvodina u novom Ustavu Republike Srbije – produžetak  agonije ili rešenje” je prilika da čujete analize, predloge i ideje, ali i da date svoj doprinos raspravi o ključnim pitanjima:

Šta je optimalno za Vojvodinu – da u novom Ustavu ostane autonomna pokrajina sa istim nadležnostima koje sada ima; da se njena autonomija samo “osnaži” (čime?); da bude Ustavom definisana federalna jedinica, sa sopstvenom zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, ili… šta? Da li je zalaganje za Vojvodinu Republiku legitimno i legalno?

Na Govornici “Vojvodina u novom Ustavu Republike Srbije – produžetak  agonije ili rešenje” obratiće Vam se naši eminentni stručnjaci iz oblasti prava i politikologije:

  • dr Vesna Vodinelić Rakić,
  • dr Slobodan Beljanski,
  • dr Branislava Kostić.

Ovaj poziv se šalje mejlom, pa Vas molimo da lično ili telefonom obavestite prijatelje za koje znate, ili pretpostavljate da ne koriste Internet.

Ujedno Vas pozivamo da na našem sajtu pogledate snimak kompletne prošle govornice –  “Federalizacija Srbije kao ideja i pravno rešenje” (održana 18. novembra 2016. – Govornici: Aleksandar Molnar,  Duško Radosavljević, Milivoj Bešlin): http://vojvodjanskiklub.rs/video-govornica-vk-federalizacija-srbije-kao-ideja-i-pravno-resenje/

Za Vojvođanski klub

dr Branislava Kostić, Predsednica

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s