Nikola Marković, urednik dnevnog lista Dan i predsjednik Komisije za istraživanje napada na novinare u Crnoj Gori: ONO ŠTO JE PROBLEM JESTE ŠTO JE MEDIJSKA SCENA CRNE GORE SVAKIM DANOM SVE ZAGAĐENIJA ZBOG NOVINARSKOG TALOGA KOJI DOLAZI DOMINANTNO IZ SRBIJE…..

Posted: 14. Decembra 2016. in Intervjui

nikola-markovic

U Crnoj Gori, na žalost, medijska sloboda zavisi od lične slobode. To znači da možete objaviti onoliko koliku ste žrtvu spremni da podnesete zbog svog pisanja…..U poslednje dvije godine bilo je više napada na moje kolege i njihovu imovinu. Međutim, najeklatantniji primjeri su zabilježeni tokom antivladinih protesta prošle godine, kada su se na meti raznih huligana našlo nekoliko novinara. Da stvar bude gora i policija umjesto da štiti, hapsila je i tukla pojedine naše kolege. Na žalost, ni jedan od tih napada nije ni do danas rasvijetljen…..Na žalost, u istrazi o ubistvu Duška Jovanovića već godinama tužilastvo nema nikakvih rezultata. Ono što je još poraznije jeste da do sada niko nije odgovarao zbog toga…..Dosadašnja iskustva pokazuju da se rešavaju samo slučajevi koji nemaju političku dimenziju kao što je slučaj sa napadom na Lidiju Nikčević, dopisnicu Dana…..Ovdje, kao i svuda postoje mediji koji podržavaju i kritikuju vlast. To je normalno i poželjno. Ja sam urednik lista koji je oštar kritičar crnogorske vlasti, ali poštujem pravo drugih na različitost…..Ostavimo da vidimo da li će novi premijer nastaviti politiku svog predhodnika u svim elementima ili će bar kad su u pitanju medijske slobode raditi koliko toliko drugačije. Kako sada stvari stoje nemamo razloga za optimizam…..

Da li su i koliko mediji slobodni u Crnoj Gori, generalno?

MARKOVIĆ: U Crnoj Gori, na žalost, medijska sloboda zavisi od lične slobode. To znači da možete objaviti onoliko koliku ste žrtvu spremni da podnesete zbog svog pisanja. Ovdje Vam niko neće zabraniti da nešto objavite, ta vremena su davno iza nas i sada se radi mnogo suptilnije i opasnije. Ali vam se zato mogu desiti mnoge ružne stvari ako pišete nešto što nije po volji režima.

Koliko je bilo napada na novinare u posljednje dvije godine, naprimjer, i ko su naročito bili  mete napada?

MARKOVIĆ: U poslednje dvije godine bilo je više napada na moje kolege i njihovu imovinu. Međutim, najeklatantniji primjeri su zabilježeni tokom antivladinih protesta prošle godine, kada su se na meti raznih huligana našlo nekoliko novinara. Da stvar bude gora i policija umjesto da štiti, hapsila je i tukla pojedine naše kolege. Na žalost, ni jedan od tih napada nije ni do danas rasvijetljen.

Prošlo je više od 12 godina od ubistva novinara Duška Jovanovića. Dakle, ovdje ne govorimo samo o napadu, nego brutalnoj likvidaciji poslenika javne riječi pa zato i izdvajam ovo pitanje. Dokle se došlo u rješavanju ovog slučaja?

MARKOVIĆ: Na žalost, u istrazi o ubistvu Duška Jovanovića već godinama tužilastvo nema nikakvih rezultata. Ono što je još poraznije jeste da do sada niko nije odgovarao zbog toga. Komisija na čijem sam čelu došla je do osobe koja se prijavila da bude zaštićeni svjedok ali ga tužilastvo ni poslije skoro dvije godine nije ispitalo. Mi smo tražili da ako zaista ima informacije o tom slučaju to lice i dobije traženi status ili da se protiv njega pokrene postupak ukoliko je iznosilo neistine.

Ništa od toga se nije desilo.

Od kada djeluje Komisija kojoj ste na čelu i šta su njene ovlasti?

MARKOVIĆ: Komisiji je ovo već treći mandat i formirana je krajem 2012. godine. Do toga ne bi ni došlo da nije bilo velikog međunarodnog pritiska koji je prije svega dolazio od EU i UN.

Kakve su vaše spoznaje vezano za postojanje političke volje u Crnoj Gori da se riješe dosadašnji napadi na novinare?

nikola-markovic-1MARKOVIĆ: Opstrukcija rada komisije pokazala je da u Crnoj Gori ne postoji politička volja na vrhu, ali ni profesionalni kapaciteti u policiji i tužilastvu da se napadi na novinare rasvijetle. Dosadašnja iskustva pokazuju da se rešavaju samo slučajevi koji nemaju političku dimenziju kao što je slučaj sa napadom na Lidiju Nikčević, dopisnicu Dana.Najbolji primjer odnos Vlade je bilo dvogodišnje odbijanje doskorašnjeg premijera Đukanovića da raspiše nagradu za informacije o ubistvu Duška Jovanovića. Tek poslije snažnog medijskog pritiska i nakon ulaska opozicije u vladu nagrada je raspisana.

Može li se onda govoriti o nezavisnom sudstvu u toj zemlji?

MARKOVIĆ: Ne samo kada su u pitanju suđenja za napade na novinare već uopšteno govoreći smatram da ni sudstvo ni tužilastvo u Crnoj Gori se ne mogu nazvati profesionalnim. Sve čelne funkcije u ovim institucijama zauzimaju partijski kadrovi koji sprovode politiku vlasti a ne pravdu.

Priča o tzv. režimskim medijima je stara vjerovatno koliko i sami mediji. Postoje li takvi u vašoj zemlji i koji su, eventualno?

dan-logoMARKOVIĆ: Ovdje, kao i svuda postoje mediji koji podržavaju i kritikuju vlast. To je normalno i poželjno. Ja sam urednik lista koji je oštar kritičar crnogorske vlasti, ali poštujem pravo drugih na različitost.

Ono što je problem jeste što je medijska scena Crne Gore svakim danom sve zagađenija zbog novinarskog taloga koji dolazi dominantno iz Srbije, a tu mislim na PINK, Informer i ostale preopagandne mašine koje su pod kontrolom Đukanovica i Vučića.

Crna Gora je netom dobila ovu Vladu. Šta očekujete od iste, posebno u smislu njenog odnosa prema slučajevima napada na novinare, odnosno po pitanju iskrene suradnje s vašom Komisijom?

MARKOVIĆ: Ostavimo da vidimo da li će novi premijer nastaviti politiku svog predhodnika u svim elementima ili će bar kad su u pitanju medijske slobode raditi koliko toliko drugačije. Kako sada stvari stoje nemamo razloga za optimizam.

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

MARKOVIĆ: Hvala Vama

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (846)

vrbas-miso

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s