U povodu posljednjih istupa hrvatske predsjednice prema BiH: OPASNE I KRAJNJE NEDOBRONAMJERNE PORUKE SUSJEDIMA

Posted: 8. Decembra 2016. in Intervjui

kolinda-ustaska-zastava-670x447                     “Za dom spremni”: Hrvatska predsjednica ispod ustaškog grba i zastave nedavno u Kanadi

Možda će neko prigovoriti da se u posljednje vrijeme previše bavim, kako pojedinačno tako i s nekim kolegama-kolektivno, sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, ali naprosto ovdje važi ona narodna: “pustio bih ja nju ali neće ona mene (nas)…” Smatrao bih neprimjerenim odšutjeti posljednje poruke s Pantovčaka kako se navodno naši sjeverozapadni susjedi “plaše radikalizacije islama u BiH..”, da se iz tzv. “Islamske države vraća u BiH na hiljade onih koji bi mogli biti potencijalni teroristi…” čime bi “ugrozili stabilnst regiona…”. To su veoma opasne, nedobronamjerne i tendenciozne poruke odaslane s najvišeg mjesta iz susjedne nam države te apsolutno neutemeljene, o čemu su se već odredile nadležne institucije naše zemlje.

Nijedna vjera se ne može radikalizirati, mogu samo njeni samozvani protagonisti

Prvo, po ne znam koji put se izjašnjavam javno da poštujem vjerske osjećaje svih ljudi ovoga svijeta, uključujući i različito prakticiranje islama, pa samim tim i vehabija/selefija, ali sve to do one mjere do koje svi oni koji se različito obraćaju Gospodaru svjetova od mene ne ugrožavaju na bilo koji način druge pojedince ili zajednice na određenom mikro ili makro području. S tim u vezi neprihvatljiva je Kolindina opaska o “radikalizaciji islama” , jer se ne može vjera radikalizirati, nego eventualno pojedinci koji joj pristupaju ovako ili onako te čine ovo ili ono “u ime vjere”. Ne, to su zloupotrebe i od strane takvih, ali i od strane ovakvih poput hrvatske predsjednice koja se, najblaže rečeno, iz njoj poznatih razloga, i ko zna čijih još, pridružila općoj-globalnoj antiislamskoj kampanji. Ali, nije ovdje riječ samo o tome, nego je u suštini riječ da je u toku, o čemu sam već i ranije pisao…,

…..Koordinirana kampanja na konačnom razbijanju Bosne

Ova priča nije od jučer, ona datira iz XIX stoljeća, od vremena Ante Starčevića, ali ne bih išao tako daleko jer to je tema za sebe. Stoga, dovoljno je da se vratimo u blisku prošlost koju veći dio današnjih generacija pamti, a to su rane 90-te i politika Tuđmana i njegovog satelita Bobana prema BiH. Znamo šta se desilo instaliranjem Herceg Bosne kao paradržavne tvorevine na teritoriju suverene i međunarodno priznate R BiH i znamo kome je suđeno i presuđeno u Hagu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Znamo i to, a to bi moglo biti potvrđeno u skoroj pravosnažnoj presudi Prliću i drugima, ko su bili scenaristi i projektanti “udruženog zločinačkog pothvata” i gdje je ta adresa. Nažalost, sada smo svjedoci jedne histerične antibosanske kampanje koja se generira sa Pantovčaka i Markova trga u Zagrebu, ovakvim izjavama poput nedavne Kolindine ili Plenkovićeve, ili u koordinaciji sa njihovim satelitima u BiH oličenim u Draganu Čoviću ili onom opskurnom Boži Ljubiću, zastupniku Hrvatskog sabora. Dakle, današnji hrvatski državni vrh, kojeg predstavlja, ne “Stranka desnog centra”, kako se predstavljaju, nego ultradesničarski HDZ (Kolinda jeste zamrznula stranačko članstvo, jer joj Ustav to nalaže, ali je ona čedo HDZ-a), jednostavno nastavlja u diskontinuitetu politiku Franje Tuđmana i Mate Bobana prema BiH i svim raspoloživim sredstvima vodi kampanju protiv naše zemlje, ne samo u Zagrebu, nego i u Briselu i drugdje. Kažem u diskontinuitetu jer je taj kontinuitet antibosanskog djelovanja iz Zagreba bio prekinut u vrijeme predsjednikovanja Stjepana Mesića. Zato, u kontekstu koordinirane antibosanske kampanje zarad poznatih ciljeva treba razumjeti i posljednje izjave Kolinde Grabar Kitarović koje u svojstvu predsjednice susjedne nam države – članice EU i NATO, daje o Bosni i Hercegovini. To su opasne poruke koje mogu imati dalekosežne posljedice, kako po BiH, tako i RH te region. One svakako ne doprinose dobrosusjedskim odnosima između dvije zemlje, naprotiv, zaoštravaju ih. Kome je tako nešto u interesu?

Zamjena teza

Kada je u pitanju Kolindino imputiranje ekstremizma našoj zemlji, ne treba zaobići fakte da smo svjedoci ekstremnih, ultradesničarskih pojava upravo u samoj Hrvatskoj. Mogu oni u svom Ustavu pisati šta hoće, može ta hrvatska predsjednica lamentirati koliko hoće i gdje hoće protiv endehazije i ustaškog pokreta, ali šta ćemo sa onom pločom nedavno postavljenom usred Jasenovca, nedaleko od spomenika žrtvama ustaškog terora u jasenovačkom konc-logoru?

jasenovac-ploca

Šta ćemo sa njenom slikom ispod jedne zastave u Kanadi? Je li to antifašizam na kojem je utemeljena modena Hrvatska država? Ima takvih i sličnih primjera još. Dakle, neka se svako bavi svojom avlijom, a ne tuđom! Kada se to Bosna miješala u unutarnje stvari drugih zemalja, pa i te Hrvatske? Bez obzira kako je sklepana u Dejtonu, naša zemlja ima kapacitete da mnoge svoje probleme rješava sama, pa samim tim i probleme svojih građana koji idu na strana ratišta. Neke je od njih već osudila. I nije ih u hiljadama, kako hrvatska predsjednica zlonamjerno podmeće. I ne stoji ni ona njena data jučer na neke službene demantije iz Sarajeva da “neće licitirati brojkama..”, da je “čak i jedan vraćeni borac sa sirijskog ratišta potencijalni terorist…”(vjerojatno zato što je musliman). Ponavljam, ako su ekstremni i potencijalni teroristi svi oni koji idu na sirijsko i iračko ratište, zar po istoj logici nisu ekstremni te potencijalni teroristi i oni iz Hrvatske koji idu na ukrajinsko i druga ratišta, a poznato je da ih ima?! No, treba Bosnu opanjkati, zamjenom teza!

Na kraju, ni ovaj kritički osvrt, kao ni mnogi prethodni, se ne odnose na stavove prema hrvatskom narodu i hrvatskim građanima, Bože sačuvaj, nego je fokusiran na politiku Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini kojoj upravo svjedočimo.

Bedrudin GUŠIĆ

vrbas-miso

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s